Obama protestocusu ÖDP'liler mahkemede

Obama'nın Türkiye'ye geliişni Meclis'e yürüyerek protesto eden ÖDP'liler, 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın ilk duruşmasına çıktılar.

soL (Ankara) 6 Nisan 2009 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye' ye gelişini protesto eden ÖDP üyesi 21 kişiye "polise mukavemet" gerekçesiyle kamu haklarından men ve siyaset yasağı ve 5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması tamamlandı. Duruşma sonrasında adliye önünde ÖDP üyeleri tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada "Dini imanı ABD olan AKP'nin asıl uğaraşı, ABD'nin kılına zarar getirmeme uğraşıdır. Dünyanın her yerinde işbirlikçiler iyi bilirler ki, sırtlarını yasladıkları emperyalistlerin kamuoyundaki imajına zarar gelmesi, esas olarak işbirlikçi politikalara zarar gelmesi anlamı taşır. ÖDP'liler tam da bunun arayışı içinde, ABD emperyalizminden hareketle AKP işbirlikçiliğine rest çekmişlerdir. Emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı çıkmanın bedeli neyse biz o bedeli ödemeye hazırız" denildi.

Bilindiği gibi gerçekleştirdikleri eylem sırasında ve sonrasında ÖDP üyeleri polisin uyguladığı şiddete maruz kalmış, polisler hakkında ise hiçbir hukuki takip başlatılmamıştı.

Mahkeme heyeti tarafından görevlendirilen bilirkişi raporu, şiddeti ÖDP üyelerinin değil polisin kullandığını tescil etmesi bakımından önemli. Bilirkişi hukukçu Özgür Aközel tarafından hazırlanan raporda "Göstericilerin güvenlik güçlerine yönelik herhangi bir saldırı ve darp girişiminde bulunmadıkları, ancak bazı kolluk güçlerince göstericilere yönelik aşırı ve orantısız güç kullanıldığı (copla, kaskla vurma, tekme ve yumruk atma gibi) tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Çeşitli oda, sendika ve parti temsilcilerinin de katıldığı basın açıklaması yapılan açıklamanın ardından sona erdi.