Hayri Kozanoğlu ÖDP Genel Başkanı seçildi

ÖDP'nin olağanüstü parti konferansı, genel başkanlığa "Devrimci Dayanışma" grubunun adayı Hayri Kozanoğlu'nu seçti. Diğer aday Ufuk Uras'tan 36 oy fazla alan Kozanoğlu, daha önce de bu görevi üstlenmişti.

soL (HABER MERKEZİ) ÖDP 5. Olağanüstü Konferansı dün Ankara'da yapıldı. Parti Genel Başkanlığı'na "Devrimci Dayanışma" platformunun adayı, eski genel başkanlardan Hayri Kozanoğlu, 857 geçerli oyun 443'ünü alarak seçildi. "Özgürlükçü Sol" platformunun adayı Ufuk Uras ise delegelerin 407'sinin oyunu alabildi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın, parti tüzüğünde tanımlanan yetkisine dayanarak yaptığı çağrıyla toplanan ÖDP 5. Olağanüstü Konferansı'nın ardından, bugün de saat 09.00'da, ÖDP Genel Merkezi'nde 5. Olağanüstü Kongre toplantısı yapılarak, konferansta alınan kararlar onaylanacak. ÖDP'nin Olağan Kongresi ise üç ay sonra yapılacak.

Uras: Sol siyasetteki tıkanıklığı aşacağız
Ufuk Uras, ÖDP Genel Başkanı olarak yaptığı açılış konuşmasında, kriz sürecinin olumsuz etkilerine değindi, emekçilerin ve yoksul halkın, işsizliği ve yoksulluğu derinleştiren, tarımda tahribatı artıran neoliberal ekonomi politikalarının sonuçlarıyla daha açıktan yüz yüze gelmeye başlayacağını belirterek, "bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni seslere duyulan ihtiyaç artacak, emekçilerin ezilenlerin, mağdurların kendiliğinden tepkileri, akacakları yeni yataklar arayacaktır. Sadece muhalefet etmekle yetinmeyen, iktidara talip bir solu hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

"Sol siyasetteki ataleti, tıkanıklığı aşarak emekçilerin ve ezilenlerin gözünü sola dikmesini sağlayacağız" diyen Uras, ÖDP'nin genel başkanı ya da herhangi bir üyesi olarak özgürlükçü sosyalizm mücadelesine devam edeceğini belirtti.

Genel Başkan'ın açılış konuşmasının ardından, "Politik ve örgütsel sorunlar üzerine görüşmeler" gündeminde, Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurtdışından gelen delegeler söz aldı.

Parti Genel Başkanlığı için, "Devrimci Dayanışma" platformundan Hayri Kozanoğlu, "Özgürlükçü Sol" platformundan da Ufuk Uras aday oldular.

"Hakkımdaki söylentiler doğru değil"
Ufuk Uras, adaylığını açıkladıktan sonra yaptığı konuşmada, hakkında çıkan tüm söylentilerin yanlış olduğunu ve Genel Başkanlık'tan istifa ettiği ne kadar doğruysa basında yer alan haberlerin de o kadar doğru olduğunu ifade ederek, "iki kez ABD Elçiliği'ne gittiğim için eleştiri alıyorum. Fidel Castro, şeytanla bile görüşmüştü. ÖDP Genel Başkanı'ndan beklenen budur herkesle görüşmek" dedi.

Türkiye'de siyaset dışında kalmış milyonların siyasete çekileceğini, meydanın AKP'ye ve liberallere bırakılmayacağını söyleyen Uras, "direksiyonu birisi sağa biri sola çevirmesin. Sizden istediğim bu. Pedalı çevirmediğimiz zaman bisiklet devriliyor. Bir kuşun otopsisini çıkarmak, bütün kuşların otopsisini çıkarmakla eşdeğerdir" dedi.

"Ergenekon'un köküne ineceğiz" diyen Uras, milletvekili seçilerek Meclis'e girdiğinde mal bildiriminin boş bir kağıt olduğunu, bugün de durumunun değişmediğini ve sadece Zonguldak işçilerinin verdiği baret ve kazmanın sahibi olduğunu söyledi.

"Dolmuşa bile bu kadar sık binilmez"

Hayri Kozanoğlu ise yaptığı konuşmada, Parti Genel Başkanlığı için aday olduğunu açıklayarak, "Genel Başkanlık düzeyinde bir rotasyonu gerçekleştiremiyoruz. Bizim Genel Başkan, bir acze düşerek, kongreye girmemize üç ay kala, kışın ortasında partiyi buralara getirdi. Artık Genel Başkan'ın değişen isteklerine göre, yılda üçüncü kez olağanüstü kongreye gidiyoruz. Dolmuşa bile bu kadar sık binilmez. Raydan çıkan treni tekrar yola sokabilmek için, bu kısa dönemde genel başkanlığı üstlenmeye talibim. 'Nerede kalmıştık' diye bir sevdam yok" dedi.

Hayri Kozanoğlu, seçimi kazanmasının ardından, "yeniden rayına giren ÖDP, güçlenerek Genel Kurul'a gidecek" dedi.