Emep'ten okulların satışına tepki

Emek Partisi yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da satılması planlanan okulların rantiyeye peşkeş çekileceğini" belirtilerek" bu talanı durduracak olan da öğrencisi, öğretmeni, velisi ile halkın vereceği mücadeledir" dendi.

"İstanbul'un en gözde arazilerinde kurulu bulunan 22 okulu satacaklarını açıklayanların bu okulların yerine turizm alanları ve iş merkezleri açacakları" yazılan açıklama şöyle devam etmektedir:

"El ovuşturan talancıların çıkarlarını esas alan bu uygulamaya kılıf uydurmak için /"okul ihtiyacı var ama okul yapımı için arazi bulamıyoruz"/ denmektedir. Oysaki, AKP'nin iktidara geldiği 2002--2003 eğitim ve öğretim yılında 35.133 olan okul sayısı, 2008--2009 döneminde 33.769'a düşmüştür. Aynı dönemde öğrenci sayısı ise düşmediği gibi büyük artış göstermiştir. Önceki iktidarların bıraktığı yoldan devam eden AKP iktidarı, halktan kesilerek oluşturulan ekonomik kaynakları eğitim ve sağlık alanında kullanmadığı için tablo böyledir. Sermaye çevrelerine ve özel eğitim kurumlarına teşvikler ve kredi sağlamakta sınır tanımayan hükümet, devlet okulları ve hastanelere sıra geldiğinde /"ödenek yok, sen kendi yağınla kavrul"/ demektedir. Çivinin üzerine bir çivinin bile çakılmadığı devlet okulları arazi mafyasının ve talancıların kucağına itilmektedir.

Tarihsel ve kültürel önemiyle bir yana, sözü edilen bu okullardaki öğrencilerin başka okullara nakli de büyük sorunlara yol açmaktadır. Özel okullar, okulu boşalan öğrencileri kapmaya çalışmakta ve öğrenci velilerine yeni bir ulaşım gideri fatura edilmektedir. Önceki örneklerde de görüldüğü üzere özel taşıma şirketlerine yeni kar kapıları açılmaktadır.

Devlete ve hükümete düşen eğitimin kamusal niteliğini korumak, devlet okullarını çoğaltmak ve eğitime ayrılan bütçeyi arttırmaktır. Vali Güler'in açıklamaları bunun tam tersini söylemektedir. Eğitimin ticarileştirilmesini, okulların yağmalatılmasını pekiştiren bu uygulamalar son verilmelidir. Vali Güler'in açıklamasından sonra bir kez daha görülmektedir ki, bu talanı durduracak olan da öğrencisi, öğretmeni, velisi ile halkın vereceği mücadeledir."