30 Ağustos: Emperyalizmin hüsranı

Türkiye Komünist Partisi 30 Ağustos vesilesiyle yayınladığı açıklamada emperyalizme karşı mücadele edenleri selamlarken Genelkurmay'ın ürettiği “Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” sloganını da eleştirdi.

Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından "30 Ağustos: Başkasının yurduna göz dikenlerin sonu hüsrandır" başlıklı açıklamanın tam metni aşağıdadır.

"Bugün 30 Ağustos.

Tüm yurtta kutlamalar yapılıyor, havada, karada, denizde askeri gösteriler kutlamaların odağına yerleşiyor.

Bugün 30 Ağustos.

Emperyalizmin Anadolu macerası, 87 yıl önce yapılan son muharebeyle nihayetine erdi.

30 Ağustos'u selamlıyoruz. “Akşehir üstünden Afyon'a” giden kağnılarla cepheye silah taşıyan kadınlarımızı, adı başka da olsa Arhaveli İsmail'in şiiriyle ölümsüzleşmişleri, Kartallı Kazım'ı, İstanbullu Şöför Ahmet'i, Kuvayi Milliye şehitlerini, silahlarını işgalcilere çevirmiş Türk ve Kürt yoksullarını. Erlerini unutmadan, Başkomutan'ı.

Selamladıklarımız arasında muhakkak ki Yunan komünistleri var. İngiliz emperyalizminin kışkırtmasıyla Anadolu macerasına girildiğinde, “başkasının vatanına göz dikmeyelim, bu maceranın sonu karanlıktır” demişlerdi. Anadolu'yu işgale yeltenen Yunan ordusu içinde savaşa ve işgale karşı propaganda yaptılar. Yüzlercesi bu yüzden kurşuna dizildi.

Türkiye'de de, Yunanistan'da da komünistlerin bir erdemidir yurtseverlik. Gerçek yurtseverlik, başkasının yurduna göz dikmemeyi gerektirir.

2009 yılında 30 Ağustos Bayram kutlamalarına damga vuracak olan Genelkurmay'ın ürettiği “Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” sloganıdır.

Pek çok kişi bu sloganın, AKP'nin ABD kaynaklı (bölgesel) Kürt açılımına, Fethullahçıların uzun süredir epey bir yol almış olan TSK'yı yıpratma planlarına verilmiş bir yanıt olduğunu düşünüyor.

Oysa bu slogan militarist bir slogandır.

Bu sloganla, TSK'nın üst yönetimi ABD'nin bölge planlarına katılacağını üst perdeden ilan etmektedir.

ABD'nin dünyanın çeşitli ülkelerinde icra ettiği renkli “sözüm ona” devrimlerin başrol oyuncularından Soros, bir keresinde “en iyi ihraç malınız ordunuz” demişti.

30 Ağustos kutlamalarına damga vuran militarist slogan bunun teyidinden başka bir anlama gelmiyor.

Güçlü Türkiye barışçı Türkiye'dir.

Güçlü Türkiye bağımsız Türkiye'dir.

Güçlü Türkiye egemen Türkiye'dir.

Güçlü Türkiye, halkın Türkiyesidir. Eşitliğin ve özgürlüğün Türkiyesidir.

Türkiye gerçek gücüne kavuştuğunda, emekçi halkın egemenliği bu ülkede gerçek olduğunda, ordusu da güçlü olacaktır.

Amerikan uydularından izin almadan havalanamayan uçaklarla, NATO onayı olmadan kullanılamayan silahlarla, komşularımızın, bölge
halklarının kanını içenlerin karşısında suskun kalıp, kendi yurttaşlarımızın yaşadığı kentleri döven toplarla güçlü olunmaz.

Zafer hep, emperyalizme karşı direnen halkların olmuştur.

Bundan sonra da böyle olacaktır."