Gençlik… Yeniden… (Kadir Serkan Selçuk)

Vietnam Savaşı, o güne kadar Amerika’nın demokrasisine, özgürlük anlayışına ve hür dünyanın öncüsü olduğuna inanan dünya halkları için bir dönüm noktasıdır.

1965 yılında, komünist Kuzey Vietnam güçlerinin Tonkin Körfezi'nde seyretmekte olan Amerikan savaş gemisine ateş açtığı bahanesiyle Vietnam’a saldıran ABD, kendi topraklarına yaklaşık 20 bin kilometre uzaklıkta olan bu ülkede büyük bir vahşet yarattı. Bu vahşete rağmen, Ho Şi Minh liderliğindeki komünistlerin destansı direnişiyle, ABD bu savaştan yenilgiyle ayrıldı.

ABD, gerek savaş sırasında, gerekse savaş sonrasında tüm dünyadan büyük tepki görmüş, kendi halkı bile savaş karşıtı bir tutum içine girmişti.

Kısa sürede tüm dünyada etkisini gösteren 68 hareketlerinin en önemli sebeplerinden biri de Vietnam Savaşı idi.

Aynı dönemde, Latin Amerika’da yaşanan devrimci mücadeleleri de yakından takip eden sosyalist gençlik için, 1967’de öldürülen Che Guevara ve Vietnam Savaşı sürerken hayatını kaybeden Ho Şi Minh iki büyük kahramandılar.

Aradan yıllar geçti. Dün Vietnam’da yapılan, bugün Irak’ta, Libya’da, Suriye’de yapılıyor. Milyonlarca insan öldürüldü, daha fazlası sakat kaldı. Kimileri tecavüze, kimileri işkenceye maruz bırakıldı. Ortadoğu halkları, Vietnam halkının yaptığı gibi, güçlü bir direniş de gösteremediler. Büyük güçlere bağımlı olan yerli işbirlikçiler bilinçli bir biçimde suskunluğa büründü. Ancak, bu büyük ve acımasız proje, çok kan dökmekle birlikte, dünya genelindeki anti-emperyalist dalgayı daha da yükseğe çekti.

Türkiye’ye bakıldığında, gençliğin başkaldırısı, önümüzde duran en güzel örnek.Artık, sosyalist, devrimci, anti-emperyalist gençlik Türkiye’de tekrar ayağa kalkıyor. Altmışlı yıllarda büyük bir hava estiren Fikir Kulüpleri Federasyonu yeniden doğdu. Şu kesindir ki, günümüz FKF’si, en az geçmişin FKF’si kadar etkili olacak, hatta onu da geride bırakacaktır. Bu etki yayıldığında herkes görecek ki, çok uzak sandığımız umutlu gelecek, aslında elimizle uzanabileceğimiz kadar yanı başımızdadır. Denizler, Mahirler, Hüseyinler bize bu umudu verdi sıra bugünün gençlerinde.

[email protected]