Bu Oyun Bozulur Margulies (Sezgi Akbaş)

Anti kapitalist bir Ergenekon Tiyatrosu

(Roni masaya oturmaz, sağ ayağını sandalyeye basar ve konuşmaya başlar.)

Roni- Her kim ki, cumhuriyetin kazanımlarında bahseder, o sosyalist olamaz. Metin Çulhaoğlu yarın okulunuza gelecekmiş, o bahsedecektir Ergenekon hükümetin oyunudur vs. kanmayın ona iyi mi anti-kapitalist arkadaşlarım benim. Bu adamlar THY düşse, "işte takunyacılar geldi ondan oldu" ya bağlarlar. Neyse, konumuz Ergenekon dostlar. Ah, siz hatırlamazsınız on yıl önce bu ülkede Ermeni Konferansı düzenlemek imkansızdı, artık çatır çatır...On yıl önce Kürtçe konuşmak suçtu, artık TRT Şeş var. Paşalar vardı, kahvaltılarda rektörlerle oturup "artık darbe yapalım" diyebilen, gördüler günlerini. Paşalar vardı, darbe için gömdüler "kılıçları"nı, çıktı ortaya...

(Roni, oyunu monologa dönüştürür, arada bir küfür ederken, bir de sigara yakar.)

Roni- OH Be! AKP var, arkadaşlarım artık! Evet burjuvadırlar, evet ben bir Yahudi ve Komünist olarak AKP' yi savunmuyorum, ama çılgın düşlerimin katillerini yargılıyorlarsa, ben onları tarafındayım! Onlara derim ki, bu ülkede hiç olmadığı kadar iyi işler yapıyorsun, devam et! Her kim ki solcu olup da böyle düşünmez, pardon ama arkadaşım sen milliyetçi bir kazmasın! Hele, TKP' liysen şunu bil ki, darbecilerin ağzını sulandırıyorsunuz.

***********************************

Yetti be!

Bu sözler, ülkenin devrimci sosyalist-hatta- işçi partisinin "aktivisti" Roni Margulies' e ait. Çarşamba günü bir etkinlik dolayısıyla Mülkiye' ye teşrif etti kendileri. "Bu adam böyledir..." der çıkarız işin içinden de, açıkçası birisinin artık bu iğrençliğe "Ağır ol!" demesi gerekiyor. Sen solculuk adına Nazlı Ilıcak' la, Dilipak' la yan yana geleceksin, TRT Şeş açılımından dolayı hükümete övgüler düzeceksin, aynı anda Hrant Dink'i de sahipleneceksin. Ama hükümetin kanalında Hrant, Maraş katliamının sorumlusu gösterildiğinde Ahmet Türk mecliste Kürtçe konuşunca Abant toplantısına giden "Kürtlerin gerçek dostları" Mümtaz olamamış, Murat'ına erememiş, hatta biraz da Mahcup(yan) kimselerle beraber ne düşündünüz bize anlat Roni. Anlatamazsın.

Ahmet Altan, Yasemin Çongar vb. dostlarınız Ergenekon yapılanmasının Türkiye' yi Batı kampından, NATO' dan koparmak isteyen "Avrasyacı" lardan oluştuğunu söylüyorsa Roni, hem NATO' yu eleştirip, hem Ergenekon'un üzerine "sonuna dek gidilsin" nasıl bir samimiyettir anlatsana?

Neden sustun Roni?

*********************

Fazla uzatmayayım. Bu ahlaksız adama teklif ettik, gelsin Metin Çulhaoğlu'nun söyleşisine katılsın diye de, uçağı varmış gelemezmiş. Belki uçağı THY'ndandır. Merak etme Roni, o uçakta siz Londralılar nasıl derler "You feel like a star". Hatta yakında "You will fly with Tayyip." Yeter ki sen onları ittirmeyi her zaman görev bil. Onlar bir yaparsa, sen ikincisi için sokaklara dökül. Yürümekle Converse aşınmaz nasılsa. Adamlar burjuva vs. ama ne olacak canım sınıf karşıtlığına ne gerek var, maksat çılgın düşlere yakınlaşmaksa... Ama TKP' nin darbecilerin ağzını sulandırdığı gibi bir iğrenç karalamaya girişip bir yandan da "tarafım belli Ergenekon konusunda" deyişini unutma. Şu anda ağzı sulanan AKP, ve siz onun boyalı şekerisiniz.

Sahnede kılıç gözüktüyse kullanmamak olmaz, Ergin Yıldızoğlu bir yazısına(*), liberal entelektüellerin yavaş intiharı diye başlık atmış. Bence olan yavaş bir intihar değil, düpedüz onursuzluk için, sosyalistliğe harakiri!

Sezgi Akbaş

(*) Ergin Yıldızoğlu: AKP ve Liberal Entelektüellerin Yavaş İntiharı, AKP Kitabı: Bir Dönüşümün Bilançosu (Derleyen: İlhan Uzgel- Bülent Duru)