Oral Çalışlar’a

Her şeyden önce yazmaya değer mi sorusu ortada? Oral Çalışlar için yazmaya değer mi? Herhangi bir anlaşma zemini bulunabilir mi?

Büyük alıklaştırma operasyonunun, liberal akıl tutulmasının önemli kalemşörlerinden olmak için çırpınıp duruyor. Aslında "kendi taraf"ının ileri gelenleri ya da çatı örgütleri pek ciddiye almıyor, ama genç solcuların aklını ne kadar karıştırırsa, üniversiteli okuru ne kadar alıklaştırabilirse o kadar işe yarayacağını bildikleri için "bizim Oral"ın solu temsil ediyor, ona akıl hocalığı yapıyor gibi durmasından son derece memnunlar.

Bu yüzden de Oral için değil ama gençler için, Oral'la anlaşmak için değil ama gençlere anlatmak için yazmaya değer.

"Ergenekon ve Sol..."u yazıp sol tarih dersi vermiş bugün Oral Çalışlar. Mustafa Suphi'yle Nâzım'ın adlarını ağzına alıp kirlettikten sonra, "O kadar astılar, kestiler ama bunların hamurunda var darbecilik ve kemalizm, dünyayı okuyamazlar, eskilere takılıp kendilerini yenilemeyi beceremezler" demeye getirmiş. Tabii ki eleştirdiği kesimler hep "klişe"lerle hareket ediyor, kendisi ise yepyeni bir şey öneriyor: Dünyayı okuyup demokrasi için gereğini yapalım, Cumhuriyeti bırakalım...

Habertürk'teki programda da anlatmış zaten, bu asla klişe olabilemeyen, her yanından yenilikçilik fışkıran, son derece vizyon sahibi, acayip çağdaş görüşü karşısında eski solcular direnip durmuş. Zaten bunlar bir türlü anlamıyormuş, o yüzden de solun kökten değişmesi gerekiyormuş.

Araya bir de halkçılık sıkıştırmış ki, o daha da bir leziz olmuş. Geçmişte bir tek 70'lerde Ecevit döneminde halkçı olmayı başarmışız, onun dışında hep "yok, sadakayla satın alındılar" "yok, et yığınına dönüştüler" diye halkı hep küçümsemişiz.

Oysa

Gericiliğin kitle tabanına böyle methiyeler düzüldükçe,

Solun direnç noktaları çözülsün diye böyle tepinip durdukça,

Gençleri alıklaştırmak için "bakın, geçmişte neler oldu" silahı tek yönüyle böyle manipüle edildikçe,

Dünyaya açılma/dünyayı iyi okuma lafzıyla emperyalist bağımlılık böyle cilalandıkça,

Tarikatlar koalisyonuyla oluşmuş siyasi öznelerden - AKP'den, halkçı ve demokrat bir model geliştirildikçe,

Geçmişteki sosyalizm uygulamaları, düşman kamp olarak belletildikçe,

Demokrasi dinine böyle tapıldıkça,

... liberalizmin, günümüzün faşizmine dönüşmeye başladığı Oral Çalışlar sayesinde daha da berraklık kazanıyor.

O halde, Oral Çalışlar daha çok yazsın, biz de onu daha çok konuk edelim, "liberal faşizm" daha da gün yüzüne çıksın...

İ.K.

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=YazarYazisi&ampArticleID=889677&ampYazar=ORAL%20ÇALIŞLAR&ampDate=22.07.2008&ampCategoryID=98, Oral Çalışlar, "Ergenekon ve Sol..." Radikal, 22 Temmuz 2008