TEKEL Tekeleri

Dün onbinler Ankara’da buluştu. TEKEL işçilerinin direnişine destek için. Başkent sabaha kadar uyumadı, sokaklarda şenlik ateşleri yakıldı. Bu çapta bir eyleme, tarih nadiren tanık olurdu. Ama, medyaya bakarsanız, bu sıradan bir şeydi, çok daha önemli şeyler vardı gündemde...

TEKEL direnişi, 68. gününü görkemli bir meydan okuma ile kapattı. Tarihimizde özel bir önemi olacak olan bu işçi direnişi gündemi farklı noktalardan sarsmaya devam ediyor. Şimdi de direniş üzerinden sanatçı tavrı tartışılıyor. Bir de basın ve demokrasi tartışması açmanın zamanı değil mi?

TEKEL işçilerinin onurlu direnişlerini görmemekte inat eden tekeler var basında. Polis saldırınca, ağzının suyu aka aka “Polis işçileri suya döktü” diye verip, sonra bir satır yazmayanlar. Yazdıklarında da saçmalayanlar… AKP’cilik yapmazsanız sizin üç kuruş kıymetiniz yok gözümüzde diye bağıranlar. Onbinlerce kişilik, ülkenin başkentini bir gece uyutmayan bir eylemi göremeyen gazeteler var.

TEKEL direnişinin 20 Şubat mitingini birinci sayfadan keçi gibi inat edip ver(e)meyen gazeteler ve yerine tercih ettikleri daha mühim haberler:

1. Akşam: Batan Gişeyi Okan Kurtardı. Başka Dilde Aşk filminin oyuncusu ile yapılan röportaj.

2. Bugün: Aziz Yıldırım’ın kefir diyeti. / Ekonomimiz krizde göz kamaştırdı.

3. Milli Gazete: Çemberlitaş Sütunu Gün Işığına Çıktı.

4. Milliyet: Daniel Guiza’nın eski eşine yapılan fuhuş baskını.

5. Star: Alman çiftin velayet davası kanlı bitti/Ecevit Kıbrıs çıkarmasını istemiyordu, Erbakan yaptırdı.

6. Takvim: Erbil’den Uzan Formülü

7. Taraf: Gazetenin İngiltere’ye olan ilgisi özellikle ilgi çekici. Birinci sayfasında İngiltere’nin kış olimpiyatlarında madalya kazanması ile ilgili “göbekten” resimli bir haber ve bunun yanında yine birinci sayfadan verilmesi muhakkak gerekli olan İngiliz sinema ödüllerinin haberi yer alıyor.

8. Türkiye: Ağaçlar meyve suyu açtı başlıklı Mersin’deki Turunçgil festivali haberi.

9. Vakit: Özgürlük Platformlarının Ankara’daki 10 kişilik eylemi ile Erdoğan’ın İstanbul’da kavşak açışı.

10. Vatan: Stent taktıran fındık yesin/Meltem Cumbul: 40 yaşındayım ama genlerime güveniyorum.

11. Yeni Asya: Emekli Albay’ın Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bir panelde halka sokağa çıkma çağrısı yapması.

12. Yeni Şafak: Getir lastiği kap 2 lirayı başlıklı Cizre’de protestoda kullanılmasın diye polisin rüşvet karşılığı lastikleri toplatması haberi. Bu uygulama yaklaşık bir ay önce başlamıştı.

13. Zaman: 70’lik dedeler dokuyor, yetim çocuklar giyiyor / Türkiye’de doğan kızına “Nur” –nedense tırnak içinde- adını veren diplomat, oğluna da Türkçe öğretiyor.

14. Sözcü: Birinci sayfasından iç sayfaya yönlendiriyor.

15. Hürriyet haberi görülmeyecek kadar küçük biçimde, birinci sayfasının sonunda veriyor. Sürmanşeti ise Erman Toroğlu ile derbi maratonu ve “Kadın sünnetinde kirve oldum” haberi.

Bu gazetelerin pek çoğunun neredeyse yarım sayfa büyüklüğünde reklam aldığını da söylemeye gerek yok herhalde. Tıpkı TEKEL direnişinin dosta güven, düşmana korku saldığını söylemeye gerek olmadığı gibi.