"Odun koysam seçilir"

Başbakan Erdoğan'ın ve diğer AKP'li bakanların kendilerinden emin bir tavırla referandumdan 'evet' oyu çıkacağına dair sözleri Demokrat Parti lideri Adnan Menderes'in "Odun koysam milletvekili seçilir" cümlesini hatırlatıyor.

Başbakan ve AKP'li diğer bakanlar, referandumla ilgili yaptıkları açıklamalar ve tehdit dolu sözler ile Türkiye'de halkın kendileri ne isterse destekleyeceklerinden emin görünüyorlar.

"YARSAV'ı ilk fırsatta halledeceğiz"
Başbakan Erdoğan Afyonkarahisar'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada demokrasi naralarının ardından "Buralarda bu tür kuruluşlar olmaz ama YARSAV bir boşluktan yararlanarak geldi. Bunu en yakın zamanda halletmemiz lazım. Yargıda bu tür dernekler olamaz. Yargıda dernekleşme mi olurmuş? Bunu da ilk fırsatta halledeceğiz" diyerek tehditler savurdu.

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmalarda İslamcı mesajlarını hiç eksik etmiyor ancak katıldığı her mitingde "Baykal'ın kaset skandalı"na gönderme yapmaktan da çekince duymuyor.

Suat Kılıç: Memurun görevi Evet oyu vermek
AKP Grup Başkanvekili ise milli iradenin en büyük temsilcisi olduklarını iddia eden sözlerinin ardından referandumda 'Hayır' oyu vermeye çağıran sendikaları tehdit ederek, "Kamu-Sen'li kardeşlerime KESK üyesi kardeşlerime sesleniyorum. Göreviniz bazı siyasi çevrelerin, siyası kaygılarla başlattıkları 'hayır' kampanyaları veya boykot çağrılarına destek vermek değil, bu yüke ortak olacaksın. Tuzu kuru davranmak memurun işi olamaz" sözleri ile Anayasa paketinin padişah fermanı ve memurların da padişah fermanına uymak zorunda olan tebaa olduğuna inandığını göstermiş oldu.

AKP'liler Türkiye'de kazandıkları mevzilerden aldıkları özgüvenle öyle akıl almaz açıklamlar yapıyor ki "Hayır oyu vermek yağmacılıktır" gibi bir söz ile demokrasi savunuculuğunu aynı konuşmada dile getirebiliyorlar.

AKP'lilerin bu sözleri ise aynı gelenekten geldiklerini söyledikleri Demokrat Parti lideri Adnan Menderes'in bir seçim döneminde "Odun koysam
milletvekili seçilir" sözlerini hatırlatıyor. Menderes'in liderliğindeki DP de "Yeter, Söz Milletin" afişleri ile başladıkları iktidar dönemlerinde Anayasa'yı hiçe alan Tahkikat komisyonları kurmaktan geri kalmamıştı. Bir defasında Menderes, partisinin meclisteki grup toplantısında öylesine coşmuştu ki "Siz isteseniz hilafeti bile geri getirirsiniz" demişti.