Livanelizmle Kurtulur İnsanlık!

Zülfü Livaneli, müzik, beste derken şimdi de Marksist teoriye el atmış. Hem de ne el atmak. Livaneli, Marx’ın toplumsal analizini o kadar zenginleştirmiş ki görenler tanıyamıyor.

Zülfü Livaneli’nin kitabının reklamını yapmak üzere Vatan’a verdiği röportajdan Marksizmin kitabını baştan yazdığı anlaşılıyor. Livaneli, Marksizmin “sınıfsız toplum” öngörüsünü şu özlü ifade ile açıklamış: “Marx’ın teorisi kapitalizmin son aşamaya gelip biçim değiştirmesi” imiş.

Doğrudur. Zaten, Marx, toplumsal dönüşümleri anlamak için geliştirdiği kuramını pek çok kuşun üzerinde yapmış olduğu pek çok deney ve gözleme dayandırır. Bu anlamıyla Marksizm zaten ornitolojinin (kuşbilimi) bir alt koludur denebilir. Marx 19. yüzyılda Almanya, İngiltere, Fransa gibi kümesleriyle meşhur pek çok ülkede yapmış olduğu gözlemlerde şu verilere ulaşmıştır:

Tavuk 21 gün,
Hindi 28 gün,
Ördek 27 gün,
Kumru 15 gün,
Kaz 31 gün,
Sülün 23 gün,
Güvercin 17 gün,
Devekuşu 47 gün,
Karga 17 gün (*)

poposunu kaldırmadan yumurtasının üzerine yattığında, yumurtalar son aşamaya gelip biçim değiştirerek civciv haline gelmektedir. Marx, buradan somut durumun somut analizini yaparak şu sonuca varmıştır: Kerameti kendinden menkul aydınlar (yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı gibi seslerinin illa ki güzel olması gerekmiyor) popolarının üzerinde yeteri kadar oturduklarında kapitalizm son aşamaya gelip biçim değiştirecektir. Zülfü Livaneli bunları zaten Bütün Kuşların Uykusu isimli kitabında derinlemesine tahlil etmiştir. (**)

Livaneli burada da durmamış. Marksizme göre bir dünya analizi de yapmış. Livaneli, henüz her Marksistin anlayamayacağı düzeyde açılımlar geliştirdiği bu analizinde, Marksizmi zenginleştirirken, “daha sınıflı toplum”, “en sınıflı toplum” gibi kavramlar üretmekten geri durmamış. Pilav üstü az kuru sınıflı toplumlarda sosyalist dönüşümün karşılaşacağı problemlere ilişkin yapacağı açıklamaları heyecanla beklediğimizi söyleyip Livaneli’nin analizine geri dönelim.

Livaneli’ye göre ABD, Rusya ve Çin’den daha solda imiş.

Çünkü, Rusya ve Çin ABD’den “daha sınıflı toplummuş”. Obamasına kurban olduğumuz ABD’de herkese sağlık güvencesi verilmiş.

Zülfü Livaneli, doğru söylüyor. (***) ABD’nin Irak ve Afganistan’da da herkese sağlık güvencesi verdiği gözönüne alındığında hakikaten ABD’nin bu ülkelerden çok daha solda olduğu ortaya çıkacaktır ki aslında bunu anlamak için böyle çetrefilli işler yapmaya da gerek yoktur. Bir dünya haritası açtığınızda önünüze ABD, Batı’da yani Rusya ve Çin’in solundadır.

Son olarak, dünyaca ünlü detonelerimizden Zülfü Livaneli buyurmuş ki: Yeni bir felsefi ve ideolojik çerçeve lazım, bu ortaya çıkınca kitleler çok kısa sürede mobilize olur. Olmaz mı Zülfü Abi! Livanelizm ne güne duruyor?

Tabii nasıl Marksizmin bir çağrısı varsa “bütün ülkelerin işçileri, birleşin” gibi, Livanelizmin de bir sloganı, çağrısı olmalı değil mi?

Bunu biz bulduk sanırım. Livaneli, Özgürlük bestesini Vodafone’a satınca dinazor kafalıların türlü eleştirilerine maruz kalmış, bu eleştirilere dair ne dediğini soran spikere canlı yayında şöyle bağırmıştı:

“Özgürlük’ü neden satmışım! İt oğlu it, sen de yaz sen de sat.”

İşte Livanelizmin özlü anlatımı da budur. Aman kitlelere mukayyet olun!

(*) Bu bilgileri dünyaca ünlü bir Marksist olan Fethi Kafalılar’ın Kuluçka Makineleri ve Kuluçkacılık isimli kitabının 9. sayfasından aldık. Söz konusu dev eser 1983 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından basılmış.

(**)Livaneli’nin sözlerine ek olarak söyleyecek olursak ülkemizde zaten Marksizme ilişkin faaliyetler esas olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Çevre Eğitimi, Kuş Araştırma ve Halkalama Merkezi’nde yürütülmektedir.

(***) Ciddi Parantez: (Devlet, sağlık reformu ile ABD’de özel sigorta şirketlerinden sigorta satın almayı zorunlu hale getirdi. Bunu satın alamayanların parasını bu şirketlere devlet ödeyecek. Yani toplanan vergileri devlet, sağlık sistemini iyileştirmek yerine özel şirketlere aktaracak. Livaneli’nin solculuk dediği öz olarak budur. Livaneli’nin “çok sınıflı toplumlarla” “az sınıflı toplumları” karşılaştırarak yaptığı saptamaya ilişkin bir argüman da biz sunalım. ABD, Rusya ve Çin’den daha az sınıflı toplumdur, zira, ABD’de 92 milyon Amerikalı okuma yazma güçlüğü çekmektedir. Okuma yazma güçlüğü çeken Amerikalıların pek çoğu sınıf yüzü görmemiş, kamusal eğitimden nasiplenmemiştir. ABD, açık ara daha az sınıflıdır.)