Gündüz Vassaf'tan solu kurtaracak tespitler

Türkiye'de solun neden iktidara ortak olmadığının cevabı Gündüz Vassaf'ın bir arkadaşının söylediklerinde gizli. Vassaf arkadaşının söyledikleri üzerinden yaptığı derin analizler sonucunda "eureka" diye bağırıyor, "Buldum sebebi"...

Radikal yazarı Gündüz Vassaf Türkiye’de solun neden iktidar olamadığına dair herkesin merakla cevabını beklediği sorunun yanıtını bugünkü köşesinden tüm kamuoyuna açıkladı. Merakla beklediğimiz bu açıklamayı, soL okurları ile paylaşmayı görev biliyoruz. Vassaf’ın derin analizlerinden tüm okurlarımızın faydanlaması dileğiyle.

İnönü ve Belli'nin ortak noktası!

Gündüz Vassaf bugünkü yazısında, Türkiye’de solun neden iktidar olmadığını açıklarken hepimizi hayrete düşürecek bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Buna göre Vassaf’ın bir arkadaşının kendisine söyledikleri, solun bugünkü durumunu açıklamada oldukça anlamlı. Vassaf şöyle diyor yazısında:

“…Bu yazıyı yazarken bir arkadaşıma “sence İsmet İnönü ile Mihri Belli arasındaki ortak nokta nedir?” diye sorduğumda “ikisi de solcuydu” diye cevap verdi.

Belki de Türkiye’de solun sağ iktidarlara alternatif olamaması, kitleler nezdinde itici olmaktan öte korkuyla tanınması, bu yorumda yatıyor. Demokrat partiye karşı mağdur muhalefet konumuna düşen İnönü’ye, bıyığı yeni terlemiş gençleri askerle el ele verip, silahlı ayaklanmalara kışkırtan Belli’ye solcu atfı yapılması, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi bakımından ibret verici.”

Görüldüğü gibi Demokrat Parti faşizmine karşı mücadele etmek solculuktan aforoz edilmeniz için yeterli. Üstelik Vassaf’ın bir kalemde silme cüretini gösterdiği isim, birkaç hafta önce kaybettiğimiz Türkiye devrimci hareketinin en önemli isimlerinden Mihri Belli.

Türkiye'de devlet faşizmi Sovyetler yüzünden gerçekleşmiş
Devam ediyor Vassaf. Üstelik bundan sonraki analizleri daha çarpıcı. Türkiye’de solun üzerine çöken devlet faşizminin sebebi de tabi ki “sermaye diktatörlüğü” değil, Stalin ve Sovyetler Birliği’nin Türkiye üzerindeki “talepleri”:

“Solun iktidara cılız alternatif bile olamamasında günümüzde gündemden düşürülen dış faktörleri de yadsımamak lazım. Stalin’in, Kars, Ardahan ve boğazlar üstünde hak talep etmesi sonucu, Türkiye’nin savunma insiyakiyle kendisini NATO’ya kabul ettirip kraldan fazla kralcılıkla sola karşı seferber olması, ABD’nin yeşil kuşak propaganda hizmetlerini Milli Görüş’ün (günümüzün siyasal İslamı) kendiliğinden üstlenmesi, kontr-gerilla (derin devlet) kışkırtmasıyla ülkücü gençliğin solcu avına çıkartılması ve Washington’ın en azından yeşil ışık yaktığını bildiğimiz askeri darbeler de Türkiye’de sağ karşı muhalefeti sindirdi.”

12 Mart'ın sebebi devrimci mücadele veren gençlermiş
Vassaf yazısının devamında İsmet İnönü döneminde gerçekleştirilen baskıcı uygulamaları örnekliyor ve nedense İnönü’nün solcu olmadığını kanıtlama gayretine giriyor. Bu fasıl bittikten sonra tekrar Belli’ye dönen Vassaf 12 Mart darbesinin sebebini de devrimci mücadele veren gençlerde görüyor:

“…Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Sinan Cemgil, İbrahim Kaypakkaya gibi sol düşünceyle yeni tanışmış ateşli gençleri, darbe peşinde İlhan Selçuk ve Doğan Avcıoğlu’nun cici demokrasi diye aşağıladığı parlamenter mücadeleden uzaklaştırıp ölümlerine yollarken, kendisinin az sonra kaçacağı Türkiye’de 12 Mart askeri darbesinin koşullarının oluşmasını sağlayanlardan oldu.”

Daha fazla uzatmaya gerek yok. Yazıdan çıkardığımız sonuçlara göre, Mihri Belli Demokrat Parti’ye karşı mücadele ettiği için İnönü’ye benziyor, dolayısıyla solcu değil, Sovyet tehdidi olmasa Türkiye’de devlet Nato’ya girerek sol düşünceyi ezmeyecekti ve 12 Mart darbesine, devrimci mücadele veren gençler ve onların akıl hocası Mihri Belli sebep oldu.

Şaire atıfta bulunarak söyleyecek olursak: "Bu bir liberalin yazısı, yazılmasa da olurdu”

(soL)