Fas nire, Basra nire?

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi diye bir yapılanma var. Konsey, Basra Körfezi etrafında kümelenmiş, bir kısmı birbirine kan bağıyla da bağlı kralların yönettiği Sünni Arap petrol zengini devletlerin oluşturduğu bir birlik.

Konseyin üyeleri Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Yani hepsi Basra Körfezi etrafında kümelenmiş ülkeler.

Konsey, Salı günü beklenmedik bir biçimde Ürdün, ve hatta Atlantik okyanusu kıyısındaki Fas’ı da üye olmaya davet etti.

Haliyle herkes, “Basra Körfezi nire, Fas nire” diye sordu.

Görünen o ki, Körfez’in gerici Sünni Arap iktidarları, siyasi olarak bölgedeki ağırlıklarını artırmak için bir hamle peşindeler.

İşin aslı, Arap coğrafyasında yaşanan hareketlilik sürecinde bu örgütte yer alan ülkelerdeki siyasi iktidarlar, özellikle islamcı hareketler üzerinde hemen tüm ülkelerde ABD’yle işbirliği yanlısı, dinci karakterli bir karşı-devrim sürecinin örgütlenmesinde fevkalade önemli bir rol oynadılar. Şimdi konseyi büyütme kararının “Arap Baharı”nın arkasından gelmesi, bu nedenle anlamlı görünüyor.

Şimdilik Konsey’de sadece krallar, sultanlar ve emirler var. Ama hele bir başkanlık sistemine geçilsin de, Başkan Tayyip’i de derneğe alırlar mı alır, hiç belli olmaz!