EUGENE SMITH - MINAMATA

Bazen bir fotoğraf karesidir bir gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyan ve hiçbir tartışmaya yer bırakmayan. Ne bir saniye öncesine ihtiyaç vardır ne de sonrasına. Öylece bakakalır ve çaresizliğimizle yüzleşiriz, insanlığımızdan önce.

Japonya'nın balıkçı köylerinden biri Minimata. Aynı zamanda gelişmiş Japon sanayine çok kısa bir zaman diliminde eklenmiş ve giderek köylükten çıkmaya başlamış Chisso Şirketler grubu tarafından bir çok yatırım yapılmış bir coğrafya. Nitrojen anlamına gelen Chisso, başta plastik olmak üzere çeşitli petrokimyasal malzemeler üreten bir şirketti. Shiranui denizi kıyısında 1932'den 1968'e kadar 27 ton cıva içeren milyonlarca tonluk atığı Minamata körfezine bırakıyordu. Tokyo'nun 570 mil güney batısında yer alan bu balıkçı kasabasında yaşayan insanlar bu atıklar nedeniyle önce balıklarını, sonra sağlıklarını giderek yaşamlarını kaybettiler. Yıllarca bir sürü şikayet dile getirildi fakat ikinci dünya savaşı sırasında ihtiyaç duyulan sanayi üretkenliği nedeniyle bu şikayetlere olumlu cevaplar verilmedi. Daha sonra ise ülke kalkınmalı ve şirket kar etmeliydi.

1953 yılında Eugene Smith bu konuda yaptığı bir dizi akademik araştırma ve röportaj çalışmalarına bir de fotoğrafı ekledi. Her ne kadar kurgu içeren fotoğraflar ve estetize edilmiş kadrajlar olması nedeniyle bir çok sanat eleştirmeni ve gazeteci tarafından acımasızca eleştirse de acı çeken insanların içinde bulundukları durumu (sakat doğumlar buna bir örnek) dünya kamuoyuna anlatması ve fabrikaların cezalar ödemelerini ve giderek kapanmalarını sağlamasıyla sonuçlanan Minamata çalışması başarıyla kotarılmış ve her açıdan son derece önemli, örnek bir fotoröportaj çalışması olmuştu.

"İnsanların fotoğraflarını çekmek istiyorsanız öncelikle o insanları tanımayı öğreniniz. İnançlarını, tavır ve hareketlerini, hislerini anlamaya çalışınız. Biliniz ki kültürünüz ve meşgul olduğunuz konu hakkındaki bilginiz ne kadar derin olursa, başarı oranınız da o kadar büyük olur." Eugene Smith

Özgür ATAK