Üç Tiyatro Kitabı-Mitos Boyut Yayınevi

Değerli okurlar,

Oyun izlemek kadar, oyun okumak da bilgi dağarcığımızın yeni sözcüklerle zenginleşmesine katkı sunuyor.

Tiyatro alanımızda gözlenen karmaşanın elbette onlarca nedeni var.

Ancak, oyun yazarlığı alanında yaşadığımız yavanlığın bu nedenler arasında sayılması gerektiği açıktır.

Yaşamımıza yalnızca tiyatro kitapları yayımlayarak büyük katkılar sunan Mitos Boyut Yayınevi'ne Türkiye tiyatrosu, seyircileri ve kitap okurları olarak, çok şey borçluyuz.
Orhan Aydın

ÜÇ YENİ TİYATRO KİTABI

TİYATRO ve ÇOCUK / Moses GOLDBERG
Türkçesi: Funda ÖZŞENER

"Bu kitap öncelikle çocuklara, özellikle 5-14 yaş arası çocuklara yönelik, tiyatro deneyiminin özel bir alt grubu hakkında bilgi arayan tiyatro öğrencileri içindir. Umarız ki öğretmenler, ebeveynler, eğlence yöneticileri, toplum liderleri ve başkaları da değerli bulurlar.

"Metnin altbaşlığını 'Bir Felsefe- Bir Yöntem' olarak koydum. Kitap her ikisini de içeriyor, ancak okuyucu, kitapta yöntemden çok felsefe olduğunu ve hatta uygulamalı felsefe olduğunu hemen fark edecektir.

"Bu görünür oransızlığın nedeni, çocuk tiyatrosu yöntembiliminin, temelde yetişkin tiyatrosu ile aynı olmasından kaynaklanmasıdır. Bununla birlikte kitap, teatral deneyimlerin bir alt grubunu oluşturan ve çocuk izleyiciye yönelik olan özel tarihsel gelenekler, amaçlar ve teknik vurgulamalar da içerir.

"Özetle, 'Tiyatro ve Çocuk', çocuk tiyatrosu hareketinin arkasındaki felsefi motivasyonu tartışmış ve sanatsal pratikler bağlamında bu felsefeyi vurgulamak için bazı metodolojik öneriler vermiştir."
Moses GOLDBERG

Fiyatı: 20 ytl / 216 sayfa - ISBN: 975746812-6

Dizi No: 296 / ÖMER POLAT / ALADAĞLI MIHO

Aladağlı Mıho, köy seyirlik oyunları türünde, Anadolu köylüsünün yaşamını, şakalarıyla, küfürleriyle, çaresizlik ve üzüntüleriyle, bir ağa kızının köy düğünü şenliği içinde, çok boyutlu 'göstermeci' bir anlatımla sahneye taşıyan özgün bir çalışma...

Sergilendiği 1970'li yıllarda seyirciden çok büyük ilgi görmüş olan bu kara güldürü, aynı zamanda 1970'lerin devrimci içeriği ile tiyatroda ulusal biçim uyuşmasının çok başarılı bir örneği...

Fiyatı: 8 YTL - ISBN:975746800-2
Oyuncular: 14 oyuncu

Dizi No: 297 / ÖZCAN ÖZER / TOPLU OYUNLARI 1
AVRUPA KOMEDYASI - GÜZEL ZAMANLAR

Avrupa Komedyası,
Türkiye'nin 1960'lı yıllardan beri devam eden AB'ye giriş sürecini sahneye taşıyor.
Üç partili bir koalisyon çevresinde AB'ye giriş sürecini konu alan oyunun sonunda Türkiye'nin, Amerikan işgaline uğraması ise, groteske varan bir biçimde gösteriliyor.
Avrupa Komedyası, hem aday ülkeleri hem de AB'yi eleştiren bir komedi.
Güzel Zamanlar,
Polis tarafından işkenceye uğramış solcu bir gencin, yaşama ayak uyduramayıp toplum içinde yok olup gitmesini anlatıyor.

Fiyatı: 10 ytl - ISBN: 975746872-X
Oyuncular: Avrupa Komedyası: 15 oyuncu (kadın-erkek)
Güzel Zamanlar: 9 oyuncu