BM'den 'Yemen’deki ablukayı kaldırın' çağrısı

BMGK, Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyona Yemen’deki ablukayı kaldırması çağrısında bulundu.

Riyad'ı hedef alan füze saldırısı girişiminin ardından, Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonun pzazar günü Yemen'e ulaşımı sağlayan bütün yolları kapatması ülkedeki insani durum açısından kaygı yaratıyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kıtlık ile karşı karşıya olan Yemen'deki Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyona çağrıda bulunarak, liman ve havaalanlarına yönelik ablukanın kaldırılmasını istedi. BMGK'dan dün New York'ta yapılan açıklamada, ülkeye yardım malzemelerinin gönderilmesine olanak sağlanması gerektiği vurgulandı.

İsveç'in talebi üzerine dün Yemen'deki insani durumu görüşmek üzere toplanan BMGK'nın dönem başkanı İtalya'nın BM Temsilcisi Sebastiano Cardi, toplantıda üyelerin Yemen'deki insani duruma ilişkin endişelerini dile getirerek, ülkedeki bütün deniz ve hava limanlarının ulaşıma açık olmasının öneminin vurgulandığını belirtti.

Konuyla ilgili olarak BMGK'ya bilgi veren Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardımlar Koordinatörü Mark Lowcock, eğer abluka kaldırılmazsa, milyonlarca kişiyi etkileyebilecek dünyanın en büyük kıtlıklarından birinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Lowcock, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Güney Sudan'da bu yıl yaşanan ve onbinlerce insanı etkileyen kıtlık gibi olmayacak. 2011 yılında Somali'de yaşanan ve 250 bin insanın yaşamını yitirdiği kıtlık gibi olacak. Dünyada on yıllardır görülmeyen, milyonlarca kişinin mağdur olacağı en büyük kıtlık yaşanacak” şeklinde konuştu.

BM Acil Yardımlar Koordinatörü Lowcock, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile telefonda görüşerek, Yemen'deki bütün liman ve havaalanlarının derhal açılmasını talep ettiğini kaydetti.