Zaman'ın "komünist"ten anladığı bu

Zaman'ın haberine göre AKP, "ülkücü, komünist, muhafazakar, liberal ve Kürt aydınlara" Siyaset Akademisi'nde ders vermek üzere çağrı yaptı. Fakat listede "komünist" kategorisine girebilecek tek bir isim bile yok.

AKP’nin 2008’den beri yürüttüğü ve geçen seçimlerde yerel yönetimler için kadro yetiştirmek amacıyla kullandığı ‘Siyaset Akademisi’nde önümüzdeki dönemin ana başlığı ‘demokratik açılım’ olacak. Zaman’ın haberine göre AKP, “açılım dersi vermeleri için ülkücü, komünist, muhafazakar, liberal ve Kürt aydın olarak bilinen şöhretli isimlere” davet gönderdi. Haberde sayılan davetliler arasındaki "komünist"in kim olduğu anlaşılamadı. Ama görünen o ki, şimdiye dek Başbakan Erdoğan'ın nefretle telaffuz etmekten kendini alamadığı "komünistler", AKP tarafından düzen içi bir çeşni olarak evcilleştirilmeye çalışılıyor.

Haberde AKP'nin davetiye gönderdiği ülkücü isimler arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı Vedat Bilgin, eski MHP'li bakanlardan Sadi Somuncuoğlu ve “ülkücü camianın ağabeylerinden” Nevzat Kösoğlu sayılırken davet edilen diğer isimlerin geriye kalan dört kategori olan “komünist”, “muhafazakar”, “liberal” ve “Kürt” arasından hangisine dahil olduğu tek tek belirtilmedi. İşte o isimler:

Siyaset dünyasından eski TKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı, eski DEHAP Genel Başkanı Murat Bozlak, Aydın Menderes, Korkut Özal, Diriliş Partisi Genel Başkanı ve şair Sezai Karakoç, Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye-AB Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk. Sanat ve gösteri dünyasından Zülfü Livaneli, Sezen Aksu, Orhan Pamuk, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan. Sosyal bilimler alanından Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Şerif Mardin, Prof. Dr. Nilüfer Göle, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Murat Belge, Prof. Dr. Kemal Karpat, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Toktamış Ateş, Prof. Dr. Naci Bostancı, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. İhsan Dağı. Gazeteci - yazarlar Ümit Fırat, Çetin Altan, Cengiz Çandar, Hasan Cemal, Ekrem Dumanlı, Etyen Mahcupyan, Sevan Nişanyan.

Komünizm öldü dese de, Zaman onu komünist biliyor
Bu listede hangi isim(ler)in “komünist” kategorisine girdiğini anlamak güç. Zaman, belli ki eski TKP’nin tasfiye edilmesinde önemli rol oynayan, komünizmi kapanmış bir devir olarak gördüğünü ve işçi sınıfına öncülük atfetmediğini ilan eden, serbest piyasayı savunan, AKP'nin Türkiye’de devrim niteliğinde reformlar yaptığını öne sürerken sosyalistleri de Ergenekoncu olmakla suçlayan Nabi Yağcı’yı komünist sayıyor. Geriye kalan isimler arasında başka "komünist" görülemezken, "liberal" kategorisi kapsamında davet edildiği sanılan çok sayıda eski solcu göze çarpıyor. Marksist klasikleri Türkçeye çeviren isimlerden Murat Belge ve Sevan Nişanyan örnek olarak sayılabiir.