Zaman yazarı İsrail'e AKP'yi anlattı

İsrail, Türkiye’nin arabuluculuğunu kabul etmiyor, Erdoğan hükümetini “doğuya yönelmekle” eleştiriyor. Zaman’dan Abdülhamit Bilici, “o öyle değil” diyerek İsrailliler’e izahata girişmiş.

İsrail hükümetiyle Türkiye arasında son zamanlarda çeşitli sıkıntılar görülüyor. Ekonomik, askeri ve siyasi temel önemdeki konularda sıkı işbirliklerini sürdüren, bölgede ABD’nin en önemli iki müttefiki olan iki ülke arasında kimi zaman söz düelloları yaşanıyor.

Türkiye’nin, AKP hükümeti döneminde emperyalizmin bölgedeki politikalarına en uyumlu ve mühim role bürünmüş olmasına rağmen, İsrail hükümeti ve özellikle ABD medyasında İsrail’e yakın isimler, Türkiye’nin “batıdan uzaklaşıp doğuya gittiği” gibi bir tezi dile getiriyorlar. İsrail hükümet yetkililerinin Türkiye politikasına dair yanlış okumaları, soL’da daha önce de haber olmuştu. (İsrail’i aptallar mı yönetiyor?)

Zaman gazetesi köşe yazarı Abdülhamit Bilici, İsrail’in AKP’yi yanlış okuması durumundan muzdarip olarak konuya el atmış. Bilici, yazının girişinde “Türkiye'den yükselen eleştirilerden büyük rahatsızlık duyan İsrail, bu eleştirileri değerlendirirken çok önemli bir hata yapıyor. Bu hatada ısrar ettiği için de ilişkilerin tekrar normale dönmesi zorlaşıyor” diyor.

Bilici’ye göre temel yanlış, AKP’nin İsrail’e dönük eleştirilerini “içeride popülizm yaparak oy yükseltmek” ve “İslamcı kimliği” nedeniyle yaptığının düşünülmesi. AKP’nin İsrail’i eleştirmesinin temelinin Gazze saldırısı olduğunu belirten Bilici, Gazze saldırısına kadar Türkiye’nin İsrail’le Suriye’yi uzlaştırmak için çırpındığını belirtti.

Bilici, “İsrail'in yapması gereken Türkiye'nin iç siyasetine odaklanmak veya günah keçisi aramak yerine aynaya bakmak. 5-10 sene öncesine kadar tüm dünyanın eleştirdiği Türkiye'nin evine çekidüzen vererek kazandığı sempati örnek olabilir. Ayrıca Suriye ile yarım kalan süreci başlatmak, Türkiye ile normalleşmenin en hızlı yolu gibi görünüyor” diye yazıyor.

Özellikle Obama döneminde ABD, Türkiye’ye Suriye ve Ermenistan gibi bölgede batı çizgisiyle tam olarak uyuşmayan hükümetleri, bu çizgiye ikna etmek üzere arabuluculuk yapmak görevi veriyor. İsrail’in saldırgan tavırları, bazı durumlarda ABD’nin bu politikasıyla uyuşmuyor. Nitekim İsrail’in Filistin’deki yerleşimleri destekleme politikası, ABD’nin de tepki göstermesine neden olmuş, o dönemde de –tıpkı Türkiye’yle olduğu gibi- “ABD’yle İsrail’in arası mı açılıyor?” şeklinde analizler yapılmıştı.

Bilici de İsrail’i “AKP hükümeti döneminde Türkiye doğuya döndü, batıdan uzaklaşıyor” tezinin doğru olmadığına ikna etmeye çabalarken, aslında İsrail’in durumu anladığına dair ipuçları olduğunu belirterek şunları yazıyor: “Nihayet hem Gazze katliamının hem de Türkiye'ye reva görülen bu aşağılamanın baş sorumlularından Olmert'in Erdoğan'la ilgili son açıklaması ilginç. Suriye ile barışın mümkün olduğunu söyleyen Olmert, Başbakan Erdoğan için ‘adil arabulucu’ demiş. Şu sözleri de anlamlı: ‘Erdoğan'a sinirlenmek kolay, ancak Erdoğan ile uzlaşmak daha akıllıca. Türk arabuluculuğunda müzakerelere ihtiyacımız var.’”

(soL - Haber Merkezi)