Zaman: Roniler susturulamaz!

Zaman gazetesi, Roni Margulies'e yumurta atılmasından sonra, Margulies'in Yahudi kimliğini hatırlatarak solu ırkçılıkla suçlayan ekibin çıkardığı bildiriyi, "Farklı düşünenler, sol adına susturuluyor" başlığıyla sayfalarına taşıdı. Gazete bu konuyu bir süredir gündeminde tutuyor.

Zaman'ın haberinde "Siyasetçi, işadamı ve hukukçulara yönelik yumurtalı saldırıların ardından yazarların da kürsülerde konuşturulmaması aydınların tepkisini çekti" denildi. Burada kullanılan "hukukçu" ifadesinden AKP'li Burhan Kuzu'nun kastedildiği sanılıyor.

Zaman gazetesi AKP'li Kuzu'nun Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde protesto edilmesine nefret kusarken, Roni Margulies'e Çanakkale'de yumurta atılmasını da uzun süredir gündeminde tutuyor. Başta ülkücü-muhafazakar Mümtazer Türköne olmak üzere gazetenin köşeyazarları "sol adına uygulan şiddet" temalı yazılar yazarak sola saldırıyorlar. Ülkücü geçmişi nedeniyle gençlere diğer yazarlardan daha büyük öfke duyduğu gözlenen Türköne, gençler için "patolojik vaka", "parazit" gibi ifadeler kullanmış, "solun korkuları" ile hesaplaşması gerektiğini öne sürmüştü.

Gazetenin öğrenci eylemlerini mahkum etmeye dönük haberleri, Marguiles'in arkadaşları tarafından yumurta atanların "ırkçılıkla" suçlanmasıyla "şenlendi."

Zaman'a konuştular öğrenciler için cahil dediler
Yayınlanan son haberde ise, liberallerin imzaladığı bildirinin ayrıntıları ve bildiriyi imzalayanların isimleri destekleyici bir dille yer buldu.

Haberde şöyle denildi: "Yakın zamanda gerçekleşen öğrenci eylemlerinin hedefine siyasetçilerin yanı sıra aydın ve yazarlar da girdi. Son olarak gazeteci Roni Margulies'e yönelik yumurtalı, boyalı saldırının ardından, kapatılan Türkiye Komünist Partisi'nin eski genel sekreteri yazar Nabi Yağcı'nın, konferans için çıktığı kürsüde susturulması, demokrat isimleri harekete geçirdi.

Gazetede, Baskın Oran'ın protestolara tepkili olduğu belirtilerek, Oran'ın şu sözlerine yer verildi: "Türkiye'de demokratik bir bilinç yok. Öğrenciler kendilerini ifade etme yollarından mahrum. Ayrıca Türkiye'de kendini solcu sayan faşistler var. İfade özgürlüğünü herhangi bir şeyi atarak önlemek doğru değildir."

Yine görüşlerine başvurulan Küyerel Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Mildanoğlu ise şunları söyledi: "Ben bu davranışların cahillikten, bilgisizlik ve bilinçsizlikten ileri geldiğini düşünüyorum. 80 darbesi genç kuşakları apolitik bir alana sürükledi. Kemalist ve militarist bir düşünceyle yetiştirdi. Cevap veremiyorlar, tartışamıyorlar. En kolay yolu tercih edip saldırıyorlar."

(soL-Haber Merkezi)