Zaman Maraş'ın hesabını soruyor!

Zaman gazetesinde Maraş katliamına ilişkin yer alan bir haberde, olayların faillerinden Ökkeş Kenger yaşanan katliamın tanığı olarak gösterilirken katliamın failleri sorgulanıyor!

soL (HABER MERKEZİ) T&uumlrkiye'nin yakın tarihindeki sağcı militanlar ile CİA ve MİT gibi kurumların desteklediği katliamlara ilişkin değerlendirmeler Fethullah&ccedilı Zaman gazetesinin sayfalarında yer almaya devam ediyor. Zaman'da &ccedilıkan son yazıda Maraş'taki katliam değerlendirilirken, katliamdaki sağcı &oumlrg&uumltlerin rol&uuml g&oumlzardı ediliyor ve olayda parmağı bulunan devlet &oumlrg&uumltlerinin sağcılığı, sola karşı konumlanışları dikkatlerden bilin&ccedilli bir şekilde ka&ccedilırılıyor.

Zaman gazetesinde Melik Duvaklı imzasıyla &ccedilıkan, &quotT&uumlrkiye'yi sıkıy&oumlnetime g&oumlt&uumlren viraj: Maraş olayları&quot başlıklı yazı, &quot111 kişinin hayatını kaybettiği kanlı tertibin faiili kimdi, fitili kim ateşledi?&quot sorusuyla başlarken, yazıda soruya ilişkin en ciddi cevabın B&uumllent Ecevit'in arşivinden &ccedilıkan bir belgeden, &quotkatliamın MİT g&oumlrevlilerince planlandığı&quot olduğu ifade ediliyor. Yazıda T&uumlrkiye tarihinin provokasyonlarla dolu olduğu ve bunların 12 Eyl&uumll darbesinin yolunu a&ccediltığı gibi herkes tarafından kabul edilen değerlendirmelerin yanında, Ankara 78'liler Derneği Başkanı Ruşen S&uumlmb&uumlloğlu, Pir Sultan Abdal K&uumllt&uumlr Dernekleri Genel Başkanı Fevzi G&uumlm&uumlş gibi solcu aydınların değerlendirmelerine de yer veriliyor. Duvaklı imzalı yazıda S&uumlmb&uumlloğlu ve G&uumlm&uumlş'&uumln deme&ccedillerinden de yararlanılarak 12 Eyl&uumll'e giden yolda ger&ccedilekleşen kanlı provakasyonlarda, devletin ve &oumlrg&uumltlerinin, CİA'nın rol&uumlne ilişkin doğru ifadelere yer verilirken, devletin ve &oumlrg&uumltlerinin sağcı yapısı ve sola karşı konumlanışlarına ilişkin bir değerlendirmenin bulunmayışı dikkat &ccedilekiyor.

'Tanık &Oumlkkeş' konuşuyor
Haberde yer verilen değerlendirmeler, &quotbu provakasyonlar nedeniyle sağcılarda-solcularda &ccedilok &ccedilekti&quot kanısı uyandırırken, haberin en ilgin&ccedil noktasını ise Maraş katliamının başlangı&ccedil noktası olan &Ccedili&ccedilek Sineması'na bomba atılması olayının faili &Oumlkkeş Şendiller'e (o zamanki soyadıyla &Oumlkkeş Kenger) &quotolayın tanıklarından&quot ibaresiyle s&oumlz verilmesi oluşturuyor. 1980 sonrasında MHP'den milletvekili olarak TBMM'ye giren, şimdi ise BBP'de 'm&uumlcadelesine' devam eden 'tanık &Oumlkkeş' Maraş katliamıyla ilişkili olarak ş&oumlyle konuşuyor: &quotH&uumlk&uumlmet ve y&oumlnetimin ciddi ihmali var. Aynı zamanda kastı var. Olayların &uumlst&uumln&uumln &oumlrt&uumllmesi ve kapatılması da s&oumlz konusu. Maraş olayları 12 Eyl&uumll darbesine giden en &oumlnemli d&oumlneme&ccedilti. Bu olay &uumlzerine sıkıy&oumlnetim ilan edildi. Sıkıy&oumlnetimle birlikte olaylar durmadı, daha da arttı. Tezg&acirchlanan olay, tertipleyenlerin bile hayal edemeyeceği bir noktaya geldi. 2 yıl &oumlnce d&oumlnemin başbakanı B&uumllent Ecevit'in arşivinden &ccedilıkan belgenin a&ccedilıklığa kavuşturulması lazım. Orada a&ccedilık a&ccedilık olayın MİT tarafından tezg&acirchlandığı yazıyor. D&oumlnemin MİT m&uumlsteşarı askerdi. Bu konuda MİT, Genelkurmay, Emniyet ve h&uumlk&uumlmet zan altında.&quot

Sağcıların hi&ccedil g&uumlnahı yok!
Fethullah&ccedilı Zaman gazetesinin Maraş katliamına ilişkin yaptığı bu yorum haberle, sağcılar, derin devletin ve kurumlarının sağcı yapısı ve sola karşı kullanılması g&oumlzlerden ka&ccedilırılıken yaşanan olaylar solcularla-sağcıların karşılıklı derin devletin oyuna gelmesi ve ortaya koyduğu provakasyonlara alet olması olarak anlamlandırılıyor. 'Tanık &Oumlkkeş'in' değerlendirmelerinin hemen ardından ve yazıya bir ek olarak &quot1980 darbesine g&oumlt&uumlren provokasyonlar&quot başlığıyla sıralanan olaylar da b&oumlylece sağcıların, d&oumlnemin ilerici, solcu, sosyalist insanlara karşı işlediği su&ccedillardan bir anda sıyrılmalarına neden oluyor. Bu başlıkta sıralanan ve provakasyon olarak adlandırılan olaylar arasında, 16 Mart 1978'de İstanbul &Uumlniversitesi'nde ger&ccedilekleşen katliam, yurtsever hukuk&ccedilu Doğan &Oumlz'&uumln &oumlld&uumlr&uumllmesi, yedi TİP'li gencin, DİSK Genel Başkanı Kemal T&uumlrkler'in &oumlld&uumlr&uumllmesi gibi devlet ve sağcı &oumlrg&uumltlerce tezgahlanan bir&ccedilok olayın olması da dikkat &ccedilekiyor.