Zaman, arayışına Almanya’da değil Libya’da devam etmeli

Zaman’ın bugünkü manşetlerden bir tanesinde Angela Merkel’in Osmanlı eğitim sisteminin araştırılması ve Almanya’da da uygulanması için yetkililere talimat verdiğini iddia edildi. CHA mahreçli haberin gösterdiği kaynaksa Merkel Ayasofya Müzesi’ni gezerken ona eşlik eden müze başkanı.

Zaman Online’ın bugün yer verdiği manşetlerden bir tanesi “Merkel Osmanlı eğitim sisteminin araştırılmasını istemiş” başlığını taşıyordu. Haberin spotunda ise şu ifadelere yer veriliyor: “Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Osmanlı eğitim sisteminin araştırılması ve Almanya'da da uygulanabilmesi için yetkililere talimat verdiği ortaya çıktı.”

Haber başlığı ve spotunu okuyan bir kişi, haliyle Almanya Başbakanı tarafından Osmanlı eğitim sisteminin araştırılarak Almanya’da uygulanması için çalışma başlatmasını talep eden bir karara imza attığını, Zaman’ın haberi aldığı Cihan Haber Ajansı’nın da bu bilgi ve belgeye ulaştığını düşünür.

Ancak yanılır…

Kaynak Ayasofya Müzesi Başkanı
Çünkü Cihan Haber Ajansı’nın “Merkel yetkililere talimat verdi” dediği haberin kaynağı, Belçika’da Yunus Emre Kültür Vakfı tarafından düzenlenen bir konferansa katılan Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun’un söyledikleri… Dursun, Ayasofya Müzesi ziyaretlerinde eşlik ettiği yabancı devlet yetkilileriyle ilgili anılarını aktarmış ve Angela Merkel’in Türkiye ziyareti sırasında en çok Osmanlı eğitim sistemini merak ettiğini belirtmiş. Dursun ayrıca, “Merkel'in Osmanlı eğitim sisteminin araştırılması ve Almanya'da da uygulanabilmesi için yetkililere talimat verdiğini aktardığını” söylemiş.

Ancak Haluk Dursun, örneğin Obama’nın en çok mimariyi merak ettiğini, Papa’nın kubbedeki ayetleri sorduğunu, Japon prensinin ise İstanbul’daki su yollarıyla ilgilendiğini de aktarmış. Kısacası Haluk Dursun, “ünlü şahsiyetlerle anılarını” anlatmış.

Merkel’in Ayasofya gezisi esnasında Dursun’a, “ben Osmanlı eğitim sisteminin araştırılmasını ve ülkemde uygulanmasını istedim, işte belgesi” demediği, büyük olasılıkla Osmanlı eğitim sistemini nezaketen övdüğü tahmin edilebilir. Ama bu, Cihan Haber Ajansı’nın acar muhabirini durdurmamış ve “Merkel Osmanlı eğitim sisteminin Almanya’da uygulanması için talimat verdi” demekten alıkoymamış.

Esas Libya’ya bakmalıydı
Oysa Cihan Haber Ajansı ve Zaman, aradığını bulmak için Libya’daki yeni yönetimin temsilcilerine bakmalıydı. Zira aradığı Osmanlı öykünmeciliğini orada bulabilirdi.

Libya’nın geçici hükümetinin Eğitim Bakanı Süleyman Sahili, bundan iki hafta önce “Babam bana Osmanlı sevgisini aşılamıştı. Türkleri yeniden bu topraklarda görmek istiyoruz” diyor, Libya’daki ders kitaplarında Osmanlı tarihi bölümünün yeniden yazılması konusunda Türkiye’den yardım istiyordu. Bu arada kendisine Osmanlı sevgisini aşılayan babasının da Kral İdris zamanında ekonomi bakanı olduğunu laf arasında aktarıyordu.

Sahili, 42 yıllık Kaddafi rejiminde eğitimin ihmal edildiğini ve okullarda okutulan tarih kitaplarına Osmanlı’nın işgalci ve gaddar egemenler olarak resmedildiğini ileri sürüyor, ardından da yeni ders kitapları yazılması için Türkiye’den yardım istiyor. “Geçtiğimiz yüzyılda Libyalılar Türk düşmanı duygularla yetiştirildi” diyen Sahili, “Yeni kitaplar ideolojiden uzak olacak ve yalnızca gerçeği yansıtacak” diye sözlerine devam ediyor.

Sahili’nin sözlerine bakılırsa, Zaman ve CHA’nın arayışını biraz daha güneyde sürdürmesi gerektiği söylenebilir.

(soL-Haber Merkezi)