Yunan Basını: Erdoğan referandum öncesi 'dişine göre' Yunanistan'ı buldu

Türkiye ve Yunanistan arasında Kardak üzerinden yükselen tansiyon Yunan basınında geniş yer bulurken Erdoğan'ın Türkiye'de milliyetçiliğe oynadığı için Yunanistan'ı kolay hedef olarak görerek gerilimi bilinçli olarak artırdığı yorumu ön plana çıkıyor.

Dış Haberler

Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden olan To Pontiki'de (Fare) yer alan Dimitris Milakas imzalı "Erdoğan neden gerdikçe geriyor?" başlıklı makalede Türkiye'nin Yunanistan'la geriliminin Türkiye'nin iç sorunlarından ve Erdoğan'ın sıkışmasından ileri geldiği iddia edildi.

Milakas "Erdoğan kendi sorunlarını gizlemek için Yunanistan'ı kolay bir karşıt olarak görüyor" derken, Türkiye'nin "Ege Sorunu"ndaki gri alanları gündeme getirmesinin Erdoğan'ın yaşadığı sıkışmayla ilgili olduğunu belirtti. 

AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın Twitter üzerinden yaptığı "Yunanistan'ı vururuz. Türkiye, 1996'daki Türkiye değil." açıklamasına geniş yer verilen makalede Bekir Bozdağ'ın darbecilerin iadesi konusunda yaptığı yakın tarihli açıklamaları da okuyucuya hatırlatılıyor. 

Milakas makalesinin sonunda şöyle diyor: 

Yukarıda tarif ettiklerimiz Türkiye'nin içinde tehlikeli bir gerilimin yükseldiğini gösteriyor. Bu esnada Türk liderliği zaten uçlarda seyreden milliyetçi refleksleri harekete geçirmek için Yunanistan'a oynuyor. Unutmayalım ki, Türkiye zaten ciddi iktisadi sorunlar, terörizm ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya.  Ayrıca gözden kaçmaması gereken bir nokta da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kürt sorunu nedeniyle ülkenin içinde ve dışında (Suriye) savaşıyor olduğu.

Sonuçlandırmak için kolay bir karşıt ya da gerilim arayışı Türk liderliği için mutlak bir zorunluluk. Ülke büyük sorunlarla cebelleşirken (Kürt sorunu, ekonomik kriz ve terörizm) ve ABD ile kuvvetli bir gerilim mevcutken güç gösterisi için Tayyip Erdoğan dişine göre bir rakip arayışındaydı. 

Ankara'nın gözünde iflas etmiş Yunanistan ve -Türk diplomasisinin Yunan hükümetinin beceriksizliğinden faydalanarak 'griye' boyamayı başardığı- Ege, galibiyete ulaşabileceği bir futbol sahası. 

1990'dan bu yana gazetecilik yapan, Proti, Rizospastis gibi gazetelerle Alfa, Flash gibi kanallarda çalışmış olan Dimitris Milakas'ın Ege'nin Gizli Tarihi isimli bir de kitabı bulunuyor.