Yıpranma hakkı isteyen primini kendi ödeyecek

Gazeteciler, 2008 yılında kaldırılmış olan yıpranma hakkından yeniden yararlanmak için aradaki 4 yıllık prim farkını kendileri ödeyecek. Ödenmesi gereken tutarın 5 bin liraya kadar çıkabileceği belirtilirken, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yargıya başvuracağını açıkladı.

TBMM'de kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa, 19 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlandı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, gazeteciler, 2008 yılında kaldırılmış olan yıpranma hakkından yeniden yararlanabilecek.

Yasanın 16. maddesine göre gazeteciler, uygulamanın kaldırıldığı 1 Ekim 2008 ile 31 Ocak 2013 tarihleri arasındaki dönem için de yıpranma hakkından yararlanabilecek. Bunun için ise işyerlerinin o döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini 3 ay içerisinde SGK’ya vermeleri gerekiyor. Bu süre aylığını her ayın 1'inde alan sigortalılar için 1 Mayıs 2013'te, aylığını her ayın 15'inde alan sigortalılar için de 15 Mayıs 2013 tarihinde sona erecek. Eğer bu süre içerisinde belgeler verilmezse, işverenlere idari para cezası uygulanacak. Yine aynı dönem içerisinde sigortalılarca da SGK'ya başvurulması gerekiyor. Sonrasında 6 aylık süre içerisinde, fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim tutarının sigortalının kendisi tarafından ödenmesi gerekecek. 6 aylık süre temmuz sonunda sona erecek. Eğer bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanacak. SGK'nın yayınladığı genelgeye göre fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek isteyen sigortalı, dilekçe ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunacak. Prim farkları, "işverenleri tarafından fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarının bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı prime esas kazanç tutarlarına göre" hesaplanacak. Ödenecek ücret sigortalının aldığı maaşa göre değişecek. Ancak 4 yıllık süre için ödenecek miktarın 5 bin liraya kadar ulaşabileceğine dikkat çekiliyor.

TGS Genel Başkanı: 'Haksızlık, dava açacağız'
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, işverenin yükümlülüğünde olan geçmiş yıllara yönelik ödemenin çalışanlardan tahsil edilmesinin haksızlık olduğunu söyledi. SGK'nın genelgesinin iptali için dava açacaklarını belirten İpekçi, şöyle devam etti:

"Böyle bir düzenleme olmaz. Bu 4 yılın sorumlusu hükümettir. İktidar, işçiye ödettirilmek istenen bu paranın işverene yük getireceğini düşünüyorsa, işçiye getireceği yükü neden hesaplamıyor? O zaman bunu devlet üstlensin. 4 yıllık boşluğun sorumlusu bu siyasi iktidardır. Bu boşluğu bir şekilde devletin üstlenmesi gerekir. SGK genelgesinin iptali ile ilgili gerekli müracatları yapacağız. Dava açacağız. Bunun çalışana bir artısı yok."