Yeşildere: Bianet açıklamamı kesti, saldırıyı kınıyorum

Bianet’in haberine göre “TKP’nin başkalarını provoke edecek saldırgan cümleleri kaldırması gerektiğini” söyleyen Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, hangi ifadelerin saldırgan olduğuna açıklık getirmezken, Bianet’in sözlerini kırptığını, TKP’ye yönelik saldırıyı kınadığını söyledi.

BDP’lilerin “BDP’li değil” dediği, ANF tarafından “Kürt gençleri” olarak tanıtılan grupların Türkiye Komünist Partili gençlere İstanbul Üniversitesi’nde yaptıkları saldırının ardından Bianet’in haberinde bir ayrıntı dikkat çekiyordu.

Habere göre Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yeşildere TKP’nin afişleri değiştirmesi gerektiğini söyleyerek, “Başkalarını provoke edecek, saldırgan cümleler kaldırılmalı. Bu ifade özgürlüğü değildir.Afişlerde yer alan o cümleler yerine, Kürt sorunu halkların kardeşliği ile barış içinde çözülecektir konmalı” diyordu.

Haberde gençlik örgütlerinin temsilcileri ise diyalog kurulması yönünde çağrıda bulunuyorlardı.

“Bianet açıklamalarımı kesmiş, saldırıları kınıyorum”
Yeşildere’ye konuyla ilgili görüşlerini sorduk. Yeşildere, Bianet’in haberinde sadece birkaç cümlesinin yer aldığını, açıklamasının tamamının yer almadığını belirterek, Bianet’le görüşeceğini ve sözlerinin tamamının yer almasını isteyeceğini ifade etti.

Saldırıları kınadığını söyleyen Yeşildere, “Bir siyasi partinin herhangi bir örgütü ya da kişiyi hedef almayan, hakaret içermeyen değerlendirmeleri nedeniyle saldırıya uğramasını normal karşılıyor musunuz? TKP'nin bildirgedeki ifadeleri değiştirmesini söylemeniz saldırıları meşrulaştırmıyor mu?” şeklindeki sorumuza şöyle yanıt verdi: “Hayır, kesinlikle böyle bir saldırı olmaması gerekir. Bir akademisyen olarak, herkesin fikirlerini özgürce ifade edebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak TKP'nin bildirgesinden Kürtler cemaatin kucağına düşmüş gibi bir anlam çıkıyor. Genç insanların da bundan dolayı şiddete başvurması olabiliyor. Tabi hiç hoş değil bu saldırılar. Solun birbiri ile kavga etmesi iyi değil.

“Bianet'te açıklamalarımın sadece birkaç cümlesi yer alıyor. TKP gizli saklı bir örgüt değil. Gidip yöneticileri ile karşılıklı konuşulup, düşünceler ve eleştiriler iletilebilir. Saldırı kesinlikle olmamalı. Kişisel olarak TKP'nin Kürt sorununa böyle yaklaşmaması gerektiğini düşünüyorum tabi ki, siyasal islam ve cemaatler doğu ve güneydoğuda Kürtlerin yoksulluğunu kullanarak çalışmalar yapıyor. Kürt sorununu siyasal islamla çözeceğini söylüyor. Kürtleri kendi saflarına çekmeye çalışıyorlar. Ancak bildirgede sanki bütün Kürtler cemaatin kucağına düşmüş anlamına gelen ifadeler var” dedi.

Bildirgedeki hangi ifadelerin bu anlama geldiği sorusuna Yeşildere, “Bence böyle bir anlam çıkıyor” yanıtı verdi.

Haberde Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı sıfatıyla soruları yanıtlayan Yeşildere, bu sözlerinin kurumun görüşü mü olduğu sorusuna ise “Hayır, bunlar kendi görüşlerim” yanıtını verdi.

(soL - Haber Merkezi)