Yeni Şafak yazarı: Sen Şah İsmail olursan ortaya bir Yavuz çıkar

Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerilimde İran'ın da Rusya tarafında yer aldığını belirterek, "Sen Şah İsmail olursan ortaya bir Yavuz çıkar" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak yazarlarından İbrahim Karagül bügünkü köşesinde İran'ın Rusya tarafında saf tuttuğunu bu yakınlaşmanın bölgede 'müslüman savaşı'na çanak tutacağını yazdı.

Karagül köşesinde, Türkiye'nin tarihi boyunca hiç bu kadar savaşa ve tehdite yakın olmadığını iddia ederek, "Rusya-İran ekseninin Türkiye ve Müslüman ülkeleri böylesine açıktan tehdit ettiğine tanık olmadım. İki ülkenin Türkiye ile ilişkileri hep kontrollü, çoğu zaman ortaklığa varan örnek ilişkilerdi. Sadece birkaç ay içinde iki ülkenin Türkiye ile açık savaş pozisyonuna geldiği bir başka örnek yoktur" ifadelerini kullandı.

Karagül köşesinden İran'a yönelik de "Sen Şah İsmail olursan ortaya bir Yavuz çıkar" dedi. 

Karagül'ün yazısından bir bölüm şöyle: 

Yeniden Şah İsmail dönemi

Bugün bu iki ülkenin bölgesel işgal ve yayılma hırsıyla böylesine saldırganlaştığı bir dönem de olmamıştı. Bu iki ülkenin doğrudan veörgütler üzerinden coğrafyaya böylesine müdahil oldukları, bu çerçevede Türkiye içindeki terör ve siyasi çevreleri böylesine harekete geçirdikleri dönem de olmadı. Tahran, Müslüman dünyada imajının ağır tahribata uğrayacağını bildiği için bütünörtülü operasyonlarını Moskova kamuflajıyla yapıyor.

Tekrar edeyim; Şah İsmail'den bu yana Şiilik hiçbir zaman böylesine bir devlet saldırganlığının siyasi dili olmamıştı ve İran bugün bunu yaparak Sünni dünyaya nefretini İsrail düşmanlığının da ötesine taşıdı.

Bugüne kadar bölgeye müdahaleler ülkelerle sınırlıydı, münferitti. İran ya Irak'la savaşıyordu, ya ABD işgalinin üstüne konup Irak'ı denetim altına alıyordu, ya Yemen'de kendi macerasını yürütüyordu, ya Afganistan'daki Şiileri kendine yönelen tehditler için kalkanolarak kullanıyordu ya da kendini korumak için Hizbullah'ı İsrail ile savaştırıyordu.

Ama bugün bütün coğrafyadaki Şii çevreleri cephe olarak kullanıp bütün ülkeleri karıştırır bir duruma geldi. Sadece Suriye değil, Basra Körfezi ülkeleri ve Türkiye de buna dahil.