Yeni RTÜK Yasa Tasarısı Meclis'te

RTÜK Yasa Tasarısı bugün TBMM'ye intikal etti. Yeni tasarı ile televizyonlara yabancı ortaklıkta daha önce yüzde 25 olan payın yüzde 50'ye çıkarılması öngörülüyor.

Bugün TBMM'ye gelen RTÜK Yasa Tasarısı'nda medya sektöründe yabancı ortaklık yapısını doğrudan etkileyecek maddeler bulunuyor.

RTÜK Yasa Tasarısı'na göre bir medya kuruluşunda daha önce azami yüzde 25 olarak belirlenen toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin yüzde 50'si olarak değiştiriliyor.

Ayrıca, yabancı bir gerçek veya tüzel kişi, en fazla iki medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olabilecek.

Yeni yasa tasarısı ile televizyonların yabancı sermayeye satışının önündeki engellerden birisinin kalkmış olacağı belirtiliyor.

Tasarıda ayrıca, televizyonların yayınlarının Türkçe olacağı ancak Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabileceği düzenleniyor.

Yeni tasarıya göre yayın hizmetleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamayacak ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamayacak. Terörü övemeyecek ve teşvik edemeyecek, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremeyecek.

Sendikalar ve siyasi partiler TV kuramayacak
Tasarıda sendikalar ve siyasi partilerin de TV kuramayacağı hüküm altına alınıyor:

"Siyasi partiler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, birlikler, dernekler, vakıflar, mahalli idareler ve bunlar tarafından kurulan veya bunların doğrudan veya dolaylı ortak oldukları şirketler ile sermaye piyasası kurumları ve bu aracı kurumlara doğrudan veya dolaylı ortak olan gerçek ve tüzel kişilere yayın lisansı verilemeyecek."
(soL-Haber Merkezi)