Yandaş medya derneği işe koyuldu

Hafta başında kurulan Medya Derneği’nin ilk icraatı, TRT’deki AKP kadrolaşması iddialarına karşı mücadele başlatmak oldu.

Yandaş medyanın önde gelen isimleri, bu hafta başında adeta “yandaşlık yaftasını” haklı çıkarmak amacıyla böyle itham edilen tüm medyayı kapsayan bir Medya Derneği kurulmuştu. AKP milletvekili Nursuna Memecan'ın karikatürist eşi Salih Memecan’ın başkanlığını yaptığı derneğin yönetim kurulu Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt , TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'tan oluştu.

Dernek’in işbirliğinin ilk sonuçlarından birisi, TRT’de yaşanan AKP kadrolaşmasının reddedilmesi oldu. Star gazetesi bugün “Şişkin kadroyu azalttı, ideolojik tercihi bitirdi” başlığını taşıyan bir özel haber yaparak, önceki dönemlerdeki TRT Genel Müdürleri ile İbrahim Şahin dönemindeki kadro alım sayısını karşılaştırarak, Şahin’in kadrolaştığı iddialarının yalan olduğunu iddia etti.

Şahin döneminde TRT’ye 560 personel alındığı belirtilen haberde, Şahin’in “TRT olarak en çok Doğan Grubu’ndan transfer yaptık” sözlerine yer verildi.

Haberde “İbrahim Şahin, ilk kez eşit şartlarda ve sınavla personel alımı standardını da getirerek KPSS sistemine geçti. Personel alımının büyük kısmını KPSS ile yaptıklarını da belirten Şahin, “Bilgisayarın gönderdiği gençlerle mi kadrolaşacağız” diye sormuştu” denildi.

Oysa başkalarının iddiaları bir yana, TRT kendi kadrolaşmasını kendi ele vermişti. Ocak ayında çeşitli kadrolara eleman alımı için yapılan sınavın sonuç belgesi internete verilirken, excel tablosunda gizli bir sütunun silinmesi unutulunca iki kişinin yanında "Ercüment şahsen tanımıyor, yetim büyümüş" ve "Erol Yüksel kefil değil" gibi notların düşüldüğü görülmüştü. TRT, skandal açığa çıkınca söz konusu dosyayı değiştirmişti.

Medya Derneği’nden CHP milletvekiline yanıt
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermiş, önergede "AKP hükümetini koşulsuz destekleyen yayın organlarının yöneticilerinden oluşan bir derneğe anayasada ve yasasında özerk ve tarafsız olarak tanımlanan TRT'nin katılması doğru mudur?" diye sormuştu.

Medya Derneği Köktürk’ün soru önergesiyle ilgili bir açıklama yaparak şu görüşlere yer verdi: “Köktürk’ün derneğimiz ve üyelerimiz hakkındaki iddia ve yakıştırmalarını esefle karşılıyoruz. Önyargılı, ayrımcı ve kamplaştırıcı bir tavırla, medya meslek örgütlerini siyasi tercih yaftasıyla hedef alan bu yaklaşım kabul edilemez. Türkiye’nin saygın ve geniş kitlelere hitap eden yayın organlarıyla birlikte kamu yayıncılığının öncü kurumu üyemiz TRT’yi karalama amacı taşıyan bu yaklaşım, basın özgürlüğü ve sivil toplum hakları bağlamında üzüntü vericidir. Kamu/özel bütün medya kuruluşlarının ve yöneticilerinin herhangi bir mesleki sivil toplum faaliyetinden dolayı suçlanması çağdaş demokratik toplumlarda örneği görülen bir davranış değildir. Sayın milletvekiline bu tavrını gözden geçirmesi çağrısında bulunuyoruz.”

(soL - Haber Merkezi)