Yandaş basının son umudu İsrail

Star gazetesi, İsrailli politikacıların “eylem sürsün ki Erdoğan düşsün” dediklerini iddia etti. Haberdeki 3 ismin, basına yansıyan böyle bir demeci yok.

Haber, Mısırlı yazar Fehmi Hüveydi’ye dayandırıldı. Hüveydi, Gezi eylemcilerini yabancılardan para almakla suçlayan Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla biliniyor.

Bugün soL gazetesinde yayınlanan habere göre, Star gazetesi, dünkü manşetinde Gezi eylemlerinin en çok İsrail’i sevindirdiğini, İsrailli politikacıların Erdoğan’ı düşürsünler diye eylemcilere dua ettiğini iddia etti.

“İsrail, Türkiye’deki olayların devam etmesi için duaya çıktı: Moşe’nin ağzı kulaklarında” başlıklı manşet haberinde, İsrail siyasetinden üç isim yan yana sıralanarak, olaylar hakkındaki demeçleri paylaşıldı. Haberde iddia edilene göre, İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanlarından Avigdor Lieberman, “Türkiye’de olup bitenler karşısında mutluluğumu gizleyemiyorum”, İsrail Altyapı Bakanı Silvan Şalom “Türkiye’yi Yeni Osmanlıların iktidarından kurtaracak her gelişmeyi memnuniyetle karşılarız”, İsrail Parlamentosu Knesset’in Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin de “Türkiye’deki gösterilerin, Erdoğan düşene kadar devam etmesi için dua ediyoruz” dedi.

Haberin iç sayfadaki detayına bakıldığındaysa, üç üst düzey devlet yetkilisine atfedilen bu demeçlerin Mısır’daki El-Şuruk gazetesinde Fehmi Hüveydi imzasıyla çıkan “İsrail Taksim göstericileri için dua ediyor” başlıklı bir yazıya dayandırıldığı görülüyor. Yazının orijinalinde, her üç demeç de yazılı bir kaynağa değil, radyo ve televizyonlarda yapılan konuşmalara dayandırılmış. Ve nasıl olduysa, bu çarpıcı demeçlerin hiçbiri yabancı basında yer bulmamış.

Yazar Müslüman Kardeşler destekçisi
El-Şuruk, Müslüman Kardeşler’le bağlantılı olarak 2009’da kurulan bir gazete. Son yıllarda bazı liberal kalemler de gazetede yazmaya başladı. Star’ın manşetine taşıdığı makaleyi yazan Fehmi Hüveydi ise, Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen bir yazar.
AKP’nin yakın dostu Müslüman Kardeşler’in Gezi Parkı eylemine yönelik tutumu ise başından beri düşmanca oldu. El Arabiya’nın 5 Haziran tarihli haberine göre, Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı olan Özgürlük ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim, Gezi Parkı protestolarına katılanları “Yabancı çıkarlara hizmet etmek için iç konuları saptırmaya çalışan yabancı gruplar” olarak niteledi. İbrahim, Gezi Parkı eylemcilerini “Türkiye’de oldukça başarılı olan İslami projeyi başarısızlığa uğratmak için yabancılardan para almakla” suçladı.

30 Haziran'da Mursi karşıtı miting var
Lübnan’da yayımlanan Daily Star gazetesinde Pazar günü çıkan bir haber de, Arap coğrafyasındaki İslamcı siyasetlerin Türkiye’deki eylemlerden rahatsız olduğunu doğrular yöndeydi. Kahire mahreçli haberde, “Mısır’da birçok kişi, AKP karşıtı protestolar ile 30 Haziran’da iktidara gelişinin birinci yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı iplanlanan kitlesel mitingler arasında bir paralellik kuruyor. Türk kentlerini sallayan laik yanlısı gösteriler, Arap dünyasında dalgalanmalar yarattı ve Türkiye’yi siyasi İslam’ın başarılı bir modeli olarak öven İslamcı liderleri tedirgin ediyor” denmişti.