Ya Komünistler olmasaydı?

Haftalık dergi soL'un 5. sayısı, TKP'nin 94. kuruluş yıldönümü vesilesiyle 'Ya Komünistler olmasaydı?' kapağıyla çıkıyor. Haftalık dergi soL, cumartesi meydanlarda, pazar ise bayilerde olacak.

TKP’nin kuruluş yıldönümü olan 10 Eylül’ün 94. yıldönümü vesilesiyle soL bu hafta kapağını komünistlere ayırdı. Daha doğrusu “Ya komünistler olmasaydı?” sorusunun yanıtını aramaya… Tabi bu soruya verilen yanıt, eğer komünizmin geri çekildiği değil de sosyalizmin hüküm sürdüğü bir zaman kesitinde yaşıyor olsaydık dünya ve Türkiye nasıl olurdu, sorusuna da yanıt oluşturuyor. soL, sanattan bilime, spordan iş yaşamına bir başka dünyayı yeniden hatırlatıyor, bugün tam da buna ihtiyacımız olduğu için.

Komünistlerin mücadelesi kadınların yaşamını nasıl değiştirdi? –Çise Midoğlu

Bilim ve başka bir dünya – soL Bilim

Biz yoksak çorak bir iklim hüküm sürer –Asaf Güven Aksel

Komünizm ve sinema: Biz yaptık oldu! –Çağrı Kınıkoğlu

Komünizmden beslenen sanatçı: Picasso –İnsel İnan

Sevdalınız Nazım Komünisttir –Anıl Ceren Altunkanat

Dünden kalan ve yarına taşınan miras –Nihal Ünver

Kolektifin gücüne güven –İsmail Sarp Aykurt

Ne cumhuriyet Ne halk
Erdoğan’ın köşke uğurlandığı günlerde, sağa açılım politikasının iflasının ardından toplanan CHP kongresi, partinin İkinci Cumhuriyet’le uyum sürecinde bir adım daha atılmasına sahne olacak. CHP’nin 2. Cumhuriyet’e uyum kongresinin ayrıntılarını Volkan Algan yazdı.

HDP’ye ‘proje’den fazlası gerek
Demirtaş’ın aldığı oy sonrasında başlayan Türkiyelileşme tartışması ilk haftadan duvara toslarken, Türkiyelileşmek için projeden fazlasının gerektiği de ortaya çıkmış oldu. Tartışmanın ayrıntıları ve HDP’nin çözülemez çelişkisi soL’da.

'Gençlik, daha öteleri aramalı'
Eylül ayının gelmesiyle birlikte, üniversite kapılarında, fakülte girişlerinde, öğrenci işleri bürolarının hemen yakınında görmeye başladığımız Komünist Gençlik üyesi öğrencilerle Türkiye’yi ve hedeflerini konuştuk.

Hükümet programının şifreleri
Davutoğlu hükümet programını açıkladı. Program, siyasi dayanak noktalarını kaybetmiş ve ömrünü tamamlamış bir proje olarak AKP’nin, zora dayanarak ayakta kalmaya çalışacağını gösteriyor.

Emekçilere dayatılan cehennem
2014 yılının ilk sekiz ayında 1.270 işçi, iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. AKP’nin adım adım dönüştürdüğü çalışma yaşamı, işçilere güvencesizliği ve ölümü dayatıyor.

Yeni ipek Yolu imparatorluğa karşı
İlk İpek Yolu imparatorluklar arasında kurulmuştu. Çin'in yeni İpek Yolu ise ABD'ye karşı nefes aralığı arayışıyla yola çıktı. Avrasya Fuarı'nın da teması haline getirilen proje için işbirliği çabaları artıyor.

Cihat bir çıkış stratejisi mi?
Batılı ülkelerin, ırak ve Şam İslam Devleti’ne yönelik uluslar arası müdahale planları, Ortadoğu’da Arap Baharı’yla bozulan dengelerin restorasyonunu da içeriyor. ABD, ırak’ta İran’la fiili bir ittifak kurarken, Suriye devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği tartışma konusu. Ancak dengeler Şam’dan yana... Ali Beysülen yazdı.

‘Terörist’ saldırıların manidar zamanlaması
11 Eylül saldırılarından sonra ABD, kendi beslediği El Kaide sayesinde Afganistan ve ırak işgallerine aradığı meşruiyet kaynağını bulmuştu. Aradan geçen 13 yılda bu sembol etkisini yitirdi ancak ABD, Suriye’ye müdahale için uzun süredir aradığı gerekçeyi “İslam devleti”nde buldu. Özlem Başarır yazdı.

Aydemir Güler, Kemal Okuyan, Alpaslan Savaş, Şule Süzük Toker, Nihat Behram, Vedat Özdemiroğlu yazılarıyla soL’da.