Washington Post: Rehineler serbest ama sorular sürüyor

IŞİD'in elindeki 49 rehinenin serbest bırakılmasının ardından, yanıtsız bırakılan sorular dünya medyasının da gündemini meşgul ediyor. Washington Post gazetesi, konuya ilişkin uzmanların görüşlerini yayınladı.

IŞİD'in, 3 aydır elinde tuttuğu 49 Türk rehineyi serbest bırakmasının ardından, İslamcı örgüt IŞİD'in elinden kurtulan iyi giyimli kadın ve erkeklerin, dün başkent Ankara'da havaalanındaki görüntüleri, uzmanların bir dizi şüphesiyle karşılandı.

Washington Post'ta yer alan bir haberde, eski diplomat Sinan Ülgen'in, hükümet tarafından yapılan resmi açıklama için kullandığı "gerçek olamayacak kadar kulağa iyi geliyor" ifadelerine yer verildi.

Gazetede, "Bunun nasıl gerçekleştiğine ilişkin son derece meşru ve yanıtlanması gereken sorular var" değerlendirmesi yapıldı, Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından, aralarında 2 küçük çocuğun da bulunduğu 49 rehinenin salıverilmesinde IŞİD'e karşı hangi kozun kullanıldığının belirsiz kaldığı yorumu yer aldı.

Gazeteye konuşan Londra merkezli Birleşik Krallık Hizmetler Enstitüsü'nde Türkiye'nin güvenlik politikası üzerine çalışan doçent Aaron Stein "Hikayenin bize tam olarak anlatılmadığını söylemenin adil olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD'nin IŞİD'e müdahale koalisyonunda Türkiye rehine gündemi nedeniyle isteksiz görünmüştü. Stein, bu durumun rehine krizinin ardından da şiddetli bir şekilde değişeceği yönündeki beklentilere şüpheyle yaklaşmak gerektiğini belirtti.

Irak hükümeti, rehinelerin salıverilmesiyle ilgili hiçbir bilgilerinin olmadığını duyurmuştu.