VICE News’tan Türkiye’ye sert tepki

Üç muhabiri Diyarbakır’da “IŞİD’e yardım etmek” gerekçesiyle tutuklanan VICE News, Türkiye’ye sert tepki gösterdi.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra bu akşam Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan VICE News muhabirleri Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile muhabirlerin çevirmenliğini yapan Muhammed İsmail Resul hakkında ABD merkezli haber sitesinde açıklama geldi.

VICE’ın Avrupa Haber Programlama Sorumlusu Kevin Sutcliffe,  gazetecilerin tutuklanmasını kınadığı açıklamasında, “Bugün Türk hükümeti üç VICE News muhabiri hakkında ‘bir terör örgütü adına çalışmak’ gibi tamamen temelsiz ve bütünüyle yanlış bir suçlamaya dayanarak, muhabirlerin gözünü korkutmaya ve yaptıkları haberleri sansürlemeye kalkışmıştır” dedi.

Sutcliffe açıklamasına, “VICE News, Türk hükümetinin bölgeden çok önemli haberler geçmekte olan muhabirlerimizi susturma çabasını kınıyor. Üç meslektaşımız ve arkadaşımızın salimen salıverilmesini hızlandırmak için tüm ilgili makamlarla çalışmaya devam edeceğiz” diye devam etti.

PEN DE KINADI

Bu arada üç İngiliz muhabirin tutuklanmasını uluslararası yazarlar birliği PEN de kınadı. PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, “Gerek ülkede gerekse bölgede belirsizliğin hakim olduğu bir dönemde ifade özgürlüğüne ve haber alma hakkına çok büyük ihtiyaç var. Bir an önce adaletin tesis edilmesini ve işlerini yapan gazetecilerin salıverilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

PEN İngiltere Başkanı Maureen Freely ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenerek, “Erdoğan bütün eleştirel yayınları, ama özellikle de Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğuda artan çatışmalarla ilgili haberleri ezme çabalarını yoğunlaştırmış bulunuyor. Erdoğan’ın amacı haberleri denetimi altına almak. Bu gazeteciler hapiste çürütülürse istediğini almış olacak” diye konuştu.