Vice News, Türkiye'den muhabiri Muhammed Rasool'u serbest bırakmasını istiyor

Vice News, 27 Ağustos'ta Diyarbakır'da tutuklanan muhabiri Muhammed Rasool için, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir çağrı metni kaleme aldı.

ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News, 27 Ağustos’ta Diyarbakır'da görev yaptığı sırada gözaltına alınarak tutuklanan Iraklı Kürt muhabiri Muhammed Rasool’un serbest bırakılması için sitesini kararttı.

Kurumun İngiliz muhabirleri Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile birlikte bölgedeki çatışmaları takip ettiği sırada, “IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak” suçlamasıyla tutuklanan Rasool, geçtiğimiz günlerde cezaevinde 25 yaşına girmişti.

Aynı sırada tutuklanan iki İngiliz muhabir serbest bırakılırken, Rasool’un tutukluluğu devam ediyor. Vice News sosyal medya üzerinden de ‘#FreeRasool’ (Rasool’a Özgürlük) sloganıyla bir imza kampanyası başlatırken, "Birçok gazeteci gibi Rasool da Türkiye'nin muğlak terörle mücadele yasası kapsamında saldırıya uğradı" ifadelerini kullandı.

'VAHİM BİR ADALETSİZLİK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben kaleme alınan kampanya metninde, şu ifadelere yer verildi:

Türkiye merkezli çalışan Rasool tutuklandığı sırada VICE News için mihmandar ve çevirmen olarak hareket ediyordu. Çoğu mihmandar gibi Rasool da tecrübeli bir gazeteci; Orta Doğu'da VICE News için olduğu kadar Associated Press ve El Cezire için de çalışmışlığı var.

Yabancı ülkelerdeki ofisler kapandıkça ve çatışma bölgelerinden haber vermenin tehlikeleri artarken, batılı haber merkezleri yerel gazetecilere giderek daha çok bel bağlıyorlar. Rasool gibi gazeteciler olmazsa  uluslararası çalışan muhabirler yabancı topraklarda yollarını bulmakta zorluk çekerler ve dünya haberinde  yerel içerik az olur.

Rasool'un hapsedilmesi vahim bir adaletsizlik; iki Britanyalı gazeteciyi hapsetmekten daha az vahim değil.  Gözaltına alındıklarında üçü de görev başındaydılar. Türkiyeli yetkililere Rasool'u bir an önce serbest bırakmaları çağrısını yapıyoruz.