Türköne’nin uçak gemisi coşkusu: Şimdi görün Osmanlı vizyonu neymiş!

Kasım sonunda yapılan YAŞ toplantısında yapım kararı alınan “helikopter gemisi projesi”ni hangi şirketin yapacağı bugün belirlenecek. Zaman yazarı Mümtazer Türköne’yi şimdiden, 6-7 yıl sonra denize inmesi beklenen, 3 milyar dolara mal olacak geminin heyecanı sardı.

30 Kasım’da yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında kararlaştırılan “milli uçak gemisi”ni yapacak şirket, bugün Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında belirlenecek. Koç Grubu’na bağlı RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Meclisi Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’na bağlı Desan ve Metin Kalkavan’ın Sedef Tersanesi’nin teklif verdiği uçak gemisinin toplam maliyetinin 3 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

180 metrelik piste sahip olacağı belirtilen geminin 12 uçak taşıma kapasitesi bulunacağı belirtilse de Türk Hava Kuvvetleri envanterinde dikey iniş yapabilen uçak bulunmadığı için, geminin başlangıçta helikopter taşıyacağı kaydedildi. Başlangıçta “havuzlu çıkarma gemisi” olarak kurgulanan projenin kapsamı genişletilerek, uçak gemisine dönüştürülmesi kararlaştırılmıştı.

Yandaş basında “tamamen insani” safsatası
Yerli uçak gemisi yapma kararı kasım sonunda gündeme geldiğinde yandaş basında yer alan haberler ise okuyanları şaşırtmıştı. Bir yandan ortalama 6-7 yıl sonra denize açılabilecek olan geminin tamamlanmasıyla Türkiye’nin uçak gemisine sahip birkaç ülkeden biri haline gelecek olması üzerinden güç ideolojisine oynayan yandaş basın, diğer taraftan geminin tamamen “insani amaçlar” için kullanılacağını iddia etmişti.

Konuyla ilgili kasım ayında Sabah’ta yer alan bir haberde uçak gemisinin muharip amaçlar için değil, ulaşım ve taşıma kapasitesinin artırılması hedefiyle yapılacağı savunulmuştu. Haberde geminin “öncelikle insani amaçlar için kullanılacağı”, gemide sağlık ekiplerinin görev yaptığı bir hastanenin de bulunacağı ifade edilmekteydi. Böylece Sabah, dünyada “insani amaçlarla” uçak gemisi yapan ilk ülkenin de Türkiye olduğunu iddia etmiş oluyordu.

Türköne: Şimdi görün Osmanlı vizyonunu!
Zaman yazarı Mümtazer Türköne ise bugün köşesini “uçak gemisi sevinci”ne ayırdı. Türköne “Uçak gemisi ile dünyaya açılmak” başlıklı yazısında geminin “insani amaçlarla” yapılacağı iddialarına hiç girmeyerek, konuyu “stratejik derinlik” açısından ele aldı.

Bugün hangi şirket tarafından yapılacağı belirlenecek olan 3 milyar dolarlık projenin “Türkiye’nin vatan tarifini değiştireceğini” savunan Türköne’nin coşkusu, “dünya devlerini rahat uykularından edeceğiz” gibi abartılı iddialarda yansıma buldu. Zaman yazarı uçak gemisinin “stratejik vizyon”la birlikte gelmesi gerektiğini savunarak, yazısına “şimdi görün Osmanlı vizyonunu” mealindeki şu cümlelerle devam etti:

“Dünyanın karşısına Osmanlı vizyonu ile çıktığınız zaman tartışma başlatıyor ve itirazlarla karşılaşıyorsunuz. Sıcak sularda uçak geminizle dolaştığınız zaman tartışmaların sona erdiğini göreceksiniz. Vizyon size ilerleyeceğiniz istikameti gösteriyor uçak gemisi ise neyle ilerleyeceğinizi.”

(soL-Haber Merkezi)