Türköne’den Kılıçdaroğlu’na: Bizi dinle

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz’er Türköne, Türkiye’nin dönüşmüş bir CHP’ye ihtiyaç duyduğunu, ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun “merkez medya”nın desteğine kulak asmaması gerektiğini yazdı.

Mümtaz’er Türköne, Zaman gazetesindeki köşesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na önerilerde bulundu. Türköne, “Kılıçdaroğlu'nun liderlik kariyerini bitirecek tehlike siyasetin kaygan zemininden veya mayınlı alanlarından değil, medyadan gelen abartılı ve şirazesi kaçmış desteklerden geliyor” dedi.

“Türkiye'nin birçok alanda değişebilmesi için CHP'nin değişmesi” gerektiğini savunan Türköne, bu değişimi şöyle açıkladı: “Bu değişimin içeriğini ve istikametini belirleyecek olan toplumun kendisi. Kitle partisi, adı üzerinde halkın talepleri ve beklentileri ile biçimlenmeli. Ne kadar geniş bir kesim siyasî beklentilerini CHP üzerine inşa edebilirse, CHP'nin oy tabanı o kadar genişler.”

Türköne’nin tezi, daha önce Hüseyin Gülerce’nin dile getirdiği “CHP siyasi yelpazede merkeze gelmeli” teziyle örtüşüyor. Türköne, “Kılıçdaroğlu'nun liderliği bu değişim için büyük bir fırsat” tespitinde bulundu.

Medyanın Kılıçdaroğlu üzerinde hegemonya mücadelesi

Türköne, bu noktada “medya tehlikesinin” ortaya çıktığından bahsederek, diğer medyanın Kılıçdaroğlu üzerindeki etkilerine karşı mücadeleye girişti. Türköne “Medya, günübirlik-abartılı parlatma hamleleri ile bu değişim ihtiyacını sadet dışına itiyor. Her sözünde ve hareketinde keramet aranan Şeyh Kemal Efendi, iktidar adayı bir sol partiyi ortaya çıkartacak değişim yükünü omuzlayabilir mi? Kılıçdaroğlu'nun medya müritleri şeyhlerini uçuruyor, Merkez Medya yine uçan halı rolüne soyunuyor. Ama Türkiye uçurulmuş bir medya figürüne değil, boğazımıza kadar battığımız gerçek sorunları çözecek akıllı, sabırlı, basiret ve feraset sahibi liderlere ihtiyaç duyuyor” diye yazdı.

CHP’nin sadece “anti-AKP” politikası yürütmemesi gerektiğini belirten Türköne, “Boğazımıza kadar battığımız reel sorunların başında Kürt sorunu var. Yeni CHP'nin omurgasını, rengini tayin edecek olan en temel alan da burası. Kürt sorununun çözümü konusunda CHP'den beklentimiz ne? Ölçüyü demokrasinin beklentisi olarak koyalım. Demokrasinin içindeki ölçü ise şu: Güneydoğu'da sadece BDP ve AK Parti'nin olduğu bölgelerde, CHP de iddialı bir parti olabilir mi? Yani Kürt vatandaşlarımızın bir kısmı, sosyal-demokrat, aydınlanmacı, yoksullardan yana ve en önemlisi etnik sorunlara karşı solun evrensel dilini kullanarak çözüm arayan bir parti olarak CHP'nin seçmeni haline gelmeli” dedi.

"Günlük çıkışları bırak, CHP’yi dönüştür"
Medya'nın meslekî körlük eseri Kılıçdaroğlu'nun önüne koyduğu tuzağın, bu yapısal değişim zarureti yerine günlük artistik gösterileri ikame etmesi olduğunu belirten Türköne, “Zamanla medya şovları, partinin politikalarındaki yapısal değişimi de imkânsız hale getirecek” dedi.

“Giddens tarzı teorisyen lazım”
Türköne, yazısını “Lafla peynir gemisi, medya abartısı ile politika yürümüyor. Kılıçdaroğlu medya patronlarının uzattığı renkli halının üzerine kurulup uçmaya çalışmak yerine, CHP'yi tepeden tırnağa dönüştürecek Anthony Giddens tarzı teorisyenler bulup çevresine almalı ve onların sözlerine kulak vermeli” sözleriyle bitirdi.

(soL - Haber Merkezi)