Türkiyeli gazeteciler, Gürcü meslektaşlarını örnek almalı!

Gürcistan'da polisin kanla bastırdığı muhalefet gösterisini fotoğrafladıkları için baskı gördüklerini savunan ve "Rus casusluğu" iddiasıyla tutuklanan 3 fotomuhabir için Gürcü basını, büyük bir mücadeleye girişti.

Gürcistan'da muhalefet gösterilerini fotoğraflayan üç fotomuhabirin "Rus casusluğu" suçlamasıyla tutuklanması, ülkede yoğun protestolara yol açtı. Birçok büyük gazete ve internet sitesi, fotomuhabirlerin tutuklanmasına tepki olarak ana sayfalarını fotoğrafsız çıkardı.

7 Temmuz günü sabah saatlerinde Associated Press fotomuhabiri Giorgi Abdaladze, European Pressphoto Agency fotomuhabiri Zurab Kurtsikidze ve Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin kişisel fotoğrafçısı Irakli Gedenidze gözaltına alındı. Fotomuhabirler, "Rus casusluğu" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. 1 Eylül'de başlayacak yargılamada savcılık, üç fotomuhabir için 12'şer yıla kadar hapis cezası istiyor.

Üç fotomuhabirin tutuklanması, ülkede tepkiyle karşılandı. Kısa süre sonra devlet, üç fotomuhabirin "itiraflarını" yayınladı. İtiraflara göre üç fotomuhabir, aralarında Saakaşvili'nin seyahat programı da bulunan gizli belgeleri fotoğraflayıp Rus istihbaratına sattıklarını söyledi.

Fakat ülke kamuoyunun önemli bir kesimi, bu itirafların baskı ve zorla alındığını düşünüyor. Aralarında InterPressNews ve Rezonansi gazetesinin de bulunduğu 40'tan fazla gazete, ortak bir açıklama yaparak durumu protesto etti. Çok sayıda gazete, ana sayfasında fotoğraf yerine "protesto" yazılı bir boşluğa ya da üzeri çizilmiş bir fotoğraf makinesi imgesine yer verdi.

Açıklamada "Tutuklamaların doğruyu belgelemeye karşı bir saldırı ve kovuşturma olduğunu düşünüyoruz. Onlara yöneltilmiş suçlamaları temellendirerek somut kanıtların hâlâ sunulmamış olmasına rağmen Gürcü fotomuhabirler halen tutuklu. Şüpheli koşullarda şiddet yoluyla itiraf almak, bizi fotomuhabirlerin casus olduklarına inandırmaya yetmiyor" denildi. Açıklamada, gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmalarına son verilmesi talep edildi.

"Muhalif gösterinin kanla bastırılmasını fotoğrafladığımız için…"
Tutuklanan gazetecilerden Abdaladze, gözaltına alınmasının hemen ardından bir gazeteye gönderdiği açıklamada suçlamaları reddederek, "26 Mayıs'ta polisin göstericilerle çatıştığı bir muhalefet eyleminde yaşanan kanlı olayları fotoğrafladığımız için hedef alındığımızı düşünüyorum" demişti. Abdaladze, "Bizim fotoğraflarımız tüm dünyayı, Mihail Saakaşvili'nin kendisini demokrasi şampiyonu olarak sunduğu çok sayıda ülkenin basınını dolaşıyor. O imajı mahvettiğimiz için bizi affetmedi" diye eklemişti.

Cumartesi günü Abdaladze suçunu itiraf edince, avukatı da oldukça şaşırdı. Eka Beselia, "Bu çok tuhaftı, masumiyeti konusunda çok inatçıydı, ve kendisiyle ilgili kanıtlar çok karışık olmasına rağmen birden hatalı olduğunu söyledi" dedi. Müvekkilini Pazartesi günü ziyaret eden Beselia, Abdaladze'nin görüşünden telaşa kapıldığını belirterek, "Çok korkmuş görünüyor, ona olanlar hakkında konuşamayacağını çünkü maraza çıkarmaması konusunda uyarıldığını söyledi. İtirafta bulunması için psikolojik baskı yapılmış olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Messenger gazetesinin genel yayın yönetmeni Zaza Gaçeçiladze de davanın ayrıntılarının belirsiz olduğuna dikkat çekerek, "İtiraflar tek başına yetmez. Hemen, derhal somut kanıtları görmeliyiz" dedi.

Batı yanlısı, özellikle ABD'nin Cumhuriyetçi kanadıyla yakın kişisel ilişkileri de olan ve "renkli devrim"le iktidara gelen Saakaşvili, baskı altında tuttuğu muhalefeti sıklıkla "Rus yanlısı olmakla" suçluyor.

(soL - Dış Haberler)