Türkiye'den 1 milyon kullanıcıya Twitter sansürü

30 Mart yerel seçimleri sürecinde Türkiye’de erişime engellenen Twitter, hakkında mahkeme kararı bulunan içerikleri Türkiye’den gizliyor. Twitter’da, içeriği Türkiye’deki kullanıcılardan gizlenen 14 hesap, 100 bin tweet bulunuyor. Hesapların çoğunluğu, yolsuzluk iddialarını gündeme getirmeleriyle dikkat çekiyor.

Yolsuzluk ve rüşvet skandallarının ortaya çıkmasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir mitingde yaptığı konuşmada, “Twitter mivıtır hepsinin kökünü kazıyacağız” demesinin ardından, 21 Mart'ta TİB tarafından erişimi engellenen Twitter, yaklaşık iki hafta erişime kapalı kalmış, Anayasa Mahkemesi kararıyla yeniden açılmıştı.

Cumhuriyet'ten Meltem Yılmaz'ın haberine göre 30 Mart'taki yerel seçim sürecinde Türkiye’de erişime kapalı olan Twitter, o zamandan beri Türkiye’de ülke bazlı içerik gizleme (Country Withheld Content) aracını kullanmaya başladı. Bu uygulamanın kullanılmaya başlamasıyla da gerek mahkeme kararı, gerekse TİB’in idari kararıyla sansürlenen içerik, dikkat çekici şekilde arttı. Söz konusu sansürün boyutları, internet kullanıcılarının yasal hakları ve özgürlükleri konusunda çalışan “Chilling Effects” raporuna yansıdı.

En çok içerik engelleten ülke Türkiye
Rapora göre, başta Başbakan Erdoğan ve yakın çevresine yönelik olmak üzere, 17 Aralık operasyonuyla ortaya çıkan yolsuzluk iddialarını gündeme getiren hesaplar, Türkiye’deki Twitter’da toptan engellenmiş durumda. Bugün Twitter’da içeriği Türkiye’deki kullanıcılardan gizlenen 14 hesap ve bu hesaplardan atılan 100 bin tweet var.

Yasaklanan hesaplardan yalnızca “@Haramzadeler333”ün 500 bin, “@Başçalan”ın 400 bin takipçisi var. Diğer hesaplarla birlikte göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’de yasaklanan hesapların toplam takipçi sayısı 1 milyonu geçiyor. Bu durumda, Türkiye’de en az 1 milyon kişinin Twitter üzerinden haber alma, paylaşma ve yorum yapma özgürlüğü engellenmiş oluyor. Twitter’ın önümüzdeki günlerde yayımlayacağı Şeffaflık Raporu’nda, Türkiye’nin Pakistan’ı da geçerek dünyada “en çok içerik engelleten ülke” konumunda olması bekleniyor.