Türkiye yanarken medyada utanç günü: AKP'nin ardına dizildiler

Kobanê'de IŞİD saldırısı tüm hızıyla devam ederken ve dünkü protesto eylemlerinde çok sayıda kişi yaşamını yitirmişken bugün çıkan gazetelerin manşetleri, Türkiye'de medyanın AKP'nin arkasında saf tutmayı tercih ettiğini bir kez daha gösterdi.

(soL - Haber Merkezi) Kobanê’de kent halkı IŞİD savaşçılarına karşı direnmeyi sürdürürken, dün Türkiye’de yapılan eylemlerde 14 kişi hayatını kaybetti. AKP birçok şehirde sokağa çıkma yasağı ilan etti, asker sokaklara indi. Bölgede adı konuşmamış bir OHAL uygulanıyor.

Ulusal medya ise AKP’nin bölge politikasının yol açtığı ve giderek tehlikeli bir hal alan olaylarda hükümetin yanında saf tuttu.

Bir gün içinde 14 kişinin hayatını kaybetmesini oluşturan şartları ve bunun altında yatan hükümet politikasını görmezden gelmeyi tercih eden yandaşlar kervanına, Aydınlık ve Sözcü gazeteleri de katıldı.

Doğan grubu ise 30 Mart seçimlerinin ertesinde AKP ve Erdoğan’la uyumlu bir çizgiye yerleşeceğinin sinyallerini vermişti. Grubun bu konudaki ilk ciddi sınavını Kobanê başlığında başarıyla verdiği görüldü.

Amiral gemisi yeni sezona hazır
Hürriyet gazetesi dünkü eylemleri “Barışa tehdit” manşetiyle duyurmayı seçti. Eylemlerin yürütülen “sürece” zarar vereceğini söyleyen gazete, protestoların temelinde yatan AKP’nin bölge politikasının binlerce Kürt'ün katledilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalmasındaki payını göz ardı etti. Anasayfadan Erdoğan’ın “Kobani ile sürece şantaj yapıyorlar” şeklindeki sözlerine de yer veren gazete, yeni dönemde AKP’yle arasındaki mesafeyi kısaltacağının, zor gündemlerde iktidar partisi ve Erdoğan’ın yanında olacağının da mesajını vermiş oldu.

Aydınlık yine şaşırtmadı
Aydınlık gazetesi, AKP’nin zora düştüğü kritik süreçlerde daha önce yaptığı gibi iktidar partisinin yanında tutum aldı. Türkiye’yi sonu bilinmez bir maceraya sokacak, AKP’nin bölge ülkelerine asker göndermesine yarayacak ve aynı zamanda Türkiye’ye NATO askerinin davet edilmesine izin verecek tezkere hakkında AKP’yle benzer görüşleri dile getiren Aydınlık gazetesi, dün, Kobanê’deki insanlık dramına karşı yapılan ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği eylemleri “PKK’den çırpınış eylemleri” diyerek duyurdu.

Kürtlerin büyük bir katliamla yüz yüze geldiği Kobanê için “Kobane’de savaşamayan PKK heykel yakıyor” diye yazan Aydınlık gazetesi, yaşanan olaylarda AKP’nin bölge politikasının sorumluluğunu gizleyerek, Ortadoğu’daki gerici dış politika çizgisine yedeklenmiş, eylemlere aldıran gerici Hizbullahçılar ve AKP müttefiki IŞİD’le yanyana düşmüş oldu.

Sözde muhalefet Sözcü
Sözcü gazetesi ise tam AKP’nin istediği tutumu takınarak 14 kişinin hayatını kaybettiği eylemlerin sorumluluğunu PKK’ye yıktı ve büyük resmi gizlemeye çalıştı. Şoven duygulara seslenmek için bahane arayan Sözcü gazetesi, AKP’nin bölge politikasının Türkiye’nin başına açtığı dertleri görmezden gelerek “PKK Kobane bahanesiyle ülkeyi yaktı. Hainlik ateşi” manşetini attı.

Demirörenlerden Erdoğancılığa devam
Milliyet gazetesiyse Erdoğan’ın sözlerini sürmanşete taşıdı. Erdoğan’ın “Bu bir şantajdır” sözlerinin hemen altındaki manşette ise “Yüksek gerilim” ifadeleri yer aldı. Dünkü eylemlerin fotoğraflarına yer verilen kapakta, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın gerilimi artıran ve tehdit içeren sözlerine de yer verildi.

Yandaşlar bildiğimiz gibi…
Alo Fatih skandalıyla akıllarda yer eden Habertürk, bekleneceği üzere AKP’nin arkasında saf tuttu. IŞİD terörünün kapısına dayandığı Kobanê’deki insanlık trajedisini ve AKP’nin buradaki rolünü görmezden gelen gazete bilindik “provokatörler” söylemini sürdürdü.

Yeni Şafak gazetesi ise 14 kişinin yaşamını yitirdiği olayları “CHP ve HDP Vandalları sokağa saldı” diyerek duyururken manşetine “Türkiye düşmanları” başlığını taşıdı.

Sabah, Vatan, Star, Türkiye gazeteleri ise Erdoğan’ın sözlerini manşetlerine taşıdı.