Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 151'inci sıraya geriledi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2016 raporunda Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 151'inci sıraya geriledi. "Erdoğan'ın otoriter yönetimi"nin eleştirildiği raporda, Türkiye "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler arasında" yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2016 Dünya Basın Özgürlüğü raporunu Washington’da açıkladı. 180 ülkenin değerlendirildiği özgürlük karnesinde Türkiye yine sınıfta kaldı. Geçen yıla göre iki sıra daha gerileyen Türkiye, 151’inci sıraya düşerek, "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler arasında" yer aldı.

Örgütün ABD Direktörü Dephine Halgand’ın basın kuruluşlarıyla paylaştığı raporda Türkiye, Rusya’nın da gerisinde kalarak 151’inci sıraya düştü. 2015 raporuna göre 2 sıra daha gerileyen Türkiye, Tacikistan ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında yer aldı.

Raporda, “Türkiye’de gerilemeye yol açan karmaşa, Suriye’deki çatışmalar ve PKK’li Kürt isyancılarla mücadelenin yeniden başlamasından kaynaklanıyor” dendi ve Ankara şu cümlelerle eleştirildi: “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gittikçe büyüyen otoriter yönetimi ve yöneticilerin gösterdiği paranoya, hali hazırda kutuplaşmış bir toplumdaki çatlağı daha da derinleştirdi.”

Dephine Halgand, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Alman bir komedyene hakaret davası talebini de değerlendirdi. Almanya’nın izin verdiği soruşturma ile ilgili Halgand, “Türkiye’nin uzun ve üzücü listesindeki bu son suistimal, gelecek raporda sayısal kriterler arasında göz önünde bulundurulacaktır. Bu kriterler suistimallerin, tutuklanan ya da saldırıya uğrayan gazetecilerin, başlatılan yasal süreçlerin sayısıdır. Bu durum, Türkiye’nin sıralamasını doğrudan etkiliyor. Bu yıllardır böyle. Daha da kötüleşemeyeceğine inanırken, her zaman hayret ettiğimiz sürprizlerle karşılaşıyoruz” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, basın özgürlüğü raporunu 2002’den bu yana yayımlıyor.