Türkiye Ahmet Şık ve Nedim Şener'e tazminat ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Nedim Şener ve Ahmet Şık davalarında hak ihlali olduğuna hükmetti. Türkiye Nedim Şener'e 20 bin Avro, Ahmet Şık'a ise 10 bin Avro manevi tazminat ödeyecek.

Radikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Nedim Şener ve Ahmet Şık davalarında hak ihlali olduğuna hükmetti. Her iki gazetecinin başvurularını değerlendiren mahkeme "adil yargılama hakkının ihlal edildiği" sonucuna vardı.

Karar göre, Türkiye iki gazeteciye tazminat ödeyecek. Mahkemenin "ifade özgürlüğünün kısıtlanması" ve "güvenlik ihlali" çerçevesinde verdiği karar sonucunda, Türkiye Nedim Şener'e 20 bin Avro, Ahmet Şık'a ise 10 bin Avro manevi tazminat ödeyecek.

"Gazeteciye terörist demekten vazgeçilmeli"
Karardı değerlendiren Nedim Şener şu yorumu yaptı: Tutuklu olduğumuz sırada başvuru yapmıştık. İddianame dahi çıkmamıştı henüz. Ama biz yaptığımızın gazetecilik olduğunu çok iyi biliyorduk. Türkiye yargısı insafsızca bize sırtını dönerken yaptığımız tahliye başvurularını reddederken kendimiz ancak bütün hukuki süreçleri tamamladıktan sonra AİHM’e başvuruyu düşündük. Ahmet Şık ve ben ayrı ayrı başvuru yaptık. Tutukluluğumuzun altıncı ayında başvurumuz kabul edilmişti. 3 yıl geçti. Sonunda bizim başta iddia ettiğimiz gibi cezaevine girerken söylediğimiz gibi, yaptığımızın gazetecilik olduğu bir kez daha teyit edilmiş oldu. Gazeteciliğin teröristlik olmadığını, kitabın da bomba olmadığını gösteren en önemli karar olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra kitap ile ilgili ağzına söz alacak siyasinin veya yargı mensuplarının dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü AİHM kararı içerideki hukuku da bağlayacak bir karar olacaktır. Ve gazetecilere terörist demekten de vazgeçmelerini ve o savunmanın da çöktüğünü gösteriyor. Karar, zamanın bizi teyit ettiğini gösteriyor.