TRT, Tezel'le çekimden 'tarafsızlık' yüzünden vazgeçmiş

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Ali Tezel röportajının, "tarafsızlık ilkesi" nedeniyle yapılmadığını, şarkıcı Zeynep Mansur’un kıyafetine ise sansür uygulanmadığını açıkladı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel kendisiyle röportaj yapmaya gelen TRT ekibinin anayasa değişikliğine ilişkin olumsuz görüşü nedeniyle çekim yapmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Tezel'in iddiası üzerine TRT'den açıklama geldi.

Açıklamada şöyle denildi:

"TRT program yapımcıları, ısrarla kendilerinin haber değil, program yaptıklarını ve bu programında bir formatı olduğunu söyleseler de Ali Tezel ile ancak çekim anında görüşebilmişlerdir. Kendisine programın formatı anlatılmış ve bu programın kamu yayın ilkelerine göre yapıldığı, yoruma yer verilmediği belirtilmiştir.

Tezel ise bu formatın kendisi için uygun olmadığını belirterek, istediği gibi yorum yapmak, konuşmak istemiştir. Program yapımcıları da kendisine teşekkür ederek, yayın formatında bu tür kişisel yorumların uygun olmayacağını söyleyerek çekimden vazgeçmiştir. Tarafsız yayın ilkesiyle hareket eden ve halkın güvenini her daim kazanmış TRT, yayına çıkardığı hiçbir yorumcuya, ilkeleri dışında yayın yaptırmaz.

TRT, bazı basın yayın organlarının iddia ettiği gibi yanlı program değil, tarafsız yayın için çekimden vazgeçmiştir. TRT ekranları, hiç kimsenin şahsi
duygularına alet olmayacak kadar korunaklı yapılardır."

Tezel: "Değişiklik işçilerin aleyhine olacak dedim, gittiler"

Tezel, 12 Eylül günü halk oyuna sunulacak olan anayasa değişikliğinde yer alan “işçilerin birden fazla sendikaya üye olabilmesine” olanak sağlayan maddeyle ile ilgili kendisiyle röportaj yapmaya gelen TRT ekibine, maddenin işçilerin aleyhinde olacağını söylediğini bunun üzerine ekibin çekimden vazgeçtiğini söylemişti.

"Çeyiz programına uygun olmayan kıyafette ısrar etti"

TRT açıklamasında şarkıcı Zeynep Mansur’un kıyafetine ise sansür uygulanmadığı iddiasına da yanıt verildi.

Açıklamada Mansur'un "Çeyiz Şov" adlı programa davet edildiği kaydedildi. "Çeyiz Şov" TRT’nin iç değil, dış yapımı olduğu belirtilerek, "Bazı gazetelerde yer alan ’Zeynep Mansur’a TRT sansürü’ haberlerinin en büyük yanlışı, Mansur’un yayın kararını TRT yetkilileri değil, dış yapımlar vermiştir" denildi.

Zeynep Mansur’a, "Çeyiz Şov"a davet edilirken, bu programın Türkiye ve Türk cumhuriyetlerindeki çeyiz kültürünü anlatan bir aile programı olduğunun
bildirildiği, kendisine daha çok geleneksel tarzda giyinmesi yönünde tavsiyede bulunulduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:"Programın dekoru, yarışmacıları, arşiv görüntüleri, tamamen geleneksel çeyiz kültürümüz üzerine inşa edilmişken Zeynep Mansur ısrarla, yayın formatına uymayan kıyafet giymek istemiştir. Program yapımcıları da karşılaştıkları ısrar üzerine Mansur’u yayına çıkartmamışlardır.

Mansur, Çeyiz Şov’da giymek istediği kıyafeti TRT’nin diğer yayınlarında kullanabilir ve geçmişte de kullanmıştır. Dış yapım olan bir programın yayın
bütünlüğü için yaptığı tercihten art niyetli ’sansür yorumları’ yapılmamalıdır.

"TRT, şarkıcıların kaprisleriyle değil ilkeleriyle yayınları hazırlamaktadır"
TRT’de yasak olan tek şey ’yasak’ sözcüğüdür. TRT yasaklarla değil, hukukla, ilkelerle yönetilmektedir. TRT’ye ’sansürcü’ diyenler, her şeyden önce
13 TRT kanalının birini bir kaç dakika izlemelidirler.

Yasakları yasaklamış TRT, şarkıcıların şahsi kaprisleriyle değil, ilkeleriyle en güzel, en güvenilir yayınları hazırlamaktadır."