'Torba yasa'dan işçiye açlık ve ölüm çıktı: Tek çözüm acil kamulaştırma

Haftalık dergi soL'un yeni sayısı, geçtiğimiz günlerde meclisten geçen torba yasa vurgusuyla, 'Torba yasa'dan işçiye açlık ve ölüm çıktı: Tek çözüm kamulaştırma' manşetiyle çıktı. Haftalık dergi soL, bugün meydanlarda yarın ise bayilerde olacak.

Soma katliamının yarattığı toplumsal infiali yatıştırmaya, işçi düşmanı yüzünü olabildiğince gizlemeye yönelik iktidar hamlesi, "modern düzenlemeler" beklentisini peşine takıp gelen Torba Yasa'da yer alan her bir maddede, sistemin makyaja bile izin vermeyen düzeydeki ölümcüllüğünü gösterdi. İşçi sınıfına, emekçi halka, "modern seçenek"ler getirdi düzenleme. Aç kalabilir ya da ölüme gidebilirler. Haftalık dergi soL bu hafta meclisten geçen Torba Yasa nedeniyle, 'Torba Yasa'dan işçiye açlık ve ölüm çıktı: Tek çözüm kamulaştırma' manşetiyle çıktı. soL'un 7. sayısı bugün meydanlarda yarın ise bayilerde olacak.

Maden işçisinin çözümü... - Alpaslan Savaş

Kahrolsun El Nusra... - Kemal Kadıoğlu

Çocuklaşma piyasalaşma - Şule Süzük Toker

Türkiye'nin liberali, liberalin Suriye'si - Nihat Behram

Niye ki ne - Vedat Özdemiroğlu

Okullara mescit dayatması - Nurettin Öztatar

'Çıkış' sonrası Venezuela sağı: Sağ koalisyon dağılıyor mu? - M.Onur Çuvalcı

Akademide köle emeği: Lisanüstü öğrenciler - Mehmet Ali Toprak

Beyinden beyine iletişimin doğum sancılar - Bilge Yorulmaz

Sokaklar kimden sorulur? - Kaan Terman

Bir yeraltı insanı: Dostoyevski - Anıl Ceren Altunkanat

Tek çözüm kamulaştırma
AKP'nin Soma'daki işçi katliamında kendi sorumluluğunu gözden kaçırmak için madencilerle ilgili kısmı iyileştirmeler içeren torba yasası, işçiler için felaketle sonuçlandı. Düzenlemeye tepki gösteren patronlar binlerce madenciyi işten çıkarırken, mevcut düzende gerçek bir iyileştirmenin mümkün olmadığı da görüldü.

Torba yasayla madenciye sorulan soru
Soma'daki işçi katliamının ardından gündeme gelen torba yasa, madencilere yönelik düzenlemelerin yanına onlarca başka madde daha eklenerek yürürlüğe girdi. Madencilerin lehine görünen düzenlemeler işçilerin işsiz kalmasına neden olurken, bu düzende işçilerin içine düştüğü ölümle açlık arasındaki cendereyi bir kez daha göstermiş oldu. Yıldız Koç'un yazısı soL'da.

Torba değil kapkaç yasası
Liberal hukuk, sermaye sınıfının çıkarları uğruna hep yeni arayışlar bulur ve olgunlaştırır. AKP, bu olağanlaşmayı şaşırtacak derecede keyfi yapıyor ve gözü kara yol alıyor. Kapkaçı çok seviyor ve tüm çıkar ilişkilerini uyguluyor. Ali Rıza Aydın'ın yazısı soL'da.

'Devlet kontrolü'nde ölümüne inşaat
Kir pas içinde koğuşlar, işçinin ancak bugün de ölmedik diyebileceği yemekler, bir iş kazası olduktan sonra akla gelen birkaç dakikaya sığdırılan iş güvenliği eğitimleri... Beylikdüzü Devlet Hastanesi inşaatında işçiler ölümle burun buruna. Serdar Nazım Yüce'nin yazısı bu hafta soL'da.

İŞKUR direnişi Ankara'ya taşındı
Üç aydır Van'da direnen İŞKUR işçileri, kilometrelerce süren ve türlü zorluklarla karşılaştıkları uzun bir yürüyüşün ardından Ankara'ya geldi soL, işçilerin mücadelesini onlardan dinledi, Bayram Uluad yazdı.

Altyapıdan daralma sinyalleri geliyor
2014 yılının ikinci çeyreğine ait büyüme verileri açıklandı. buna göre, Türkiye ekonomisinde yüzde 2.1'lik büyüme kaydedildi. Verilen ortaya çıkardığı tablo daha yakından incelendiğinde, ekonominin resesyon semptomları taşıdığı görülüyor. Çağdaş Gündüz yazdı...

Türkiye provokasyonlara açık
ABD'nin Türkiye'yi IŞİD'e karşı izlenecek stratejiye ikna edememesi üzerine, taraflar arasındaki kriz derinleşiyor. Obama yönetiminin IŞİD karşısında kurmaya çalıştığı koalisyon dışında kalan ve yalpalayan Türkiye, hiç olmadığı kadar provokasyona açık. Ali Beysülen'in yazısı bu hafta soL'da.

Bereketli topraklar üzerinde sinema
Adana Altın Koza Film Festivali bu yıl 21.kez gerçekleşiyor. Festival yerli ve yabancı pek çok önemli filme ev sahipliği yaparken, Orhan Kemal, Yılmaz Güney gibi bu topraklarda yetişen ustaları selamlamayı da ihmal etmiyor. Nergis Arıcı'nın yazısı soL'da.

'Çarşı davası sermayenin gözdağı hamlesidir'
"Ne olup biteceğini sadece Çarşı bilir. Ya komple hepsi Passolig alıp tribünleri miting alanına çevirir ya da tribünleri boş bırakıp protestoları sokaklara yayar"
Geçtiğimiz günlerde haklarında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" iddiasıyla dava açılan Çarşı grubuna destek mesajları yağdı. Çarşı'ya bağlı Halkın Takımı'ndan Hakan Kirezci'yle, Çarşı'ya açılan davayı Serkan Kocamaz konuştu.

Aydemir Güler ve Kemal Okuyan yazılarıyla bu hafta soL'da.