THKP-C iddianamesinde adı geçtiği de yalanmış

Taraf gazetesinde, Balyoz sanığı Korgeneral Güler'in, 1972'deki THKP-C davasında sanık olduğu ileri sürüldü. Ancak davanın 380 sanıklı iddianamesinde Güler'in adı yer almıyor.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberi şöyle:

Taraf gazetesinde Korgeneral Ziya Güler'in, 1972'deki Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) davasında yargılandığı ileri sürüldü, ancak Güler'in, 380 sanıklı davanın sanıklarından biri olduğu doğru değil.

Taraf'ta, 29 Temmuz'da yayınlanan "Yoldaş General" ve dün (1 Ağustos) yayınlanan "Genelkurmay'ın Yoldaş Generali" başlıklı Mehmet Baransu haberlerinde, Balyoz davasında yargılanan ve Hasdal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Güler'in 1972'deki THKP-C davasında yargılandığı ileri sürüldü.

Haber, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) raporlarına ve 1980 öncesi Genelkurmay Başkanlığı'nın yayınladığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki Marksist-Leninist yapılanmayı anlattığı "Ders Alalım" isimli kitaba dayandırıldı. MİT raporlarının da Ergenekon soruşturmasında yer aldığı açıklandı.

Ancak, davanın 28 Şubat 1973 tarihli iddianamesinin yeniden basımı olan "THKP-C Davası-İddianame"* başlıklı kitapta da Güler'in adı, 380 sanık arasında yer almıyor.

Tutanakta da adı yok
Ayrıca, Ders Alalım isimli kitapta, THKP-C davasında da yargılanan Hava Harp Okulu öğrencisi Cevat Taşıran'ın, Güler'in adını "örgüt üyeleri" arasında saydığı öne sürülüyor.

Ancak THKP-C davası belgeleri arasında, Taşıran'ın ifadesinin yer aldığı kısımda da Güler'in adı geçmiyor.
Kitapta, Taşıran'ın ifadesinin olduğu bölümde Sezai Yavaş, Cafer Çullu, Kemal Özkan, Cihat Sevim, Yarullah Çalış, Vural İşözen, Cevat Taşıran ve Nadir Yavuz'un adları geçiyor ancak Güler'den söz edilmiyor.

Diğer iddia da asılsız
Taraf gazetesinde yer alan bir diğer iddianın yanlış olduğu da, BirGün gazetesinin 30 Temmuz'daki "Baransu Kaçırdı" başlıklı haberiyle anlaşıldı.
Taraf, MİT belgesine göre, Güler'in 1989'da Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) yöneticisi olduğunu iddia etti. Haberde Güler'in, binbaşı ya da yarbay rütbesiyle TBKP Politbürosu'na yazdığı değerlendirme yer aldı.

Ancak BirGün, Ziya Güler isminin TBKP Merkez Komite üyesi ve Federal Almanya Yöre Sekreteri Feridun Gürgöz'ün müstear ismi olduğunu ortaya çıkardı. Ziya Güler imzalı yazı da Korgeneral Güler'e değil, Gürgöz'e aitti. Gürgöz, TÜSTAV'dan yayınlanan "Saat Geri Dönmüyor" isimli anılarında bunu açıklamıştı.

TBKP'nin o dönemki Genel Sekreteri olan Taraf gazetesi yazarı Nabi Yağcı da 30 Temmuz'daki köşesine düştüğü notta, "Ziya Güler adını hiç duymadığımı, hakkında bir bilgiye sahip olmadığımı açıklamak gereğini duydum. Kaldı ki, böyle bir belge gerçekse bile, eğer başkaca kanıtlar yoksa salt bundan dolayı bu kişinin bir kalkışma içinde olduğu söylenemez. Haberde kafalara takılan birçok nokta var ama kişiyle ilgili bilgi sahibi olmadan söylenebilecek başkaca bir şey de yok" demişti.

* "THKP-C Davası İddianame", V Yayınları, Mart 1988.