TEKELci basının halleri

Medya, TEKEL işçileri ile dayanışma mitingini önce görmezlikten geldi sonra işçileri kendi genel merkezlerini işgal etmekle itham etti.

Yüz bin kişinin katılımıyla gerçekleşen TEKEL işçileri ile dayanışma mitingi, televizyon kanallarında yeterince yer bulmazken, Türkiye Değişim Hareketi'nin İzmir Bornova’da düzenlediği ve yaklaşık on bin kişinin katıldığı ‘İktidar yolunda İzmir buluşması’ mitingi canlı olarak yayınlandı.

Medyanın, son yılların en kalabalık mitingi olan ve arkasında TEKEL işçilerinin 34 gündür süren direnişinin birikimini taşıyan mitinge dönük gün içerisindeki kayıtsızlığı dikkat çekti. Medyanın tutumu, TEKEL işçilerine dönük sansür uygulaması değerlendirmelerine yol açtı.

İşçi, Genel Merkezini işgalle suçlandı
Mitinge yeterince yer vermemeyi tercih eden televizyon kanalları ve haber siteleri, TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kumlu’ya dönük tepkilerini, Türk-İş Genel Merkezi’nin işgal edilmesi şeklinde haberleştirdi. Haber sitelerinde, ‘Önce miting sonra işgal’, ‘İşçilerden önce miting sonra işgal’, ‘TEKEL işçileri Türk-İş Genel Merkezini işgal etti’ gibi başlıklarla yapılan haberler yer aldı.

TEKEL işçilerinin Türk-İş üyesi olduklarını ve 34 gündür Türk-İş Genel Merkezi’nde direndiklerini ‘unutan’ medya, işçileri ‘işgalci’ ilan etti. İşgal söylemini, işçilerin bugüne kadar çıkmadıkları başkanlık katına çıkmalarına dayandıran medya, işçilerin genel grev kararının alınmasına dönük talebini geri planda tuttu.

TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezindeki protestolarını işçilerle ilgili ‘son gelişme’ diyerek, işgal şeklinde yansıtan medyaya TEKEL işçileri tepki gösterdi. İşçiler işgal haberi ile ilgili "Burası zaten bizim kendi binamız basının yüz bin kişilik bir mitingde uydurma bir haber yapması ve buna itibar edilmesini art niyet olarak değerlendiriyoruz" değerlendirmesi yaptılar.

Miting bitti trafik açıldı
Zaman gazetesinin miting haberinde trafiğin açılmasını önemsemesi dikkat çekti. Haberde mitingin bittiğinin duyurulmasının hemen ardından "Mitingin sona ermesinin ardından Sıhhiye Meydanı çevresindeki araç trafiği de normale döndü" denildi.

Alınan güvenlik önlemlerine dikkat çeken Zaman gazetesi, emniyetin "olası provokasyonlar"a karşı polisi uyardığına dikkat çekti. Mitingin "olaysız" geçmesini sağlayan emniyet güçleri hakkında bilgiler de verilen haberde "Yüksek binalarda keskin nişancılar ve Özel Harekat'a bağlı polisler, miting alanını sürekli kontrol etti" denildi.
(soL - Haber Merkezi)