Taraf'la BDP kavga etti

BDP ve PKK AKP eliyle yürütülen dönüşüm süreciyle mesafelerini artırdıkça, Taraf gazetesi de bu çizgiye saldırısının dozunu artırıyor. Kürt hareketiyle Taraf gazetesi arasındaki cicim ayları, siyasi süreçle birlikte tuzla buz oluyor.

Bir zamanlar doğu illerinde fiyat promosyonlu satılan, Kürt hareketinin de destek olmak adına çok okuduğu ve okuttuğu bir gazete olan Taraf, önce PKK’yle, şimdi de doğrudan BDP’yle karşı karşıya geldi.

Taraf gazetesi, hafta sonu düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) ilişkin haberinde, BDP içindeki ılımlı kanadın referandumda “evet” denmesinden yana olduğunu iddia etti, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Taraf’ı sert bir dille yalanladı.

Taraf'tan BDP içine müdahale hamlesi

Taraf’ta Burhan Ekinci imzasıyla çıkan “BDP boykotu esnetebilir” başlıklı haberde, BDP’nin ılımlı kanadının, referandumdaki boykot kararının esnetilmesini istediği iddia edildi.

Haberin girişinde linçler ve artan çatışma ve gerginliklerle toplumu kaygıya sürükleyen son süreç, “Abdullah Öcalan’ın ilk defa açık görüşe çıkması, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘İnşallah Ramazan ayına hayırlı haberlerle gireceğiz’ sözleri, PKK’nın yeniden ateşkes ilan edeceğine ilişkin gelişmeler yeni bir süreci başlattı” diye tarif edildi.

Haberde ılımlı kanadın referandumun ‘evet’e dönüşmesi ya da esnekleştirilmesi seçeneği üzerinde durduğu, radikal kanadın ise bu öneriye karşı çıktığı ve boykotun devam etmesini istediği iddia edilerek, “Referanduma ilişkin yapılan tartışmalar herhangi bir karara bağlanmadı, ancak genel kanı, boykot kararının esnekleştirilebileceği hatta ‘evet’e dönüşebileceği yönünde oldu” denildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi: “Her ne kadar boykottan vazgeçilmezse de, BDP’de boykot kararının alındığı ilk günlerdeki gibi radikal bir söylem olmadığı dikkat çekti. BDP’nin Kürt illerinde yaptığı çalışmalarda kesinlikle sandığına gidilmemesi yönünde bir propaganda yapılmadığı da gelen bilgiler arasında. Yerel çalışmalarda, değişimin olumlu olduğu ancak pakette Kürtleri ilgilendiren maddeler olmadığı için karşı çıkıldığı belirtiliyor.”

Kışanak: Taraf yalan haber yapıyor

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, haberin ardından yaptığı açıklamada Taraf gazetesini kesin bir dille yalanladı. Kışanak, boykot tavrını daha da güçlendirmek için yeni planlama yaptıklarını belirterek, “Bu haberler tamamen maksatlıdır, çarpıtmadır, yalandır, halkımızın kafasını karıştırmaya yöneliktir. ‘BDP’nin siyasi tutumunda bir değişiklik olmuyorsa, bari hitap ettiği kitlenin kafasını karıştıralım’ mantığıyla yapılmış, basın etiğine uymayan yalan haberlerdir” dedi.

Kışanak, ANF’ye, DTK’nin gündemleri arasında siyasal sürecin değerlendirilmesi konusunun da yer aldığını ve doğal olarak referandum sürecinin de dile getirildiğini belirterek, “Ancak kürsüye çıkan onlarca arkadaşımızın hepsi de referandumda boykot tavrının en doğru tavır olduğunu söylediler. Kürsüde boykot tavrının desteklenmesi gerektiği yönünde konuşmalar yaptılar. O kürsüden bir tek kişi bile çıkıp bu referandumda ‘evet’ denilmesi gerektiği yönünde görüş ve öneri bildirmedi” açıklaması yaptı.

“Bunlar maksatlı, halkın kafasını karıştırmaya yönelik haberler”

DTK’daki toplantıda, boykot tavrının Türkiye demokrasisi ve Kürt sorununun çözümü konusunda stratejik bir yaklaşım olduğu, bu tavırla birlikte yeni anayasa talebinin arkasındaki toplumsal gücün ortaya çıkartılması gerektiği yönünde görüşlerin dile getirildiğini belirten Kışanak, “Nitekim DTK’nın sonuç bildirgesinde de yeni anayasa yapılıncaya kadar boykotta bir esnemenin olmayacağı net bir şekilde yer aldı. Boykot tavrında bu kadar net olunmasına rağmen bir basın kuruluşunun farklı bir haber yapması maksatlıdır. Bu haberler tamamen çarpıtmadır, yalandır, halkımızın kafasını karıştırmaya yöneliktir. ‘BDP’nin siyasi tutumunda bir değişiklik olmuyorsa, bari hitap ettiği kitlenin kafasını karıştıralım’ mantığıyla yapılmış yalan haberlerdir” dedi.

Kışanak, “Bir gazete kendisi ‘eveti’ savunabilir. Köşe yazılarında, yorumlarında bunu ifade edebilir, ama DTK gibi bu kadar ciddi bir kurum adına yalan haber yazma durumu olamaz. Bu kabul edilemez” ifadesini kullandı.

Taraf PKK’yle de gerilmişti
Taraf gazetesiyla PKK’nin arası, özellikle PKK’nin AKP liderliğinde yürütülen Kürt açılımına ve dönüşüm projesine destek verdiği süreçte çok iyiydi. Ancak bu süreçte ABD’nin PKK’yi gözden çıkaracağı ve tasfiye edilmesini tercih edebileceğine dair sinyallerin gelmeye başlaması ve AKP’nin içeride Kürt hareketinin üzerine gitmesiyle birlikte, PKK, bu projeye verdiği desteği geri çekmişti.

Taraf gazetesi, bu ayrı düşme durumunda safının Kürt hareketinden değil, büyük dönüşüm projesinden yana olduğunu net bir biçimde ortaya koydu. Taraf muhabiri Mehmet Baransu, 24 Haziran’da “PKK’da Ergenekon tutuklaması” başlıklı bir haberinde askeri istihbarata dayanarak PKK’nin lider kadrosundan Ali Haydar Kaytan’ın Ergenekon’la ilişkisi olduğu gerekçesiyle örgüt tarafından tutuklandığını, ancak Abdullah Öcalan’ın talimatıyla bırakıldığını iddia etti.

Haber, AKP yanlılarının PKK’yi Ergenekon ve orduyla ilişkilendirme çabalarına hız verdikleri bir döneme denk geldi. PKK liderlerinden Mustafa Karasu, Taraf’ı ve bu haberi yalanlayarak, “psikolojik savaş merkezi Taraf’ta hâkim zihniyet Önder Aytaç’ındır” dedi. Karasu, “Mehmet Baransu ile Önder Aytaç yeşil Ergenekon'un has elemanlarıdırlar” dedi.

Önder Aytaç, daha 2009 yılından beri PKK’nin arkasında Ergenekon’un olduğunu iddia eden yazılar yazıyordu.

(soL - Haber Merkezi)