Taraf yine işine geldiği gibi anladı

Orhan Birgit'in Sanem Altan'a verdiği röportajı sayfalarına taşıyan Taraf Gazetesi'nin haberi sunuş tarzı oldukça ilginçti. Röportajda yer alan Menderes eleştirilerini görmezden gelen Taraf'a göre 6-7 Eylül'ün tek sorumlusu Birgit.

soL (HABER MERKEZİ) Taraf Gazetesi, Orhan Birgit'in Vatan'dan Sanem Altan'a verdiği röportajı sayfalarına çarpıtarak aktardı. Birgit'in Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu ile ilgili iddialarına haberinde yer vermeyen Taraf, yine tarafgirliğini gösterdi.

Hangi başlık daha ajitatif
Birgit'in açıklamalarını gazetede "Birgit'ten gecikmeli itiraf" başlığıyla duyuran Taraf, bu haber için internet sitesinde"Birgit: 6-7 Eylül benim eserimdir" başlığını uygun gördü. Taraf internette yayınladığı haberin spotunda "Eski Bakan Orhan Birgit bu korkunç itirafı Vatan gazetesinde Sanem Altan'a yaptı. Birgit, 1955'te azınlıklara karşı girişilen eylemlerin perde arkasını ilk kez anlattı" ifadelerini kullandı.

Haber nasıl çarpıtılır?
Haberin başlığında "Birgit: 6-7 Eylül benim eserimdir" ifadesini kullanan Taraf, spotunda "Orhan Birgit bu korkunç itirafı Vatan gazetesinde Sanem Altan'a yaptı" dedi. Oysa Birgit, Sanem Altan'a verdiği röportajda böyle bir ifade kullanmadı. Selanik'teki bombalama olayının ardından Kıbrıs Türktür Derneği'nin yayınladığı bildiriyi kendisinin kaleme aldığını belirten Birgit, olaylara karışmadığını özellikle belirtti.

Atatürk'ün evine bombayı MİT'in attığını belirten Birgit, bu olayın sorumlularının Menderes ve Zorlu olduğunu söyledi. Birgit'in bu sözlerini de işine geldiği gibi kulanan Taraf, Atatürk'ün evine bombayı MİT'in attığı yönündeki ifadelere haberinde yer verirken Menderes ve Zorlu'nun isimlerini anmaktan kaçındı. Birgit'in açıklamalarını çarpıtarak Menderes ve Zorlu'yu kayıran Taraf, bu işin sorumlularının da hükümet dışındaki derin güçler olduğu izlenimi vermeye çalıştı.

Birgit neyi itiraf etti?
Birgit, Altan'a verdiği röportajında "itiraf" kelimesini sadece şu cümle içinde kullandı: 28 Nisan 1960 olaylarını ise itiraf ediyorum ki organize ettim.

Oysa kendi yayınladığı haberde de itiraf kelimesini sadece 28 Nisan 1960 tarihli olaylar için kullanan Taraf, "Birgit'in 6-7 Eylül olaylarının sorumlusu olduğunu itiraf etti" izlenimi vermeye çalıştı.

Taraf neyi gizliyor?
Taraf Gazetesi, Birgit'in Menderes ve Zorlu'yu suçlayan ifadelerini görmezden geldi. Hükümetin ses bombası tertiplediğini ancak olayların kontrolden çıktığını söyleyen Birgit'in bu sözlerine de haberde yer vermeyen Taraf'ın "Gençliğinde, bugünün ulusalcılarıyla aynı zihniyette olduğunu vurgulayan Birgit" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

İlgili haber: http://haber.sol.org.tr/mansetler/anamanset/9851.html