Taraf ile Wikileaks el sıkıştı

ABD gizli belgelerini yayımlamayı sürdüren WikiLeaks'in, Türkiye ile ilgili belgeleri Taraf gazetesine vereceği bildirildi. Taraf gazetesinin belgeleri nasıl bir süzgeçten geçireceği merak ediliyor.

Türkiye'de devletten sızdırılan belgelerin yayınlanması için tercih edilen yayın organlarının başında Taraf gazetesi yer alıyordu. Son zamanlarda belge akışının azalmasıyla sıkıntıya düşen Taraf, şimdi de Türkiye ile ilgili Wikileaks belgelerini yayınlamaya hazırlanıyor.

Bugün Taraf gazetesinde manşet ve sürmanşetten verilen habere göre WikiLeaks'in elindeki gizli diplomatik yazışmaların Türkiye ile ilgili olanları Taraf gazetesi tarafından yayımlanacak.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ile görüşen Taraf Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar, en eskisi 1994 tarihli olan, büyük çoğunluğu 2000-2010 dönemine ait çoğu gizli 11 bin adet Amerikan resmi yazışmasının 'WikiLeaks Türkiye Belgeleri' olarak yayımlanmaya başlayacaklarını duyurdu.

Britanya'da gerçekleşen görüşmede sözü geçen belgeler toplam 24 bin sayfa tutuyor. Belgelerin kısmi yayınına yarından itibaren başlanıyor.

Wikileaks'in daha önce benzer anlaşmalar yaptığı büyük yayın kuruluşları, belgeleri bazı bilgileri sansürleyerek yayınlamışlardı. Taraf'ın Türkiye belgeleri için ne tür bir sansür mekanizması işleteceği merak ediliyor.

(soL-Haber Merkezi)