Taraf gazetesine "emekçi" protestosu

Taraf gazetesi bir kez daha emek düşmanı politikaları nedeniyle protesto edildi. Gazetede bir yıl güvencesiz çalıştırıldıktan sonra işten çıkarılan muhabir Evrim Kepenek için gazete önünde eylem yapıldı.

Taraf gazetesinde uzun süre sigortasız ve güvencesiz çalıştırıldıktan sonra hakkını aradığı için işten atılan muhabir Evrim Kepenek için, yarın Kadıköy İş Mahkemesi’nde gerçekleşecek dava öncesi, Taraf gazetesinin bulunduğu Kadıköy’deki Alkım Kitabevi binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Kepenek’e destek amacıyla çok sayıda kişi de açıklamada hazır bulundu. Ellerinde “Para para demokrasi için para” manşeti atılmış Taraf gazetesi örnekleri ve “Sömüren Taraf olma! Emekten taraf ol!” yazılı pankart taşıyan grup sık sık, “Evrim Kepenek yalnız değilsin”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Patrondan değil, işçiden taraf ol” şeklinde sloganlar attı.

Evrim Kepenek, burada yaptığı açıklamada, “Birazdan size okuyacağım haber, 5N 1K kuralı ile yazılmamış olsa da, gazetelerinizin sayfasında yer alması, Türkiye medyasındaki genç muhabirlerin durumlarının deşifre edilmesi adına ilginize sunuluyor. Redaktesini ise Taraf Gazetesi yönetimine bırakıyorum. Ne de olsa onlar, muhabirlerin mesleğe olan hevesini, mesleğe olan tutunma gayretini kullandıktan sonra, ‘zaten güzel yazamıyordu, redaktesini de biz yapıyorduk’ deyip işin içinden çıkmasını çok iyi bilirler” diye konuştu.

Açıklaması sık sık atılan sloganlarla kesilen Evrim Kepenek, Taraf Gazetesine aldığı tavırdan sonra basın sektöründe bir daha işe alınmayacağını bildiğini de vurguladı. Kepenek, “Yine de yaşayacağım olumsuzlukları, tehditleri göze alarak başlığımı atıyor ve Taraf’ta okuduğunuz onlarca haberim gibi yeni bir haberimi daha sizlerle paylaşıyorum.” dedi. Kepenek, “camekanlar arkasında beni görmezden gelen ama içten içe haklılığımı bilen eski mesai arkadaşlarıma güç vermesi dileğiyle” diyerek yazdığı haberi okudu.

Evrim Kepenek’in yazdığı “Adalet tellalı TARAF emekçiyi sömürüyor” başlıklı haberden bazı bölümler şöyle:

“Demokrasi, insan hakları, darbe karşıtlığında ‘duyarlılığıyla’ göz dolduran Taraf gazetesi, bu kez farklı bir yönüyle karşımızda. Taraf daha önce de kendi bünyesinde tamamen bir diktatorya kurup gazetede çalışan işçi-gazetecilere dayatmalarıyla, özellikle Ankara Büro’yu mağdur etmesiyle haber olmuştu.

“Genel Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ile konuştuktan sonra Şubat 2009’da deneme süresi başlayan muhabir sonraki süreci şöyle anlatıyor: ‘Cesur haberleri, militarizme karşı duruşu ile Taraf benim de içinde yer almak istediğim gazetelerden biriydi. Yasemin Hanım'la konuştuğumda iki ay deneme süresinin ardından durumumun belli olacağını söyledi. Yerel seçimler öncesi olan bu süreçte haberlerim yayınlanıyor ve sürekli çalışıyordum. Haber müdürümüz Tuncer Köseoğlu bir sohbet sırasında bana kadromun yapılacağını söyledi. Ben de hiçbir belge istenmedi demek ki yapılmadı diye düşündüm. Üçüncü ayın sonunda Köseoğlu bana, senle çalışmak istemiyorum işten ayrıl dedi. Ben de durumu sormak için Yasemin Çongar’a gittiğimde bu karardan haberi olmadığını ve benim çalışmam gerektiğini söyledi. Çongar’ın yönlendirmesi ile çalışmaya devam ettim.’

“Aylarca kadrosuz, sigortasız ve ücretsiz bir şekilde çalışmaya devam eden muhabir, her ay yönetime ‘Benim durumum ne olacak’ diye sorduğunda kendisine ‘Sen çalışmaya devam et, müdürünü de ciddiye alma’ yanıtı ile karşılaşır. Ocak 2010’a gelindiğinde ise madden ve manevi açıdan çok yıprandığını fark eden muhabir Köseoğlu’na durumun sorduğunda, ‘Ekonomik nedenlerden kaynaklı olarak seni kadroya almıyoruz’ yanıtını alır ve gazeteden ayrılır. Kendisi ile birlikte gazeteden çıkartıldığında bir avukata danışmaya karar verir ve haklarını öğrenir. Yaşamış olduğu mağduriyetin boyutlarını açmış olduğu tazminat davasının ilk celsesinde daha da yakından gören muhabiri gazetenin avukatları da oldukça şaşırtmış. ‘Hiç gazeteye gelmiyordu, sosyal çevre yapmak için gazeteye uğruyordu, yazıları çok kötüydü’ diyerek gazeteyi savunan avukatlara ve gazete yönetimine muhabir şimdi şunu soruyor: ‘Haberlerim ve yazı dilim kötü ise neden bir sene boyunca haberlerimi yayınladınız. İyi bir çalışan değilsem neden bir ay sonunda beni çıkartmadınız?’

Gazete tarafından iddia edildiği gibi TARAF’a zarar vermek isteyen güç odakları ile ortak hareket etmediğini söyleyen muhabir, asıl derdinin yaşamış olduğu hak ihlalinin ve mağduriyetinin birileri tarafından fark edilmesi olduğunu söylüyor.”

Taraf çalışanları çatıdan izledi
Basın açıklamasının yapılırken çok sayıda Taraf gazetesi çalışanının gazetenin bulunduğu binanın çatısından ve camlardan sarkarak eylemi izledikleri görüldü.

Basın açıklamasının ardından Evrim Kepenek'e destek verenler, ellerindeki, Taraf'ın işçi düşmanı politikalarının işlendiği haberler kullanarak hazırladıkları Taraf gazetesi örneklerini Alkım Kitabevi kapısına bıraktılar.

(soL- Haber Merkezi)