Suriye değil, Türkiye savaşı kışkırtıyor

Suriye'deki bir köye Türk bayrağı çekiliyor, Suriye ordusu haklı olarak müdahale edip bayrağı indiriyor. Türkiye provokasyona devam ederken, medya mantık sınırlarını zorlayan haberlerle savaş kışkırtıcılığı yapıyor.

Dün ve bugün Türk medyasından Suriye'deki gelişmeleri takip edenler, Suriye'nin Türkiye'ye karşı birtakım "kabul edilemez, tahrik edici" hareketler yaptığı izlenimine kapılmış olmalı. Öyle haberler yapılıyor, yaşananlar öyle veriliyor ki, ülkede hızla savaş psikolojisi yaratılıyor.

Son mesele, Suriye ordusunun Türkiye sınırına 500 metre uzaklıkta bulunan Hırıpcoz köyüne girmiş olması. Durum, sanki Suriyeliler Türkiye'ye saldırmaya hazırlanıyormuş gibi bir hava yaratılarak yansıtılıyor.

Ne oldu bu köyde? Önceki gün birileri, köye Türk bayrağı astı. Bu dünyanın neresine giderseniz gidin, sınır boyunda bir yerleşim bölgesinde yapılacak en büyük provokasyonlardan biridir. Bu durum üzerine Suriye ordusu köye girdi, bir süre çatışma yaşandı, ardından Türk bayrağı indirilerek, elbette yerine Suriye bayrağı çekildi.

Peki Türkiye ne yaptı? Zaman gazetesinin haberine göre, aynen şöyle yaptı:

"Suriye askerleri köydeki gözetleme kulesine daha önce köylüler tarafından çekilen Türk bayrağını da indirerek yerine Suriye bayrağını astı. Bunun üzerine, sınırdaki Türk karakoluna büyük bir Türk bayrağı çekildi. Türk askerinin yapılan uyarı ateşi sonrasında Suriye güvenlik güçlerinin sınıra sadece 500 metre uzaklıktaki köyden çekildiği bildirildi."

Yani Türkiye, böyle açık bir provokasyonu destekleyerek, "Arkalarında biz varız" dercesine büyük bir Türk bayrağı çekti. Yetmedi, uyarı ateşi açtı. Suriye ordusu ise bu bayrak provokasyonunu bitirince köyden çekildi.

Bu planlı bir kışkırtma
Bu olayın ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye ordusunun Türkiye sınırına 500 metre kadar yaklaştığını ve iki ülke arasında çatışma çıkabileceğini söyledi.

ABD, savaşı kışkırtıyor. Gerekçe, bir komşu ülkenin, kendi topraklarında başka bir ülkenin bayrağını çeken köye girerek buna son vermesi. Oysa her ülke, elbette kendi topraklarında bu gibi hareketler yapabilir. Üstelik sınırda kriz var, sürekli silahlı gruplar sınırı geçiyor, dolayısıyla sınıra asker göndermek doğal olan tepki. Bir başka ayrıntı ise, Suriye'nin sınıra asker yığdığı iddiasının gerçek de olmayabileceği. Çünkü sınıra 500 metre olan köyden çekilen görüntüler ajanslarca servis edildi, fakat görüntülerde bir yığınak görünmüyor.

Örneğin Türkiye, senelerdir Irak sınırının bırakın Türk tarafını, Irak tarafında sürekli askeri harekatlar düzenliyor. O özel bir durum denirse, Suriye'de bugünlerde yaşananlarda Türkiye tarafının ne yaptığına bakmak da uygun olur.

Sınırın 500 metre ötesinde Suriye ordusu var ama, bu tarafında da Türkiye ordusu yığınak yapıyor. Hafta sonu Hatay'a gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun ardından dün de 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük sınır karakollarında incelemelerde bulundu.

Türkiye, planlı bir kışkırtma yapıyor. 11 bine yaklaşan mülteci bahane edilerek bir tampon bölge oluşturulmasının gündeme getirilmesi, Suriye işgalinin ilk adımı olabilir.

(soL)