Sosyalizm artık Taraf'ın neyine?

Taraf gazetesinde bu hafta içinde yürütülen sosyalizm tartışması tüyleri diken diken ediyor. Artık sol ile tek ilişkileri küfür etmekten ibaret olan bu isimler ahkam keserken Marks’tan Lenin’e herkesi sosyalizmin dışına itmekte de beis duymuyorlar!

AKP’nin liberal yancısı Taraf gazetesinin liberal kalemlerinin sosyalizm tartışması bir haftadır devam ediyor. Sol ile kalan tek münasebetleri çeşitli vesileler ile tövbeler etmek ve bütün muhalefeti gerçek dışı genellemeler ve iftiraya varan ithamlarla AKP’nin “değişim” sürecine destek olmadıkları için suçlamaktan ibaret isimler, bir kez daha eski "sosyalistliklerini" hatırladılar.

Ne kadar güzel döndüklerinden bahsedip eğlenen Kadir Çöpdemir-Ertuğrul Özkök ikilisinden farklı olarak Taraf’ın isimleri Murat Belge, Halil Berktay ve Roni Margulies sosyalizm’i de kendileri ile beraber “döndürmeye” uğraşıyorlar.

“Bir daha başka bir sosyalizm olmayacak”
Tartışma 26 Kasım’da Halil Berktay’ın yazısı ile başlamıştı. “Bir daha da başka bir sosyalizm olmayacak. İnsanlığın özgürlük ve sosyal adalet idealleri, bu kadar komplo ve katastrofik bir çöküşten sonra, artık bu ad ve kavramlarla ete kemiğe bürünemez, canlandırılamaz” sözleri ile solculuğu tamamen terk ettiğini ilan eden Berktay, artık sosyalizmin terk edilmesi ve Marksizm-Leninizm hakkında bilinenlerin sadece unutulması gerektiğini iddia ediyordu.

Berktay daha önce de Neşe Düzel ile yaptığı röportajda Marx’ı liberalizme düşman olduğu için “suçlamış”, liberalizmin karşısına ise büyük bir teorik icazetle milliyetçiliği yerleştirmiş, marksizmin milliyetçilik ile bağı olduğunu iddia etmişti. Türkiye’de liberal akımın kök salamamasının suçunu da sola yıktıktan sonra Nazım Hikmet’i 15 yaşında yazdığı şiirleri göstererek milliyetçi ilan etmişti.

O kadar da değil Halil...
Berktay’ın yazısından 3 gün sonra yazdığı köşe yazısında Murat Belge, solu tamamen çöpe atmadan sadece sosyalistlerden temizlemenin daha mantıklı olacağını düşünüyor. “Niye sosyalist olduk?” başlıklı yazısında solun temel değerlerine o kadar da kolay sırt çevirilemeyeceğini düşünen Belge, Sosyalizm’in Marksizm-Leninizm ve bugüne kadar yaşanmış bütün biçimlerinin ve bugünkü temsilcilerinin yadsınmasının yeterli olacağını düşünüyor.

Tabii geriye sosyalizm namına ne kalacağı da çok belirgin olmadığından gerekirse “sosyalizm” ismini bile tartışmamız gerekir diyor Murat Belge. Marksizmin bilimsel hiçbir iddiasını mevzu bahis etmeden sadece soldan koparılamayacak bazı değerleri başı boş bırakmamak adına ise “yahu ben sosyalist olmalıyım” dediği günkü ruh halinden uzaklaşmak istemediğini beyan ediyor.

Roni Margulies de sosyalistmiş
Murat Belge’nin yazısından hemen bir gün sonra tartışmaya katılan AKP’nin biricik “devrimci solcu” partisinin "Diyelim ki Fethullahçılar Emniyet Teşkilatını, daha bilmem hangi teşkilatları ele geçirmişler. Ee? Sorun nedir?" diye soran, Deniz Gezmiş başta olmak üzere devrimci tüm değerlere saldıran, “Baskın Oran olmasaydı AKP’ye oy verecektim”ci üyesi Margulies ise hala sosyalist olduğunu, yazılarda eleştirilenin ise sosyalizm olmadığını iddia etti. Troçkistliği bile troçkistler tarafından utançla karşılanan Margulies ve partisinin sosyalizm konusundaki tek iddiası AKP’nin ve Doğan Tarkan’ın “Sayın Başbakanının” ne pahasına olursa olsun savunulmasının ötesine geçmiyor.

Kendisine yönelik ideolojik saldırılardan alnının akıyla çıkan Türkiye sosyalist hareketinden beklediğini bulamayan Taraf yazarları sosyalizmle ise ne yapacaklarını bilemiyorlar. Düzen ile en önemli ilişkilerinin AKP politikalarının (arada bir soldan) rasyonalizasyonu olan Taraf’ın yazarlarının bu halleri en hafifinden bocalamak olarak nitelendirilebilir. “Devrimcilik”, “Sosyalizm” ve “Marksizm-Leninizm”in sağa sola çekiştirdikleri onca kavrama benzemediğini anlamalarının ne kadar süreceği ise merak uyandırıyor.

(soL - Haber Merkezi)