Sosyal tesislerin satışı ana akım medyayı heyecanlandırdı

Başbakan Erdoğan’ın kamu emekçilerinin sosyal tesis hakkına göz dikmesinin ardından ana akım medya kolları sıvadı.

“Kamuda günlük 20 liraya yaz tatili” başlığı ile verilen haberde birçok imkânın sağlandığı sosyal tesislerde kamu görevlilerinin uygun fiyata tatil yapabilmesine dikkat çekildi.

Erdoğan’ın, "Kamu harcamalarının azaltılması", "kaynakların etkin ve verimli kullanılması" ve gelirlerin artırılması amacıyla kamunun elindeki sosyal tesislerin sermayeye rant olarak aktarılmasının sinyallerini vermesinin ardından ana akım medyada sosyal tesislerdeki ucuz fiyatlar ile ilgili haberler yer almaya başladı. Bu bağlamda Ntvmsnbc’nin haberine göre, deniz kenarındaki yüzme havuzlu ve spor alanı bulunan bir tesiste, yazın yemek ve konaklama bedeli kişi başına 19 lira 95 kuruş olduğuna işaret edildi.

Haberde, bu tesislerde kişi başına günlük 13 lira 15 kuruş barınma, 5 lira 15 kuruş da yemek için ödenecek. Yemek fiyatı, 1 Temmuz-15 Ağustos döneminde 6 lira 80 kuruş olacağı ifade edildi.

Söz konusu bu haberde de görüleceği gibi açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretler ile geçim mücadelesi veren kamu emekçilerine tanınan bu hakkın, halkın geri kalanı için genişletilmesini talep etmek yerine bu tesislerdeki uygun fiyatlara dikkat çekilmesi sermayeye aktarılacak olan ranta meşru gerekçe yaratma çabası niteliğinde.

“Kamu çalışanlarının aldığı ücretlere bakıldığında bu kampları neden tercih ettikleri anlaşılır”
Öte yandan, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının gayrimenkullerinin israf edildiğini, sosyal tesislerin yaz dönemi kullanılıp kış döneminde atıl kaldığını belirten Erdoğan’a yanıt Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’tan geldi.

Koncuk, “Kamu çalışanlarının aldığı ücretlere bakıldığında bu kampları neden tercih ettikleri sorusuna cevap bulunur” derken, memurun bu şartlar altında bir otelle anlaşarak tatile gitmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Koncuk, “Memurların sahip olduğu kamplar veya sosyal tesisler ucuz olması sebebiyle kamu çalışanları tarafından tercih edilmektedir. Ancak bugünün şartlarına bakıldığında düşük maaşlı memurlarımız, bu kamplara bile gitmekte zorlanmaktadır. Kamu çalışanlarının bugün bir otelle anlaşıp, o otelde tatil yapma imkânı yoktur. Şayet bir memur şık bir otelde tatil yapmaya kalkarsa en az iki maaşını orada bırakmak zorunda kalır” şeklinde konuştu.

(soL- Haber Merkezi)