soL okurları 10. yaşımızı kutladı: İşte 10. yıl mesajları

Türkiye'de hayata emekten, aydınlıktan, eşitlik, özgürlük ve kardeşlikten yana bakarak başlattığımız yolculuğumuzun 10. yılındayız. soL Haber Portalı, 10 yıldır başka bir "haberciliğin" de mümkün olduğunu ispatladı. soL'un 10. yılında aldığımız bazı kutlama mesajlarını sizlerle paylaşıyoruz...

Adnan Serdaroğlu (Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı): Emeğe, emekçilere, işçi sınıfının kazanılmış haklarına ve örgütlülüğüne büyük bir saldırının yaşandığı günlerden geçiyoruz. Bir taraftan saldırı sürüyor, diğer taraftan saldırıya karşı sesini çıkaranlar yalıtılmaya çalışılıyor. Basın, yandaşlıkta birbiriyle yarışıyor. Bizler yandaşlığı sendikal alandan biliyoruz. 12 Eylül sonrası sendikaların, birer işçi örgütü olmaktan çıkarılıp sermayenin çıkarları için var olan yapılar haline getirilmesi sistematik bir saldırıydı. DİSK kapatıldı ve yol açıldı. Şimdi benzer operasyon medyada yaşanıyor. Basın, önemli ölçüde sermayenin kontrolünde ve yandaşlık sarı sendikalara rahmet okutacak düzeye erişmiş durumda. İşte bu ortamda yazılmayanı yazana, çizilmeyeni çizene, gösterilmeyeni yayınlayana o kadar çok ihtiyacımız var ki. Hükümetin sermaye ile birlikte işçi sınıfına yönelik uyguladığı kuşatmayı kırmak için, emekçi halkın sesi soluğu olan her kanala o kadar çok ihtiyacımız var ki. soL Haber Portalı'nın varlığının bu ihtiyaca denk düştüğünü düşünüyorum. Bir süre günlük gazete olarak da yayınını sürdüren soL, 10. yılını geride bırakırken hafızalarımıza “halka yalan söylemek suçtur” mottosuyla kazındı. Aynı çizgide devam edeceğinden kuşkumuz yok. soL Haber Portalı'nın 10. yaşını dayanışma duygularımla kutluyorum. Halka ve işçi sınıfına doğruları anlatmaya devam…

Ahmet Abakay (ÇGD Genel Başkanı): Türkiye 14 yıldır bir diktatörlüğü yaşıyor ve bu tırmandı. Basın sustu ya da ele geçirildi, üniversiteler sustu, sendikalar sustu ya da teslim oldu. Buna karşı 10 yıldır sesini yükselten, diktatörlüğe boyun eğmeyen soL'la, sesini yükselten bir ekiple birlikte olmanın onurunu yaşıyorum. Gün dayanışma günü, gün solun etkin olma günü, sol örgütlenmenin bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadele günü.

Ali Rıza Aydın (Hukukçu): Adı “soL” olan haber portalıyla önce okur sonra da yazar olarak buluşmak, şahsım ve siyasetim adına çok özellikli bir şey. Onuncu yıl mesajıma bu duygusallığımı paylaşmadan başlamak büyük eksiklik olur. Bir ucunda gericilik ve sömürü oyunlarını, insanlığa karşı suçları, yalanları, talanları, hırsızlıkları, cinayetleri ve hukuksuzlukları olağanlaştıran yaygın medya, diğer ucunda sınıfsal mücadele stratejisinden, eşitlikçi ve özgürlükçü hedefinden ödün vermeden yalnızca gerçekleri dile getiren “soL”… Türkiye’nin en karanlık döneminde onuncu yıla, her gün artan okuruyla ulaşan “soL”… Tahterevallinin gerçek adaleti gösteren “soL” tarafı ağır mı ağır. Onuncu yılı kutlamak, tüm “soL” emekçilerini kutlamakla olanaklı; hepsine tek tek sevgilerle…

Ataol Behramoğlu (Şair): Ülkemizin gittikçe daha çok karanlıklara gömülmekte olduğu bir süreçte soL'un varlığı demokrasinin, aydınlanmamnın ve emek için mücadelenin, düşünce ve anlatım özgürlüğünün başlıca güvencelerindedir. Onuncu yılınızı kutluyorum.

Atilla Sertel (Gazeteci-yazar/milletvekili): soL özgürlük demek... Emek demek... Hukuk, hak, ekmek demek... soL adalet demek. Paylaşım demek... Yaşamı boyunca ezilenlerin safında saf tutanların sesi olanlara teşekkürlerimizle… 22 Mayıs'ta 10'uncu yaşını kutlayan portalı yaratan, yaşatanlara, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Barış Pehlivan (Gazeteci): Kaleminizin ucunda gerçeklerle, rüzgara karşı yürüyorsunuz. O rüzgarlardan Arap Baharı’na karşı attığınız çığlık unutulmaz. Ama biliyoruz ki; bu kış da geçecek. Kararmasın yeter ki, sol memenizin altındaki cevahir. Hasret olduğumuz o güzel günler için, faşizme karşı omuz omuza.

Barış Terkoğlu (Gazeteci): Gazetesi olan insan, derdi olan insandır. Topluma anlatmak istediği bir hikaye vardır. soL Portal emekçilerin derdini kendi derdi, onların hikâyesini kendi hikâyesi yaptı. 10 yılının özeti budur. Türkiye'de gazeteciliğin aydın olmanın aracı olabileceğini, bunun yanında iyi gazetecilik yapılabileceğini bir kez daha kanıtladı. Geleceğine bakınca 10 yıl biraz kısa, biriktirdiklerine bakınca 10 yıl biraz uzun görünüyor. soL Portal oldukça bu topraklarda gericilik ve onunla düşüp kalkan liberal kokuşma hiç rahat edemeyecek, solun çatlaklarından içeri öyle kolay sızamayacak. Nice 10 yıllara...

Barış Yarkadaş (Gazeteci, milletvekili): soL Haber Portalı’nı kurulduğu günden beri takip ediyor, çok da faydalanıyorum. Özellikle medyanın tekelleştirildiği, gazete ve televizyonların sarayın emrine sokulduğu bir süreçte soL Haber Portalı olaylara değişik bakış açısıyla ve sürekli güncellenen sayfasıyla bizim bilgilenmemizi sağlıyor. Zaten demokrasinin temeli, yurttaşların özgürce bilgilenmesinden geçer. Siz yurttaşları ne denli özgürce bilgilendirirseniz, kamuoyu da o denle özgürce oluşur. soL Haber Portalı bu bağlamda Türkiye’de sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sitelerin arasında yer alıyor. Bunu bir internet sitesinin sahibi olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Her ne kadar aynı alanda rakip de olsak, soL Haber Portalı’ndan sık sık faydalanıyor, hatta haberlerini de olabildiğince kullanıp daha farklı bir çevreye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda gazeteciliği suç haline getirildiği bir dönemde, soL Haber Portalı’nın gazetecilikte ısrar etmesi, demokrasi cephesinin alanını genişletiyor, bir anlamda medyanın hava deliğini genişletecek bir mücadele içerisinde farklı bir duruş sergiliyor. Gazeteciliğin suç olmadığını, soL Haber Portalı yaptığı haberlerle iktidara gösteriyor ve topluma farklı bir bakış açısı sunuyor. soL Haber Portalı’nın 10’uncu yılının gelecek on yıllara taşınması dileğiyle doğum gününü kutluyorum.

Dr. Ebru Basa (TTB delegesi, hekim): Son 6 yıl boyunca günlük mesaimin hatırı sayılır bir kısmını haber analizleri ve makaleler okumakla geçirmek durumunda kaldığım için bir haber portalından beklentilerim de hemen hemen sabitlendi diyebilirim. Gündem takibinde eşzamanlılık/son dakika haberlerinin beklendiği üzere öne çıkarılması/teknik anlamda akışkan ve yorucu olmayan bir döngünün yakalanması gibi nitelikler soL'un zaten hayli zamandır standardı haline gelmiş durumda. Bir portalın istikrarlı biçimde tıklanması ise bu olmazsa olmaz standartların dışında ayrıca bir karakter taşıyor olmasına da bağlı bence ve soL'un 10. yılında bunu başarmış olduğunu mutlulukla söyleyebiliyorum. Bu düzeyin tutturulması için muazzam bir kolektif emek harcanıyor ama değiyor kesinlikle.

soL başından beri ayrıştırıyor, tasnif ediyor, çürütüyor ve mücadelenin dinamizmi içerisinde yeni ağırlık merkezleri ve yeni düzlemler tarif ediyor. İyi ki de öyle yapıyor. 10 yıldır bu üretimi mümkün kılan kolektif aklı ve görünür kılan kolektif emeği/özverili çalışmayı saygıyla selamlıyorum.

soL'un yolu, yolumuz hep açık olsun.

Ece Zereycan (Gazeteci): Diktanın kuklası, halkı yalanlarla yönlendirmekle görevli tetikçilerin gazetecilik mesleğini ayaklar altına aldığı bu utanç döneminde; baskılara boyun eğmeden, yılmadan mesleğimizin evrensel kurallarını inançla yaşatma gayretindeki Sol Haber Portalı emekçilerine selam olsun. Onların emekleriyle bugün Sol Haber 10 yaşında. Aydınlık yarınlar ancak özgür basınla inşaa edilebilir. Haksızlıkların, adaletsizliklerin son bulduğu "başka bir dünya" umudumuzu diri tutan Sol Haber'e, bu düsturla yola devam edecekleri nice yıllar diliyorum.

Ender Yiğit (Sanatçı): Gazete, dergi ve portal olarak soL, böyle bir yayından yararlanmak... Bunu şuna benzetiyorum; o zamanlar böyle bir teknoloji yoktu. Biz 60'lı yıllarda partiliyken, bilgilendiğimiz bir iç yayınımız vardı. TİP haberleri diye. Genel Merkezin çıkarttığı bu yayını biz ilçelere dağıtırdık. soL Portal'a da ben bu şekilde bakıyorum. Tabii kıyaslanamaz, ağı, gelişkinliği portalın. Yazılı basın yaya kalıyor bu gündemin içinde. Portal ise Türkiye'nin nabzını tuttuğu gibi, bu akıntı karşısında aklımızı koruyor, hafızamızı tazeliyor. Şöyle bir çevreme bakıyorum da, ben daha sormadan onlar soL Portal'ı takip ettiklerini büyük bir ilgiyle söylüyorlar. Hatta soL'un ne zaman günlük gazete olarak çıkacağını soruyorlar bana. Bu da insanların soL'dan ve partiden beklentilerini ortaya koyuyorlar. Bu ilgiyi boşa çıkartmamak adına, umarım yeniden portalın yanında gazeteye de kavuşuruz.

Enver Aysever (Gazeteci-yazar): Özgür bir medya için Türkiye'de sadece ve sadece solcularn talebi olduğunu görüyorum. Bunu için de soL portalın önemli bir olanak olduğunu düşünüyorum. Hepimize kutlu olsun.

Ferhat Encü (Milletvekili): Türkiye'nin geleceğine ilişkin kaygı duyan her yurttaşın ve bir arada olma, birlikte mücadele etme gereği duyan, ülkemizde barışı, adaleti, aydınlık günleri devrimci dayanışma ile inşa etme mücadelesi yürüten tüm kesimlerin bir arada olma zamanıdır şimdi. Daha fazla dayanışma zamanıdır şimdi. soL'a bu mücadeleye olan katkılarından, Türkiye basınına kazandırdığı devrimci, özgürlükçü, sorumlu gazeteciliğinden dolayı teşekkür ediyor, boyun eğmeyen dik duruşunu selamlıyorum. Yaşasın devrimci dayanışma.

Gülcan Altan (Sanatçı): Ben haberleri SoL Haber Portalı'ndan alıyorum. Güvenilir, insan odaklı, toplumcu ve emekten yana ilkeli duruşu SoL Haber Portalı’nı 10 yıl gibi kısa bir sürede önemli bir yere getirdi. Kutluyorum ve emeği geçen arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim. Sevgi ve saygıyla…

Hilmi Yarayıcı (Müzisyen, milletvekili): AKP faşizminin ülkeyi tek sesliliğe mahkum etmeye çalıştığı bu süreçte baskılara boyun eğmeden kararlılıkla halka doğruları anlatan muhalif basının var olması ilerici, demokrat ve yurtseverlerin umut kaynağıdır. soL Haber Portalı 10 yıldır her türlü baskıya rağmen inanç ve kararlılıkla özgür habercilik  misyonunu gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu karanlık günleri elbette aydınlığa ulaştıracağız. Aydınlık günlere ulaştığımızda soL Haber Portalı da tarih sayfalarında hak ettiği onurla anılacaktır. soL Haber Portalı’nın  10. yılında emeği geçen tüm basın emekçisi dostlarımı kutluyorum, her zaman yanlarında olduğumun bilinmesini isterim... 

Hüseyin Aygün (Yazar, siyasetçi): Ben soL Portal'ı kimi zaman yabancı basında yer alan bir analizin yorumunda gördüm, kimi zaman da bir futbol maçının değerlendirmesinde okudum. Haber yelpazesi çok geniş, dünyanın her yerinden anında haber iletiyor. Bunun yanında diğer portallardan ve haber sitelerinden farkı güncelliğinin yanında antiemperyalist niteliğinin gücü. Antiemperyalist çizgi son yıllarda çok yara aldı ama soL burada farklı bir rol oynuyor ve aydınlatıyor. Yazar kadrosu, kültür ve tarih anlatımı, önemli bilgilerin aktarımı... Bunların hepsi soL'un önemini arttırıyor. Gezi döneminde önemli işlere imza atan ve ekonomik nedenlerle kapanan soL gazetesi de aynı şekilde çok önemli bir boşluğu dolduruyordu. Şimdi soL 10 yaşında, kutlu olsun diyorum.

İlker Belek (Yazar, akademisyen): soL yayın hayatına başladığı andan itibaren büyük işler başardı.  Siyasi anlamda, Türkiye'deki çok geniş çevrelerin demokratlığına inandıkları bir ortamda AKP'nin gerçek yüzünü etkin biçimde deşifre etti. O'nun Avrupa Birliği, darbe karşıtı söylemlerinin yalnızca retorik olduğunu, arkasında 1. Cumhuriyetin kurumlarının ele geçirilmesi ve İslami faşist bir rejimin kurulması planının bulunduğu gösterdi. Bu müdahalenin ne kadar doğru olduğu yaşanan olaylardan sonra şimdi ortaya çıkmış bulunuyor. Bunun ötesinde soL çok dinamik bir habercilik gerçekleştirdi. Türkiye'nin neresinde halkı ilgilendiren bir olay varsa, doğru, güvenilir ve hızlı habere ulaşmak bakımından neredeyse en önemli başvuru kaynağı haline geldi. Haziran direnişini buna örnek olarak gösterebiliriz.
Mutlaka dikkat çekilmesi gereken bir diğer olgu ise soL'un dış haberler konusundaki başarısı ile özellikle son zamanlarda artış gösteren gayet etkili çevirileridir.
soL bütün bu özellikleriyle yalnızca bir yayıncılık faaliyeti değil. soL sosyalist mücadelenin Türkiye'deki en önemli faaliyetlerinden birisidir. Doğrudan sosyalist devrime bağlanmış perspektifiyle yeri doldurulmaz bir işi gerçekleştiriyor.
Hep birlikte nice nice 10 yıllara diyorum.

İrfan Ertel (Ressam): İlk yayınına başladığından beri kesintisiz izlemekte olduğum soL, benim için çok çok önemli. Gerçekten kazara bir gün bile okuyamasam eksildiğimi hissettirecek kadar yaşamımın bir parçası oldu. Gitgide gemi azıya alan toplumsal kirlenmenin, çürümenin devasa boyutlara ulaştığı, medya yandaşlığının tavan yaptığı günümüzde, bu önem çok katlanıyor. Nasıl önemli olmasın ki? Düşünün, asla tek başınıza başarmanızın mümkün olamayacağı her açıdan doğru haber, doğru bilgilenme, doğru analiz ve yorumlara aksamadan ulaşabilmek az şey mi?... Evet tüm dostlarıma defalarca gururla söylediğimi tekrarlarsam, soL iyi ki yaşamımda oldu ve iyi ki “harika bir kültürel beslenme kaynağı olarak” hep olmaya devam edecek...

İzge Günal (Akademisyen): Zaman ne kadar hızlı geçiyor. Benim için soL Portal bir bağımlılık. Laf olsun diye söylemiyorum, gerçekten öyle; gün boyu önümde açık duruyor, gelişmeleri oradan takip ediyorum. Gazeteler, televizyon veya diğer haber siteleri anlamsız hale geldi. Sanırım işin sırrı, düzgün habercilik yaparken sol ilkelerden zerre kadar ödün vermemekte yatıyor.

Korkut Boratav (Akademisyen, yazar): soL Portal’ın 10. yılını kutlarım. Türkiye’nin düşünce hayatına soldan, sosyalizm perspektifinden bakan, kalıcı katkılar yapmıştır. Daha nice yıllara...

Levent Üzümcü (Tiyatro Sanatçısı): Tabii bu çok karanlık bir dönem. Bu dönemin içerisinde küçük fenerler var, gemici fenerleri var, bize ışık tutan küçük fenerler var. Basının bu halde suskunlaştığı dönemde soL bir fener görevi görüyor ve nefes veriyor. Doğru, kolay ulaşılabilen bir haberciliğe çok ihtiyacımız var ve bizim buna sahip de çıkmamız gerekiyor. soL'un doğru haber vermek dışında en önemli özelliği, varlığı oluyor. Onun varlığını bilmek, seni düşünen biri olarak varlığını bilmek çok önemli çünkü kimse para veriyor diye değil, inandığı için yapıyor haberlerini. İnsanların kalemlerini sattığı bir dönemde doğru habercilik yapan soL'a daha nice güzel on yıllar diliyorum.

Merdan Yanardağ (Gazeteci-Yazar): soL Haber Portalı, toplumun ortaçağ değerler dünyasına iade edilmeye çalışıldığı karanlık bir dönemde, sosyalist gazeteciliğin çok önemli ve başarılı örneğini veren bir yayın organı oldu. İnsan aklının kuşatıldığı ve teslim alınmaya çalışıldığı yeni medya ortamında, bize devrimci yayıncılığın ve ideolojik mücadelenin birlikte nasıl yürütülmesi gerektiğini gösteren çok değerli bir deneyim sundu. Yaklaşık 3 yıl boyunca yazarlarından biri olduğum için onur duyduğum soL Portal'a nice başarılı 10 yıllar diliyorum…

Murat Arslan (YARSAV Başkanı): Toplumun özgürlük, dayanışma ve her türlü sömürüye, haksızlığa, hukuksuzluğa karşıtlık duygu ve iradesinin kıpırdadığı her yer, direnme yönündeki istenci yansıtan her kıvılcım bizim için umut kaynağıdır. Tıpkı soL Haber Portalı gibi…

Bu umutla ve mücadeleyle örülen yolumuza devam ederken, her gün gerçeğin sesini haykırarak algı kuşatmasını yırtan ve bizleri karanlığın dayanılmaz ağırlığına rağmen sürekli uyanık tutan soL Haber’in on yıllık meşalesi de yolumuzu aydınlattı. Tüm medya unsurları, egemenin emrinde aydınlığa karşı yalan surları inşa ederken, yoldaşlarıyla birlikte her gün gerçeğin gücüyle surda gedikler açıp bize aydınlanma ışığı oldu.

Yayın hayatına başladığından beri bu ülkede belki hiç bir şey yolunda gitmedi ama hiçbir şey de soL Haber’i yolundan etmedi. Saklayacak çok şeyi olanların korku dolu saldırılarının da hiçbir tesiri olmadı. Haber kirliliğinden arındırılmış, teorik temeller üzerinden pratiğin tutarlı yorumuna imza atan yaklaşımın nice on yıllar devam etmesi dileğiyle soL Haber’in tüm emekçilerine başarılar diliyorum.

Mustafa Karadağ (Yargıçlar Sendikası Başkanı): Yargıçlar Sendikası olarak biz, Türkiye'deki sistemin siyasal islama evrilişin haberini ilk kez Sol Haber ile vermiştik. Sol Haber'i okumayanlar Türkiye'de bir karşı devrim sürecinin ne zamandan beri yaşandığını ve laik eğitim ile adaletten uzaklaşıldığı uyarısını yaptığımızdan haberdar değildir elbet. İktidar sahiplerinin bundan haberlerinin olmaması Sol Haber'in yaşama dokunduğu ve devrimci bir yaşamın mücadelecisi olduğu gerçeğini değiştirmez. İşçi ölümlerinden demokrasi tehditlerine, rejim değişikliği taleplerine kadar bir çok kötü haberi Sol Haber'den aldığımız gibi bizleri umutlandıran çevreci direnişleri, demokrasi ve özgürlük istemlerini, hak mücadelelerini de SoL Haber'den öğrendik. SoL Haber bu coğrafyada yaşayan insanların hak temelli eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile birlikte büyüdü. Mücadelemize destek vereceklerini biliyoruz, mücadelelerine destek olacağız. Tüm Sol Haber emekçilerine teşekkür ediyoruz. İyi ki varlar.

Mustafa Kemal Erdemol (Gazeteci, yazar): Tabii öncelikle nice 10 yıllar diliyorum. Gerçeğe bağlılık duygusunu yitirmemiş herkes için soL çok önemli bir olanak. Bu olanağı yaratan emekçilere, gerçeğin peşinde koşanlara, gerçeği armağan eden emekçilerine saygılarımı sunuyorum. soL gibi sosyalist haber kaynakları olmasa Türkiye'nin anlatıldığı gibi görünmesi ihtimali vardı, bu ihtimali ortadan kaldıran bir işlevi de var soL Portal'ın. soL'un ne kadar önemli bir şey yaptığını zaman geçtikçe çok daha iyi anlayağıcağız. Tekrardan soL'un emekçilerine saygılarımı sunuyorum.

Mustafa Kenan Aybastı (Yönetmen): İlk on yılını büyük fedakarlıklarla, inançla ve çalışkanlıkla, cesaretinden, dürüstlüğünden bir parça ödün vermeden geçiren soL Haber'e nice on yıllar diliyorum. Bir gün manşetinizde "Sosyalizm Türkiye'ye çok yakıştı" cümlesini görebilmek için hep birlikte, dört koldan kavgaya devam.

Mustafa Türkeş (Akademisyen): Muhalifliğin sesi olan, alternatifin ne olduğu üzerine insanları düşündüren, bunu da sırf laf olsun diye değil kapitalizme karşı alternatifi de gösteren bir yayıncılık yapıyor soL, 10. yaşı kutlu olsun.   

Nejat Yavaşoğulları (Müzisyen): soL Haber Portalı, her zaman takip ettiğim bir portal. Güvendiğim bir yayın organı da aynı zamanda. Oradaki analizleri, fikirleri, cözümlemeleri takip etmek büyük ihtiyacı karşılıyor benim için. İyi ki soL Portal!

Oğuz Oyan (Yazar, siyasetçi): soL Haber Portalı’nın 10. Yıl dönümüne ulaşması başlı başına bir olaydır. Üstelik bunu etki alanını genişleterek gerçekleştirmesi büyük bir başarı öyküsüdür. soL Haber Portalı, günlük soL gazetesinin yayın hayatından çekilmesinin yarattığı boşluğu bugün önemli ölçüde doldurabilmişse, bunun arkasında sağlam bir ideolojik-siyasi duruşu ve güncel kalabilmek için seferber edilen yoğun emeği göremiz gerekir. Üstelik bu seferberliğin esas olarak gönüllü emek üzerinden gerçekleştiği düşünülürse, geride kalan 10 yılın değerinin sanılandan daha fazla olduğu hemen anlaşılacaktır. Haber siteleri enflasyonunun yaşandığı bir ortamda, soL Haber Portalı’nı en çok aranılan ve izlenen haber sitelerinden biri durumuna getirilmesinde emeği olan herkesi kutluyorum. Bu süreçte benim de haftada bir yazarak karınca kararınca bir katkım olduysa ne mutlu bana…

Orhan Aydın (Tiyatro sanatçısı): 10. yaşımız kutlu olsun. 8 yıldır yazarı olmaktan, okuru olmaktan, dostluğunu, yoldaşlığını paylaşmaktan büyük sevinçler duyuyorum. Her şeyin kirlendiği bir süreçte, "halka yalan söylemek suçtur" şiarı hep ayakta kalacak, biliyorum. soL emekçikerine, yazarlarına, okurlarına sevgilerimi sunuyorum.

Orhan Gökdemir (Yazar): soL Haber Portalı, yine soldaki bir kaç haber sitesi ile birlikte içinden geçtiğimiz utanç verici gericilik döneminin direniş mevzilerinden biri... Bu mevzideki yoldaşlarımın yanında yer bulmaktan mutluyum. Nice yıllara!

Osman Çutsay (Gazeteci, yazar): Bu daha başlangıç! Gerçekten!

Başından beri katkıda bulunmaya çalıştığımız soL Portal, bugün Türkiye’yi ciddi bir bakışla içeriden veya dışarıdan izlemeye çalışanların ilk başvuru kaynakları arasında yer alıyor. Omurgası, taviz vermediği değerleri ve o değerlerden güç aldığı yaratıcı uygulamaları nedeniyle hak ettiği yerdedir: soL Portal ve onu taşıyan iradeden “Türkiye solunun en gelişkin kadrosu” diye söz edenlere Türkiye dışında da çok rastladık.

Ulaşım sınırlarını teknolojinin dilini çözerek kolayca aşabilen, ama bunu üzerinde yükseldiği devrimci değerleri demokrasi pazarında satışa çıkarmadan yapan, sosyalist bir Türkiye inadını ise hiç bırakmayan böyle bir atılımın, yeni çıkışları gündemine alacağı anlaşılıyor. Mevcut sorumluluklarını taşırken yeni yükümlülüklerin de rahatça altına girebileceğini ilan etmiş bir entelektüel güç karşısındayız. Derin, sağlam ve çevik bir güç bu.

Böyle müdahaleci bir gücün parçası olmak, hepimiz için onurdur.

Gerçekten de soL Portal, 10 yıl içinde, “Bu daha başlangıç!” diyenlerin mücadeleye hangi yenilikleri ve umudu taşıyacaklarını somut olarak gösterebilmiştir. Sınıf mücadelesinin ve sosyalizm hedefinin sadece ezberlenmiş sözcüklerle değil, “mevcut koşullar” bahanesiyle ona buna yamanarak, yani kendini inkâr ederek hiç değil, ama yaratıcı arayış ve uygulamalarla zenginleştirebileceğinin somut kanıtıdır.

Bu devrimci girişimin elbette yeni adımlar atması gerekiyor ve aslında soL Portal yaratıcılarından yeni, yepyeni çıkışlar beklemeye, sadece katkıcıların değil, izleyicilerin de hakkı vardır. Emekçi halk sızlananları değil, direnenleri ve yaşadıkları toprakların aydınlanmacı değerlerini koruyabilenleri sever.

Devrimci atılım, soL Portal’ın bir diğer adıdır.

Mücadeleye ve şaşırtmaya devam!

Özgür Özel (Milletvekili): soL Haber Portalı yüreği solda atan, hayata soldan bakan, solun evrensel değerlerine sahip çıkanların gözü, kulağı, kalemi olmaya 10 yıldır devam ediyor. Dile kolay 10 yıldır; eşitlikten, özgürlükten, emekten yana olanların, her türlü sömürü ve ayrımcılığa karşı olan tüm yurtseverlerin sürdürdüğü mücadeleye omuz veriyor, soluk oluyor. 

soL Haber yayın hayatına başladığı günden beri  görünmeyenlerin görünür olduğu, Diktatörün yazmayın dediklerinin haykırıldığı mecra oldu. Olmaya devam ediyor.
Bu onurlu mücadeleye baş koyanlara, Türkiye'nin aydınlık geleceği için emeğini, yüreğini, yaşamını ortaya koyanlara selam olsun.

Boyun eğmeyenlerin kürsüsü soL Haber iyi ki varsın.

Raşit Tükel (TTB İkinci Başkanı): Sol Haber Portalı’nı doğru ve dürüst habercilik anlayışından ve bunu başarıyla hayata geçirmesinden dolayı kutluyorum. Medya üzerindeki tüm baskılara karşın sol değerlerden ve ilkelerden ödün vermeden 10 yıldır sürdürdüğü yayınlarla geleceğe ilişkin ümidimizi artırıyor.

Semir Arslanyürek (Yönetmen): Politikanın ve buna bağımlı olarak basın ve görsel medyanın bu kadar dibe vurduğu, vicdansızlığın ve yalanın şaha kalktığı, boyun eğmenin gelenek haline geldiği bu zamanda soL Haber Portalı boyun eğmeyenlerin gerçeği teneffüs ettiği bir penceredir. Ayrıca boyun eğmeyen insan bu pencereden bakınca yalnız olmadığını da hissediyor... Onuncu yıl kutlu olsun soL!

Şerafettin Halis (Yazar, siyasetçi): Demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin inatçı sesi soL'un tüm baskı ve engellemelere rağmen 10. yılını doldurmuş olması kutlanacak bir durumdur. Muhalif mücadele algısının ve olgusunun bir yandan evrenselliğini yitirip, mücadeleyi her kesimin kendi sorunuyla sınırladığı Türkiye'de, soL'un tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin sesi olması, olmaya devam etmesi, yarına dair bir umut ışığı olarak parlamaktadır. Baskıcı gerici karanlıktan kurtulmak için daha fazla birlik, daha fazla soL diyor, başarılar diliyorum.

Ufuk Karakoç (Müzisyen): Başımıza örülen karanlığın başlamasından 4 yıl sonra yayına başlayan soL, ışığıyla aydınlatmaya devam ediyor ve de edecektir.

Utku Çakırözer (Gazeteci, milletvekili): Bir geleneğin, yüzyıllardır süren bir yürüyüşün, bir gelecek vaadinin sesi olan soL bugün, siyasal bir duruş, vicdani bir sorumluğun ortak sesidir. Evrensel değerlerin ışığında, emekten ve aydınlanmadan yana, sömürü ve ayrımcılığın karşısında olan soL; siyaset, ekonomi, kültür ve yaşam konularını “güne soldan bakarak” okuyucularına sunmaktadır.

“Halka yalan söylemek suçtur!” diyerek 10 yıl önce yayın hayatına başlayan ve ilkelerinden ödün vermeden sürdüren haber portalı, kısa süren yazılı basın döneminde de ilklerin gazetesi olmaya devam etmiştir. SoL, günlük gazete olarak basımına ara vermiş olsa da emeğin sesi ve kalemi olmayı bugün de sürdürmektedir.

Günümüzde halktan ve doğrulardan yana taraf, özgür ve bağımsız olan basın, iktidarın yoğun baskısı altında gazetecilik yapma uğraşı vermektedir. Her türlü yokluk ve imkansızlıklara, siyasi ve ekonomik baskılara rağmen, hayatlarını devam ettirmeleri tarihsel bir sorumluk örneğidir. Her birinin ayrı değeri olan bu medya organlarının yaşaması ve yaşatılması bugün çok büyük önem taşımaktadır.

soL’un dün olduğu gibi bugün ve yarın da dünyanın ve Türkiye’nin aydınlık geleceği için emeğini, yüreğini ortaya koyanların sesi olmaya devam edeceğine olan inancımla, soL’un siz değerli emekçilerini kutluyor, başarılı haberciliğinizin devamını tüm kalbimle diliyorum.

Vedat Özdemiroğlu (Mizah yazarı): Çift rakamlar önemlidir, 10. yıl bütün yoldaşlara hayırlı olsun. Üç rakamlar da önemlidir, önümüzdeki yıl 1917'nin 100. yılı, o da kutlu olsun. Emek verenlere selamlar.

Yiğit Özatalay (Müzisyen, piyanist):  Nasıl ki tarafsız hukuk yoktur ve her egemen sınıf kendi hukukunu yaratır, tarafsız haberciliğin de olmadığına inanırım. Halkın tarafında ve onun çıkarlarını savunan habercilik vardır; ve doğru habere ulaşma olanağımız sadece ve sadece buna bağlıdır. Doğru habere ulaşmak ise "gideni ve gelmekte olanı anlamak" için ilk koşuldur belki de. Yandaş medya batağındaki Türkiye'de soL Haber Portalı 10 yıldır önemli bir boşluğu cesurca dolduruyor. Nice on yıllar diliyorum...

Zeynep Altıok (İletişim uzmanı, milletvekili): Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca basın özgürlüğü ve halkın haber alma hürriyeti hiç bu kadar baskı altına alınmamış, hiç bu kadar sindirilmeye çalışılmamış, gerçeklere ulaşmak hiç bu kadar zor olmamıştı.

Böylesine zor bir dönemde halka gerçeği aktarmanın her türlü güçlüğüne rağmen soL Haber 10. yıldır basın emekçiliğinin gereğini yerine getirmeye çalışıyor.

Faşizm koşullarında gerçeğin savunucusu ve aktarıcısı olmanın devrimci sorumluluğunun bilincinde halkının yanında saf tutan soL Haber'in bu görevini daha özgür bir Türkiye'de yerini getirmesini sağlamak öncelikli görevimizdir.

Bu zorlu dönemler geçecek, tarihsel sorumluluğunun bilincinde onuruyla ayakta durmaya çalışıp halkı aydınlatan soL Haber aydınlık yarınlarımızda hak ettiği yeri alacaktır.

Nice 10 yıllara soL Haber...